CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Hebat Betul Pemegang Kad UNCHR Sampai Polis Tak Boleh Sentuh?

5-1-2022 10:32 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2880| Komen: 37

Description: Bukan sahaja semakin ramai, malah golongan imigran yang mengutip sedekah di persimpangan lampu isyarat melakukan keganasan menimbulkan kegelisahan warganet.
Bukan sahaja semakin ramai, malah golongan imigran yang mengutip sedekah di persimpangan lampu isyarat melakukan keganasan menimbulkan kegelisahan warganet.

Seorang warga net, khrln_ memuat naik gambar golongan tersebut menerusi akaun Twitter dan memaklumkan sudah menghubungi Polis Diraja Malaysia (PDRM), namun pihak berkuasa itu tidak dapat mengambil tindakan.


Kredit foto: Twitter

Jelasnya, golongan pelarian yang mengutip derma di kawasan berbahaya itu mempunyai kad Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNCHR) hingga menyebabkan tiada tindakan boleh diambil kepada golongan tersebut.

“Nak pergi Ampang Point tadi pun kena. Hubungi bilik gerakan PDRM diorang cakap tak boleh buat apa, PDRM tidak boleh tahan mereka sebab diorang ni ada kad UNHCR.


Kredit foto: Twitter

“Jabatan kerajaan terlibat kena duduk semeja bincang dan cari penyelesaian tentang isu ini. Ke nak tunggu budak-budak tu nak kena langgar baru ada tindakan? Nanti yang melanggar pula dipersalahkan,” ciapnya menerusi laman Twitter.

Rata-rata netizen mempersoalkan kenapa tindakan tidak boleh diambil terhadap golongan tersebut yang secara terangnya membahayakan diri sendiri dan pengguna-pengguna jalan raya lain.



“Tak boleh buat apa? Hello, sudah mengganggu lalu lintas kot…yang jual mangga asam boi tu siap saman lagi kan…yang ni takkan tak boleh buat apa?” ciap nodame92.

“Sepatutnya jabatan mana yang berkenan terangkan kat berita kelebihan kad UNCHR ni. Apa yang boleh apa yang tak boleh. Tak ada la PDRM pening kejap boleh kejap tak boleh. Dulu aku sebagai penyelia dia orang pun pusing apa yang boleh apa tak boleh,” ciap SyahaizatS.




“Ada kad UNCHR pun boleh tahan untuk kes selain dari kes imigresen. Tahan bukan sebab diorang langgar undang-undang imigresen, tetapi melanggar undang-undang sebab mengganggu ketentraman dan melakukan khianat,” ciap axavier_93.

“Eleh letak kereta tepi jalan sikit dah kena saman, ni budak ni asyik berkeliaran tunjuk jari tengah sana sini, mengganggu lalu lintas pula tu PDRM tak boleh buat apa?”  ciap ImiaNurliyanaa.


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote laksmanabentan 5-1-2022 10:36 AM
satgi penuh la jalan raya tu kalau PDRM pun tak boleh buat apa2...
Quote ekselen 5-1-2022 10:42 AM
Kejap lg main tolak2...yg jabatan ni gi tolak situ, yg situ tolak sini...patutnya diorg tu semua terikat ngan undang2 Malaysia lah.. Kalo xnk ikut, sila balik ke negara asal...jgn bg muka...rohingya mmg kecik2 pun dh tau perangai camne nk bela lg...haihhh tolonglah menteri2 pun amik serius isu ni...mslh besar kot..
Quote gideoncross 5-1-2022 10:46 AM
Ni klau kat aiol, mmg dh lama budak katik mcm Selemonium tu aiol sepak.
Quote cmf_almondpecan 5-1-2022 10:51 AM
Kad UNHCR tu bukan lesen untuk langgar undang2. Dia cuma menunjukkan pemegang kad tu seorang yang disahkan seorang yang berada di bawah perlindungan UNHCR kerana sedang memohon suaka. Kad ini sepatutnya melindungi dia daripada ditangkap atas kesalahan imigresen yang berkaitan kemasukan secara sah, dokumen perjalanan, visa yang sah dsb serta memberi akses terhad kepada perkhidmatan kesihatan, pendidikan dsb. Pemegang kad UNHCR sama seperti orang lain apabila dia melanggar undang2 yang tak berkaitan dengan imigresen tadi. Kalau menjaja di tepi jalan itu salah, maka bolehlah dia didenda atau diperlakukan mengikut prosedur undang2 negara seperti orang lain tak kira warganegara atau tidak. UN sendiri tak mengiktiraf perbuatan jenayah jadi macamana pula kad UNHCR tu boleh menghalalkan jenayah.
Quote ayukpingu 5-1-2022 10:51 AM
mencacatkan permandangan dan reputasi malaysia aje kalau masih simpan durang ni kat sini. tak pasal2 kena cop rakyat ganas dan kurang ajaq sebab perangai mcm nih..padahal warga asing...puiii
Quote caprut 5-1-2022 10:51 AM
Polis dan bodoh brpisah tiada
Quote ladybugz 5-1-2022 10:51 AM
ya Allah, mana la mak bapak budak2 ni? atau mmg yatim piatu? unhcr plak takde buat ape2 program ke utk pelarian2 ni?. apa puncanya jd mcm ni? tak takut ke kene culik atau ape2? kalau anak2 kita nk bg jalan depan rumah pun bukan main bimbang. yg ni berkeliaran takde plak kene ape2. hmm.. kesian pun kesian. tp kalau x dibendung mereka ni akan jd api dlm sekam waktu dah besar bimbang terlibat dgn gangsterism dan lain2 jenayah.
Quote kelip2_07 5-1-2022 10:52 AM
klu xblh buat ape bair rakyat sndiri amik tindakan..cekak rambut bdk tu hentak kepala dorang kt keta
Quote ayukpingu 5-1-2022 10:53 AM
cmf_almondpecan replied at 5-1-2022 10:51 AM
Kad UNHCR tu bukan lesen untuk langgar undang2. Dia cuma menunjukkan pemegang kad tu seorang yang di ...

