CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Berlian Terbesar Dunia Gagal Dilelong

1-7-2016 09:51 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6207| Komen: 4

Description: Susulan tawaran yang dibuat oleh para pembida semuanya di bawah harga rizab, akibat sebutir berlian mentah terbesar di dunia gagal dijual dalam satu acara lelongan di London kelmarin.
oleh : TS LOO


sumber foto: http://abcnews.go.com/



Susulan harga tawaran yang dibuat oleh para pembida semuanya di bawah harga rizab, akibat sebutir berlian mentah terbesar di dunia gagal dijual dalam satu acara lelongan di London kelmarin.

Berlian itu, Lesedi La Rona mempunyai berat 1,109 karat dan sebesar sebiji bola tenis. 

Pada mulanya, permata yang ditemui di Botswana itu dijangka dapat dijual pada harga lebih AS$70 juta (RM280 juta).

Firma lelongan Sotheby’s bagaimanapun gagal memujuk bidaan melebihi harga rizab AS$61 juta (RM250 juta).

Berlian itu ditemui pada 2015 oleh syarikat Lucara Diamond Corp.

Mengulas kegagalan lelongan tersebut, pakar berlian syarikat 77 Diamonds, Tobias Kormind berkata, pasaran permata sudah mencapai paras tertinggi, manakala permintaan untuk berlian besar dan jarang didapati kini tepu.- CARI 





sumber : abcnews.go.com
22

Bagus
13

Marah
8

Terkejut
23

Sedih
12

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (95 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote idadzira 1-7-2016 11:32 AM
besar pun tapi x de return value wat pe ......baik beli emas
Quote Rainrein 1-7-2016 12:21 PM
Nak buat apa besar sangat camtu. Baik la beli emas kalu dah banyak sangat pitih. Lagi berbaloi baloi.
Quote Artemesiaa 1-7-2016 05:08 PM
Yang raw sebegitu ada harganya kalau dah jadi batu cincin memang le kurang nilainya melainkan jenis yg ada grade dan certificate.  Yg tu tetap mahal harganya.
Quote Lagubestbest 5-7-2016 05:52 AM
Open secret berlian ni ada banyak tapi dilepaskan masuk pasaran sikit-sikit je untuk control harga biar sentiasa tinggi. Watpe nak berebut beli berlian.

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 03:49 PM GMT+8 , Processed in 0.047813 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top