CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Presiden Filipina Beri Kebenaran Tampar Pegawai Yang Ambil Rasuah

27-10-2016 06:25 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4727| Komen: 26

Description: Duterte yang kini berada di Jepun, ketika dalam satu perjumpaan khas bersama rakyat Filipina yang berada di sana, beliau menyeru kepada mereka agar jangan terlalu takut kepada polis, pegawai imigresen ...

sumber foto: http://nation.com.pk/


Presiden Filipina Rodrigo Duterte bukan sahaja tekad membenteras gejala dadah, malah juga berkeinginan memerangi gejala rasuah yang juga semakin serius di negaranya.

Duterte yang kini berada di Jepun, ketika dalam satu perjumpaan khas bersama rakyat Filipina yang berada di sana, beliau menyeru kepada mereka agar jangan terlalu takut kepada polis, pegawai imigresen atau pegawai kastam.

Menurut laporan berita Yahoo, Presiden Duterte dengan lantang memaklumkan, sekiranya rakyat Filipina menaiki kapal terbang pulang ke tanah air, ada pegawai kastam di lapangan terbang meminta duit atau rasuah daripada mereka, kini mereka diberi kebenaran menampar pegawai terbabit.

Tegas beliau, selagi dia masih memerintah, rakyat Filipina berhak mempertahankan hak mereka. 


Menurutnya, kenyataannya itu bukanlah gurauan, ini kerana dirinya sangat membenci dengan pegawai kerajaan yang suka mengambil rasuah.

"Selain tampar pegawai itu, anda juga boleh menjerit bagi manarik perhatian media yang berada di lapangan terbang dan terus membuat laporan polis."

Setelah kenyataan presiden tersebut disiarkan di stesen televisyen Filipina, serta-merta menimbulkan perbualan hangat di kalangan masyarakat tempatan.

Walau bagaimanapun, pengacara program tersebut mengingatkan, tindakan menampar orang mungkin boleh mengundang kontroversi, jadi sekiranya berdepan situasi ada pihak minta rasuah, adalah lebih wajar melaporkannya kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan. - CARI


18

Bagus
17

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
11

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (89 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote xy_daen 27-10-2016 06:52 PM
Harap Duterte tampar muka Najib bila jumpa nnt...
Quote kaseh80 27-10-2016 07:10 PM
Ramai yg patut ditampar di malaysia ni
Quote cumulonimbus 27-10-2016 07:13 PM
ganaz dia nie.....
lps tampar....buat2 histeria....
carik2 baju sikit...acah2 kne rogol...
Quote fox. 27-10-2016 07:18 PM
baguslah. malaysia pun patut buat macam ni. kalau boleh tampar kasi bbekas sampai 5 hari tak hilang. baru orang tahu sapa kaki rasuah
Quote pr3ttytw33ty 27-10-2016 07:21 PM
dr tampar, bek tembak mati cm korea utara terus. stkt tampar ape la sgt
Quote fishcracker 27-10-2016 07:35 PM
mr president,you're welcome to malaysia,come soon ya,
Quote mrizumi 27-10-2016 07:43 PM
xy_daen replied at 27-10-2016 06:52 PM
Harap Duterte tampar muka Najib bila jumpa nnt...

Haha..
Quote dodolgemok 27-10-2016 07:55 PM
Besnya boleh tampar menteri2 bebal
Quote dani-rox 27-10-2016 08:08 PM
undang2 pon dah tak jalan kekdahnya.
hari tu terbaca... dah dekat 3 ribu org mati ditembak dlm kempen 'war on drugs', termasuk kanak2 sbg 'collateral damage'. ai sokong hukuman mati ke atas drug dealers tp semua org ada hak utk mendapatkan fair trial kot.
btw presiden pilipin dikatakan ada kuasa utk mengampunkan dirinya atas apa2 jah kesalahan/jenayah.
Quote ipes2 27-10-2016 08:10 PM
ha ha ramai jelah kat mesia yg kena tampar nnt.. kat jpj kat jkr etc
Quote tripleid 27-10-2016 08:12 PM
pilipin bleh jadi maju cam jepun kalo ada presiden gini
Quote hafeek 27-10-2016 08:23 PM
bagus la ada effort camni... dia kan negara yg mebgamalkan islam... eh eh.. aku silap ke ni
Quote boyagombak 27-10-2016 08:55 PM
Kat sini bila plak nk buat. Haishhh kalau kena tampar sampai 2.6 billion kali mau selamat jalan romeo tu. Pengarah Air tu pun ptt dihukum menyelam dlm air karat baru ada akai. Duterte ni kan dh berpatah arang dgn US yg asek nk menyibuk psl kempen Drug War Pilipin. Dia x mo tampar Berek Ohbama ka
Quote monsterwife 27-10-2016 09:00 PM
Kalau kat Malaysia agaknya dah tak larat nak ditampar lagi dah.
Quote oppol 27-10-2016 11:23 PM
Yang tu ambil rasuah...
Yang beri rasuah tembak mati terus...
Adil kan.....?
Quote WhiskeyScotch 27-10-2016 11:45 PM
I don't know why I just love Duterte. {:1_152:
Quote taikor 28-10-2016 12:04 AM
MO1 siapa mo tampar
Quote lkick2113 28-10-2016 12:15 AM
Tampar jugak khalipap umar lim yg beli rumah bawah rega pasaran, kira reshuah jugak tu
Quote star_karat 28-10-2016 03:44 AM
kalau duterte jaga negara dalam dua tiga penggal lagi, harap2 aman lah manila sikit. Investor pun boleh masuk. Takda lah sibuk nak jolok sana sini.  

Sekarang dengar malam2 dah ada tempat yang dulu takut nak jalan kaki, dah rilek orang nak bergerak.

Filipina ni pun sebenar nya bagus nak invest duit. Pekerja pun senang nak dapat, murah lagi.

Lihat semua komen(26)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 04:20 PM GMT+8 , Processed in 0.154111 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top