CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

KLIA 2 Ditenggelami Air Jejas Imej Lapangan Bernilai RM3.92 Billion

27-7-2015 03:47 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 14651| Komen: 81

Description: Keadaan ini mencerminkan nama buruk Malaysia dalam industri penerbangan selepas 2 kejadian yang membabitkan kapal terbang Malaysia tahun lalu....
Oleh Fyruz Hanna

Foto: bloomberg.com


Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) yang menelan belanja RM3.92 bilion ditenggelami air dan keretakan jelas kelihatan di laluan teksi.

Menurut Air Asia Bhd, kerosakan tersebut boleh mengakibatkan kesukaran pesawat mendarat, meningkatkan kos pembaikkan kapal terbang serta mendedahkan pesawat pada keadaan bahaya. Kata Aireen Omar selaku ketua Pegawai Eksekutif yang juga menyifatkan pihaknya sudah meminta pihak berkuasa Malaysia untuk mengambil tindakan sebelum kejadian tidak diingini berlaku.

Keadaan ini mencerminkan nama buruk Malaysia dalam industri penerbangan selepas 2 kejadian yang membabitkan kapal terbang Malaysia tahun lalu.

Sementara itu, Kementerian Pengangkutan telah menubuhkan pasukan audit khas untuk menjalankan siasatan berhubung 'kolam' air di lapangan KLIA 2, kata Menteri Pengangkutan pada Bloomberg.
24

Bagus
29

Marah
18

Terkejut
15

Sedih
14

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (118 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ultra78 27-7-2015 01:51 PM
KLIA atau KLIA2?
Quote atira 27-7-2015 01:51 PM
Kuala Lumpur International Airport’s new budget passenger terminal is sinking, with cracks appearing in the taxiway and water forming pools that planes must drive through.
The defects could cause flight delays, increase wear and tear on planes and pose potential safety risks, according to AirAsia Bhd., the new terminal’s biggest user. Though take offs and landings aren’t affected, the carrier has asked Malaysian authorities to fix the problems before passengers get hurt, Chief Executive Officer Aireen Omar said in an interview in Kuala Lumpur.
“The airport is still sinking,” Aireen said. The operator, Malaysia Airports Holdings Bhd., “has done some partial resurfacing, but what the airport actually needs is a permanent solution.”

Complaints about the new terminal cap a bad run for Malaysia’s aviation industry, after two deadly accidents for the national carrier -- the unsolved disappearance of Flight MH370 in March 2014 and the shooting down of another plane over Ukraine last July. Construction expenses for klia2, as the new terminal is known, ballooned from an initial estimate of about 1.7 billion ringgit ($446 million) to 4 billion ringgit.
“Since MH370, a lot of shortcomings have been found” in Malaysia’s aviation infrastructure, said Shukor Yusof, founder of Singapore-based consultancy Endau Analytics. “The authorities haven’t done enough to address these shortcomings, not enough to put them on par with the First World.”
Ponding
The Transport Ministry has set up an independent audit committee, which will submit a report on ponding issues “in due course,” the ministry told Bloomberg. Malaysia Airports, which has used its own funds to rectify the situation, “will be responsible for the findings and proposed solutions,” the ministry said in an e-mail.
AirAsia initially refused to move when klia2 opened in May 2014, citing concerns over flight operations and security. The carrier gave in after the government said it would stop immigration and customs services at the old budget terminal.
The AirAsia group of airlines flew 15.2 million passengers through klia2 in its first year of operation, accounting for 87 percent of the terminal’s traffic, according to Malaysia Airports data. Tiger Airways Holdings Ltd., Cebu Air Inc. and Malindo Air declined to comment on their experience at the new terminal. An official from Lion Mentari Airlines PT didn’t respond to requests for feedback.
Waterlogged Tarmac
“If you go to the airport you can see ponding with your very own eyes,” said Mohshin Aziz, an analyst at Malayan Banking Bhd. in Kuala Lumpur. Still, he noted, “it’s more of an irritation rather than a safety hazard.”
Last year, local media photographed Transport Minister Liow Tiong Lai and airport officials walking through the terminal’s waterlogged tarmac during an inspection.
Construction of klia2 started in 2009 after the growth of low-cost travel, particularly by Malaysia-based AirAsia, pushed passenger traffic beyond the existing budget terminal’s capacity. At 257,000 square meters, klia2 can handle 45 million passengers, with the potential to expand.
Most full-service carriers, including Malaysia Airlines, use the main KLIA terminal, which began operations in 1998 about 50 kilometers (30 miles) from Kuala Lumpur after the government relocated the capital’s main airport from suburban Subang.
Malaysia Airports said the depressions and ponding at klia2 were caused by differential soil settlement in the apron and taxiway, where some of the structure is built on piling and some stands on normal ground.
Bangkok, Kansai
The settling “has been anticipated from the start of construction,” Malaysia Airports said in an e-mailed response to questions. Stakeholders such as AirAsia are updated weekly on the progress of the maintenance and are “constantly engaged on operational issues.”
The airport is addressing the issue by patching and resurfacing problem areas and injecting polyurethane under the ground. A concrete slab to be completed by next April will provide a more permanent solution, Malaysia Airports said.
Klia2 isn’t the only Asian airfield to face difficulties getting off the ground.
Bangkok’s Suvarnabhumi airport, which opened in 2006 atop a reclaimed swamp, suffered from cracks at taxiways and runways and faulty baggage-scanning machines. Airports of Thailand Pcl was forced to close some taxiways for repair and reopen the old airport to alleviate congestion. The company’s president quit amid probes of the construction flaws, citing health reasons.
In Japan, the government had to reinforce landfill under Osaka’s Kansai International Airport after it was found to be sinking. Opened in 1994, the facility took almost eight years and 1.43 trillion yen ($12 billion) to build on a manmade island.
“It’s about time aggressive steps are taken to improve standards in Asia,” said Mark D. Martin, chief executive officer of Dubai-based aviation consulting firm Martin Consulting. It’s bad for the region “that we have to see such incidents and events that negatively affect the safe operation of an aircraft or airport.”

