CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pelombong Myanmar Menjumpai Batu Jed Gergasi Bernilai RM715 Juta

18-10-2016 04:35 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9090| Komen: 21

Description: Baru-baru ini, pelombong Myanmar dengan bertuahnya terjumpa sebuah batu jed gergasi seberat 175 tan di bahagian utara negara berkenaan.


Di kalangan masyarakat Cina, batu jed dianggap sebagai barangan perhiasan yang boleh membawa tuah kerana ia dipercayai mampu menghasilkan tenaga 'chi' yang positif. 


Ada yang menghiasnya dengan memakai pada badan dan ada pula jadikan barang hiasan yang diletakkan di dalam rumah sama ada ruang tamu atau bilik. 

Baru-baru ini, terdapat seorang pelombong Myanmar yang boleh dikatakan amat bertuah terjumpa sebuah batu jed gergasi seberat 175 tan di bahagian utara negara berkenaan.

Difahamkan jed yang berukuran 5.8 meter panjang dan berketinggian 4.3 meter itu serta nilainya dianggarkan berjumlah kira-kira AS$170 juta atau bersamaan kira-kira RM715.02 juta. 

Hampir separuh Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara Myanmar disumbangkan oleh industri perlomnongan batu jed.
 
Myanmar menjadi sumber batu jed utama dunia dengan kualiti terbaik, iaitu batu hijau yang hampir ditembusi cahaya.- CARI


sumber foto: http://www.telegraph.co.uk/




10

Bagus
9

Marah
13

Terkejut
4

Sedih
5

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (46 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote manehnya 18-10-2016 04:49 PM
puhhh bapak besaq tuh...

pastu pelombong yg jumpai tu dpt duit ke apa ke?

ker jd hak milik kerajaan?
Quote supernaturalee 18-10-2016 04:51 PM
pakai kain pelikat la la la je haa


Quote zulka 18-10-2016 05:00 PM
perghh...
Quote -electrifying- 18-10-2016 05:57 PM
dpt 10% pon jadi la
Quote sundayz0 18-10-2016 09:25 PM
Fuh, baru lepas sujud syukur barangkali sebab tu berpelikat.
Quote Joannalee 18-10-2016 10:33 PM
Wow besar gile
Quote putera_daruna 19-10-2016 09:07 AM
jutawan terus pekerja lombong......
Quote insulin 19-10-2016 09:53 AM
Wow. Besarnya. Semoga batu jed ini mampu mengubah kehidupan pelombong nih. Dapat duit jualan batu nih bolehlah pencen dari kerja kasar ni.
Quote dani_5353 19-10-2016 11:22 AM
Wow..gila punya besaq..
Quote HazeLJoseph 19-10-2016 01:36 PM
Berapa percentage dia dpt ni
Quote rospinki 19-10-2016 02:15 PM
haruslah jadi ak gomen..ktala diorg sewa tanah tu utk pelombongan utk hasil kasar selepas tolak cukai..tapi kalau sebesar gergawsi mcmni gomen amikla.
Quote delisha09 19-10-2016 06:14 PM
org kaya baru pelombong tu
Quote DeeHanania 19-10-2016 06:57 PM
Makaaiii...beso yer batu jed tu...
Quote che_kembang 19-10-2016 09:35 PM
besar mcm hape je
Quote iopscientist 22-10-2016 09:14 PM
jgn ada' org malaysia 'beli suda
Quote batu kikir 24-10-2016 10:03 AM
Edited by batu kikir at 24-10-2016 10:05 AM

Dalam undang2 negeri-negeri Malaysia......
Kalau kau orang jumpa emas ka, berlian ka.........apa2 lah yang berharga.........maka otomatik harta2 tersebut jadi hak Kerajaan.
Hak kau orang atas tanah yang kau orang punya........cuma setakat 10 kaki kebawah from the surface.
Bawah pada tu..........semua Gomen punya.
Satu lagi kalau kau orang nak cari air bawah tanah atas tanah sendiri (contoh guna tube).........you all kena minta izin dari Gomen........kalau tidak you all dah melakukan satu kesalahan.
Quote groundfloor 16-12-2018 09:44 PM
OKB............
Quote ladyone 19-12-2018 06:27 PM
mcm mana nak boh kat cincin..hahahaa

Lihat semua komen(21)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-5-2024 06:15 PM GMT+8 , Processed in 0.070504 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top