CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Adakah Tyra "Welder" Berniqab Untuk Cantik?

29-7-2015 03:15 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 35334| Komen: 147

Description: Menggunakan Facebook profile Saya Tyra, gambar gadis ini telah menjadi 'viral' kerana berniqab semasa bekerja ...
Oleh Izzah Abbasy

Menggunakan Facebook profile Saya Tyra dan juga merupakan ibu kepada seorang anak lelaki, gambar gadis ini telah menjadi 'viral' kerana berniqab semasa bekerja.  Walaupun gadis ini memilih kerjaya sebagai seorang Welder (kerjaya outdoor yang jarang dipilih oleh wanita Malaysia) di salah sebuah syarikat Oil & Gas terkemuka di Malaysia namun ia bukan alasan untuk tidak menutup aurat. Lebih manis lagi beliau nampak selesa berpurdah.

Sumber Asal : mynewshub





Namun ada juga yang mempertikaikan mengapa gadis berpurdah ini suka sangat berselfie, ini jawapan beliau: “Kadang saya post gambar. Ada yang tanya kenapa saya berpurdah tapi selfie. Jawapannya. Bergambar itu harus. Dan tidak ada pun haramnya. Dan suka hati saya lah. Sebok je".

Apa itu Niqab??? Niqab(Purdah) ialah sesuatu yang digunakan oleh wanita bagi menutup bahagian wajah mereka. Pandangan mazhab-mazhab secara ringkas berkenaan aurat perempuan di hadapan bukan mahram memudahkan kita memahami isu ini seperti tertera di bawah ;

1) Jumhur Ulama:

  • Tidak wajib purdah dan mengharuskan pendedahan muka dan kedua-dua tangan di hadapan lelaki asing yang bukan mahram sekiranya aman dari fitnah.

2) Mazhab Hanafi:

  • Tidak harus lelaki melihat perempuan asing dan merdeka melainkan muka dan kedua-dua tangan sekiranya tidak dibimbangi mendatangkan syahwat. Adapun kedua-dua kaki juga bukan aurat.

3) Mazhab Maliki:
  • Aurat perempuan merdeka ketika bersama lelaki asing ialah seluruh badan kecuali muka dan kedua-dua tapak tangan sekiranya tidak menimbulkan syahwat.

4) Mazhab Shafie:
  • Aurat perempuan yang merdeka adalah seluruh badannya melainkan muka dan kedua-dua tapak tangan sekiranya tidak menimbulkan fitnah. Pendapat lain mengatakan seluruh  tubuh  perempuan adalah aurat termasuk muka dan kedua-dua tangan.

5) Mazhab Hanbali:
  • Seluruh tubuh perempuan Islam adalah aurat. Pendapat lain mengatakan aurat perempuan di hadapan lelaki asing adalah suluruh tubuh kecuali muka dan kedua-dua tangan sekiranya tidak menimbulkan fitnah.




Asal niqab ini dipakai oleh wanita Arab adalah kerana keadaan di sana yang berpasir dan memaksa mereka untuk menutup hidung dan mulut. Bagi wanita di Malaysia, ia terpulang kepada individu untuk memakainya kerana ia tidaklah wajib ditutup kerana wajah atau muka bukan tergolong dalam aurat wanita. - CARI Infonet

6

Bagus
2

Marah
18

Terkejut
12

Sedih
15

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote khailya 28-7-2015 12:54 PM
mcm comel jer.....
Quote ajinomotonosuga 28-7-2015 01:00 PM
ini namanya oang yang melampaui batasan

kut terbako kain tu kang..Allah nak idupkan kembali kah?

aku tgk adik2 dok pakai mini telekung peh tu dok bakor satay bako kuih..kesiannnn dok kejap2 kene pegang tudung tuh takut kene api kaa kene minyak ka


pasai pa oang islam ni bodoh beno? agama tak suruh macam tu pun..

nko fokus keje jek ..buat apa nak pikir pasal seks?


ni la akibat kalo 24 jam otak tu penuh sekss sekss seksss..asik hiburan tunjuk seksss..tu pasal dalm idup kene tutup macam oang gila..pasai pa?

pasai takut di sex kan oleh masarakat jantan yang exposed pada seks 24 jam

dah tutup cam tu siap posing dan bergambo..kebodohan apa kah ini?

kalo bogel pakai bra dan spende nak tayang paham lah gak..dah tutup seme pasai pa nak tunjuk2 lagi?

kekadang aku pk oang islam ni takdak otak gamak nya..ni ler kesan islamik yang menyesatkan

keje2 setad gelemer dan selebriti bodoh tu seme.. nak jadi macam iran syiah tuh
Quote bellaa 28-7-2015 01:06 PM
salute!!!