betul tu.

hai cik almond...lame tak nampak...takde latest update utk thread king tailen ke ke aku yang tak alert ni
Quote Thunderclouds 5-1-2022 10:54 AM
Kera dihutan disusukan
Quote hyie 5-1-2022 10:55 AM
budak yang semalam tu dah kena tangkap kan. ada tengok kat twitter. Adan uke ko.
Quote Samerosie 5-1-2022 11:04 AM
Ni ada je yg kena jel UNHCR card holder gets three months’ jail for bribing cop

Ni daripada website UNHCR Malaysia:

https://www.unhcr.org/en-my/news ... ue-in-malaysia.html

Fact 4: Refugees are subject to the country’s laws
UNHCR card holders are not above the law. Refugees are required to respect the laws and regulations of their country of refuge.
However, they will not automatically lose their refugee card if they commit a crime. There are reasons when a person can be excluded from international protection, such as if they have committed a crime against peace, a war crime, or a crime against humanity, or other serious reasons.
But if they commit crimes not of a serious nature, and have been found guilty through a legal proceeding, then a refugee who commits such a crime is expected to undergo due process of law, like any other person living in the country.

Quote kotakominami 5-1-2022 11:33 AM
Takpe....bela lg pendatang banyak2.....nanti tanah pon dia punya....kedai pon dia punya...menteri pon dia....bagi je semua..org melesia baik
Quote kucingitam 5-1-2022 12:13 PM
ladybugz replied at 5-1-2022 10:51 AM
ya Allah, mana la mak bapak budak2 ni? atau mmg yatim piatu? unhcr plak takde buat ape2 program ke u ...

takyah tanya mana mak pak drg..patut tanya, mana penguasa, mana menteri , mana orang2 berkenaan dalam malaysia yg patut jaga malysia dari pendatang2 ni..


Quote haruslah 5-1-2022 12:18 PM
Kalau x leh sentuh
Patut kita apply kat unchr gak x?
Boleh buat mcm2 khennnn

Masyuk wooo budak tu
Siap pegang 50hengget lg
Da besar sket budak M ciom tgn dia
Quote ifanonline 5-1-2022 12:26 PM
penguatkuasaan melayu lemah...gentel telur pandai pula
Quote ninja9 5-1-2022 12:27 PM
ni suatu masalah yang bersifat jangka masa panjang maka penyelesaiannnya juga adalah sepatutnya bersifat jangka panjang.  

disebabkan mereka ni adalah gelandangan, kekurangan basic skill kerja, pendidikan dan kefahaman yang berbeza dari seorang penduduk malaysia maka ... kita perlu ambil kira semua perkara ini kalau nak settel masalah ini.

jangan ingat satu masalah individu diambil tindakan tetapi keadaan mereka tak ambik kira iaitu punca masalah mereka kita biarkan maka terus berharap ianya selesai sedangkan punca masih ada maka ianya masalah yang berpotensi akan berterusan...

aku bukan nak jadi pembela mereka tetapi samada kita bernasib baik atau tak, kita dah dipilih jadik negara pelindung maka kita akan ada dua piliahan iaitu kita berdiam diri atau mengambil peranan nak lindung mereka dan orang tempatan  .. dan kena ingat kita tak dapat guna penyelesaian secara menghalau..

maka kita kena tetap ambik peranan jugak sehingga sebarang perkara negatif tu tak merebak kepada penduduk tempatan,  itu terpulanglah kepada kebijaksanaan pak menteri
Quote Lagubestbest 5-1-2022 12:34 PM
Kena buat kempen #TamparRohingya
Quote watatakut 5-1-2022 12:40 PM
ini semua taik babi la..terang2 buat salah kata tak boleh sentuh seba ada kad. patutnya dok menumpang tempat orang lagi kena hormat local.sekarang baru ada akal semua kenapa jumta myanmar dok bantai puak2 ni.. time datang minta tolong muka 200% kesian habis

kalau orang tempatan jual manga asam boi tepi jalan cari rezeki halal laju je bertindak..saman bagai.fikir2 lah jangan dok gasak rakyat sendiri je

Lihat semua komen(37)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 07:42 AM GMT+8 , Processed in 0.079477 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top