Quote Changa 27-7-2015 01:51 PM
dah lama pun konsep air bertakung ini. in short, a well known issue.

akak syak MAB mmg tengah repair mana2 part yg bertakung ini sebab balik raya hari tu memang ada nampak orang tengah korek dan turap balik tarmac ini di certain area.
Quote miabebe 27-7-2015 01:52 PM
Mcm2 dugaan...kene mandi bunga
Quote atira 27-7-2015 01:52 PM

klia 2 uols
Quote alesandra 27-7-2015 01:54 PM
ini kes hari tu bergotong royong mengayung dgn baldi tu yek...?owhhhh tak settle lagiiiiiiiii..........
Quote Lina66 27-7-2015 01:56 PM
atira replied at 27-7-2015 03:51 PM
Kuala Lumpur International Airport’s new budget passenger terminal is sinking, with cracks appearin ...


Tira.. aku ingat jalan raya je yg ske berlobang and tak level... epot oso like that huh?
Quote Changa 27-7-2015 01:57 PM
Edited by Changa at 27-7-2015 02:01 PM

apa2 pun akak suka jah KLIA2 ini, malah akak prefer KLIA2 dari KLIA utama
MAB dan airasia ini very the he said she said.

airasia menggelupor di media, MAB akan jawab dgn letak poster di KLIA2 pasal cost overrun, aerobridge charges etc.
pasal charge lebih ke apa, akak lebih sided dengan MAB, sah2 la airasia siap ada KLIA2 fees pelbagai, so apa kaitan dgn cost operasi mereka sebab penumpang yg kena tanggung bila pindah KLIA2 ini.

airport tax pun sama jah mcm dekat LCCT pprt dolu, malah airport tax di KLIA2 lebih murah daripada airport tax airport kota baharu contoh nya.
Quote selipar_hijau 27-7-2015 01:57 PM
area situ pn tanah gambut
Quote atira 27-7-2015 01:58 PM
kalau macam dlm gambar ni...
dah macam banjir

Quote Simunggu 27-7-2015 01:59 PM
ini bukan nak repair..tapi ini adalah kerana berkonsep gitu...airport berkonsepkan tasik dan semulajadi...disengajakan tu...bukan kesilapan....
Quote Lina66 27-7-2015 02:01 PM
atira replied at 27-7-2015 03:58 PM
kalau macam dlm gambar ni...
dah macam banjir


boleh buat kuak lentang tu...
Quote kentel 27-7-2015 02:02 PM
Changa replied at 27-7-2015 01:57 PM
apa2 pun akak suka jah KLIA2 ini, malah akak prefer KLIA2 dari KLIA utama
MAB dan airasia ini very ...

tp sis nanges kalau gate hujung2 tu...konsep marathon dalam bangunan....
Quote Changa 27-7-2015 02:03 PM
atira replied at 27-7-2015 01:58 PM
kalau macam dlm gambar ni...
dah macam banjir

biasa2 jah sebenar nya.
kalau surface tak level, memang la akan ada air bertakung sebab air tak boleh nak mengalir ke tempat yg lagi rendah untuk masuk longkang
it's not like banjir sampai cecah bumbung ke apa
Quote Changa 27-7-2015 02:03 PM
kentel replied at 27-7-2015 02:02 PM
tp sis nanges kalau gate hujung2 tu...konsep marathon dalam bangunan....

akak ok jah, sebab akak biasa pergi awal di airport sebab boleh cikcur2 dulu
Quote chinta89 27-7-2015 02:05 PM
x jejak klia2 sejak dibuka... lebih suka klia aje sb dgr mcm2 cerita.. bangunan x lulus la, air bertakung la..
Quote Changa 27-7-2015 02:06 PM
chinta89 replied at 27-7-2015 02:05 PM
x jejak klia2 sejak dibuka... lebih suka klia aje sb dgr mcm2 cerita.. bangunan x lulus la, air bert ...

macam mana sis boleh decide lebih suka KLIA kalau jejak kaki pun tak pernah untuk buat comparison.
sungguh melucukan
Quote atira 27-7-2015 02:08 PM
Lina66 replied at 27-7-2015 02:01 PM
boleh buat kuak lentang tu...

kalau ada itik ... syok depa berenang...
Quote atira 27-7-2015 02:11 PM
Changa replied at 27-7-2015 02:03 PM
biasa2 jah sebenar nya.
kalau surface tak level, memang la akan ada air bertakung sebab air tak b ...

biasa ka utk airport sis?
bukan katanye bahaya air bertakung kalau di landasan... kapal terbang boleh tergelincir?

Lihat semua komen(81)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:52 AM GMT+8 , Processed in 0.081421 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top