Quote ell768 28-7-2015 01:15 PM
zaman skang mcm2 cara leh nak glamer..kekekekeke
Quote fcl29 28-7-2015 01:17 PM
tgh bekerja pon sebuk nk bergambar!
Quote harkktuih 28-7-2015 01:18 PM
bergambar itu harus? mohon bagi pencerahan..
Quote sayang_mulut 28-7-2015 01:19 PM
the fact the perempuan dan seorang welder.. tu dah buat aku rasa impressed.. boleh ke nnti nak welding pipe tertonggeng dan buat action2 yang tak manis orang pandang? untk weld paip nanti
Quote ellejo 28-7-2015 01:37 PM
tak berlubang ke purdah tu? aku weld pun berlubang baju,tu baru mig welding. kalo arc welding mana nak pegang niqab lg, nak pegang rod lg.
dr segi safety mmg hauk. masukkan purdah dlm jacket or masa nak weld tu tanggal purdah? sbb mask tu cover whole face.
bukan ke safety regulation sewaktu welding rambut pun kene ikat, tak boleh ada fabrik berjuntai2?????


Quote cekelatkopi 28-7-2015 01:49 PM
tak takut terbakar ke kena api percik2 tu?? kalau nak bakar ayam percik ok la dik pakai purdah x kasi asap masuk idung. safety first pls. dgn casing hello kitty. dgn posing2 sokmo
Quote ultra78 28-7-2015 01:51 PM
mencapub?



....
Quote obelisk 28-7-2015 01:53 PM
[youtube]zQO5dVBGWxM[/youtube]
Quote berusjamban 28-7-2015 01:56 PM
ultra78 replied at 28-7-2015 01:51 PM
mencapub?



I was going to say the same thing... Aurat??? You got to be kidding me!...
Quote miabebe 28-7-2015 01:58 PM
Sbb panas matahari sinar uv tamo kene sunburn kekdah nya...apala...tu pon tabley pk...lol
Quote ~boolean 28-7-2015 02:08 PM
Iyalahhhhh dik auratttt...selagi menutup aurat posing comel jadi tayangan mata orang pun tak apa...asalkan menutup body...

Terus aja laaahh dengan pe'el kau tu dikkk...akak yang jahil skirt terbelah sampai ke paha pun tak post selfie kadi tayangan umum dikkkkk
Quote clarizsa 28-7-2015 02:09 PM
erk... RIAK... perasan bagus...

puhhleeizzz...
Quote nononcrux 28-7-2015 02:10 PM
Edited by nononcrux at 28-7-2015 02:17 PM

ak terbaca statment dia tgh menangung malu pasal viral imej dia mcm nh. . nah mkn diri dik nok
Quote delsmomm 28-7-2015 03:44 PM
Edited by delsmomm at 28-7-2015 07:46 AM
ajinomotonosuga replied at 28-7-2015 05:00 AM
ini namanya oang yang melampaui batasan

kut terbako kain tu kang..Allah nak idupkan kembali kah?
...

lohhh dia tutop aurat pon sebab dia pikir sex ke abg aji..

iol rase dia tutop aurat sbb Allah suruh je kot..same mcm kebanyakan org len yg tutop aurat..

mcm mane pak aji bleh jump to conclusion camtuh..

sungguh iol xpaham..

apo la abg aji nih..

cer husnudzon sket.. bkn sakit pon..
Quote shernazz 28-7-2015 03:47 PM
sepupu aku pon welder gak .relaks jah ...
xde nak explain itu ini..
mungkin sebab dia xpakai purdah kot
Quote stania83 28-7-2015 03:58 PM
sekarang ni zaman lagi kau berniqab lagi kau cetuskan fitnah. better niqabless

Lihat semua komen(147)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 04:40 AM GMT+8 , Processed in 0.153854 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top