CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4982|Reply: 25

Nelayan Filipina Terjumpa Mutiara Paling Besar Di Dunia

[Copy link]
Post time 26-8-2016 03:50 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : TS LOO



sumber foto: www.theguardian.com




Tanpa disangka-sangkakan, seorang nelayan miskin yang berasal dari Kepulanan Pahlawan, Filipina terjumpa sebuah mutiara gergasi.


Difahamkan, ianya bukan sahaja terbesar di dunia malah nilainya juga mencecah lebih AS$100 juta dolar (RM402 juta).

Daily Mail melaporkan, nilai mutiara tersebut hanya diketahui selepas nelayan yang tidak dikenali itu membawa objek terbabit kepada kepada pihak berkuasa untuk diperiksa, baru-baru ini.


Dengan berat 34 kilogram, mutiara itu dianggap paling besar yang pernah ditemui oleh manusia setakat ini.


Menariknya, permata jenis sama pernah direkod sebelum ini iaitu Mutiara Lao Tze de-ngan berat 6.4 kilogram dan bernilai AS$35 juta (RM141 juta) turut dijumpai di perairan Pa-lawan pada tahun 1939 oleh seorang penyelam Amerika Syarikat.- CARI






sumber info: www.theguardian.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-8-2016 04:12 PM | Show all posts
wow.....besarnya....mcamana nk buat cincin...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 04:15 PM | Show all posts
wow..
kayo kayo kayo
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 04:17 PM | Show all posts
so pakcik nelayan tu dapat RM402juta tu ke camne?
mutiara tak semestinya bulat ek..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 04:21 PM | Show all posts
Wow besarnya kalau nak buat display je boleh le rosak lah kalau dipecahkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mutiara tu akn jd milik nelayan tu @ camner?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-8-2016 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Besarnye... So skrg nelayan yg miskin akan jadi kaya ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 04:52 PM | Show all posts
wow... untunglah....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-8-2016 05:02 PM | Show all posts
terus jadi kayaaa....hebat....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kayo la nelayan tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 08:41 PM | Show all posts
palawan mmg tersimpan khazanah berharga

korg pergilah sekali..saksikan keindahan pantai el nido dan pulau2 disekeliling nya...

lagipun ade direct flight dr kl - puerto princessa dan kk - puerto princessa
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam cerita dongeng pulak.
Si miskin jumpa mutiara terus jadi kaya...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalao mutiara beso tu tiramnya beso mana ler plak...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 11:46 PM | Show all posts
Wow....34kg..rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2016 03:15 AM | Show all posts
Pakcik kayooo. Bertuah badan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2016 03:59 AM | Show all posts
mother  o pearl tu  besar mana ye kalau mutiara tu  berjisim 34 kg  , 340N
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2016 03:59 AM | Show all posts
amon_79 replied at 26-8-2016 10:15 PM
Kalao mutiara beso tu tiramnya beso mana ler plak...

yes , kan?


Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2016 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Nelayan tu dptlah 0.005% drpd nilai tersebut..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2016 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Waahh,besau yer!!buat 1 set loket,gelang tangan,cincin,tiara,jdik org kaya baru
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2016 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat novel The Pearl karya John Steinback..pasal nelayan jumpa pearl besar yg rare pulak tu warnanya..instead of being a blessing, the pearl is like a curse to him and his family..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 05:10 PM GMT+8 , Processed in 0.329799 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list