CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pandangan Orang Melayu Tentang ‘Ketuanan Melayu’ Di Malaysia – OpEd

15-11-2021 06:13 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 2150| Komen: 26

Description: Wahai manusia! Tuhan kamu adalah satu dan nenek moyang kamu (Adam) adalah satu. Orang Arab tidak lebih baik daripada orang bukan Arab dan orang bukan Arab tidak lebih baik daripada orang Arab, dan ora ...



Wahai manusia! Tuhan kamu adalah satu dan nenek moyang kamu (Adam) adalah satu. Orang Arab tidak lebih baik daripada orang bukan Arab dan orang bukan Arab tidak lebih baik daripada orang Arab, dan orang merah (iaitu putih diwarnai merah) tidak lebih baik daripada orang kulit hitam dan orang kulit hitam tidak lebih baik daripada orang merah. seseorang, kecuali dalam ketaqwaan. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu ialah orang yang sangat bertakwa kepada Allah.’ – sabda Nabi Muhammad (saw)

‘Malaysia – milik siapa? Kepada rakyat Malaysia. Tetapi siapakah rakyat Malaysia? Saya harap saya, Tuan Yang di-Pertua, Tuan. Tetapi kadang-kadang, duduk dalam dewan ini, saya ragu-ragu sama ada saya dibenarkan menjadi rakyat Malaysia. Inilah keraguan yang menggantung di fikiran banyak orang, dan … [sebaik sahaja] emosi digerakkan, dan lelaki bertempur dengan lelaki di sepanjang garis yang tidak terucap ini, anda akan mempunyai jenis peperangan yang akan memecah belahkan negara dari atas ke bawah dan membatalkan Malaysia .' – Lee Kuan Yew, kini Menteri Kanan, Republik Singapura


Daripada mentakrifkan Ketuanan Melayu sebagai ‘keunggulan Melayu’ yang agak tidak bermakna, tidak tepat dari segi filologi, dan sombong dari segi falsafah, saya rasa perkataan ‘diktator’ lebih dekat maknanya. Semasa anda membaca bahagian ini, sila elakkan daripada menilai nilai dan daripada membawa terperangkap dalam penjara-rumah bahasa yang berkaitan dengan perkataan 'diktator'.

Mendikte berkonotasi memberitahu, yang berkonotasi untuk menceritakan. Menceritakan bermaksud menganyam cerita berdasarkan ideologi. Berideologi bermaksud merangkum. Merangkum bermaksud menjadi perangkap. Diktator, di sini mungkin juga bermaksud jebakan. Daripada mengakui kebebasan seseorang untuk memerintah, seseorang itu mengakui berada dalam perangkap - dan menolak syarat itu. Ini adalah satu bentuk kesedaran palsu.

Kata-kata, seperti yang mungkin dikatakan oleh ahli teori sastera Raymond Williams, juga mesti dikontekstualisasikan/ditempatkan dalam keadaan ekonomi yang muncul di dalamnya. Diktum terkenal Marx bahawa kewujudan manusia ditakrifkan oleh keadaan ekonomi mereka dan bahawa keadaan ini sudah ditentukan terlebih dahulu. Ini adalah pandangan deterministik tentang sejarah manusia.

Saya mula-mula membaca mendengar frasa Ketuanan Melayu pada pertengahan 1980-an daripada sebuah buku oleh seorang Malik Munip. Saya sedang membaca karya beliau, pada masa yang sama membaca ‘Malaysia in the dangerous 80s’ karya Lim Kit Siang, untuk memahami hujahnya. Saya seorang sarjana membaca Sastera, Pendidikan dan Politik Antarabangsa.

Saya juga mendengar bahawa pelajar Melayu tidak digalakkan membaca karya Kit Siang dan digalakkan membaca ‘Ketuanan Melayu’. Saya suka buku dan buku terlarang yang orang lain suruh saya jangan baca. Terdapat rasa cabaran intelektual untuk dapat membaca buku yang dilarang.

Saya membaca ‘The Malay Dilemma’ Mahathir Mohamad dan ‘Malays: Their Problems and their Future’ Syed Husin Ali dan Syed Hussein Alatas’ ‘The Myth of the Lazy Native’ pada masa yang sama. Sekali lagi, untuk mendapatkan rasa keseimbangan.

Saya membaca penerbitan rasmi Malaysia mengenai prospek ekonomi, menyandingkannya dengan pembacaan teliti analisis mengenai politik-ekonomi negara kapitalis Malaysia.

Saya membaca karya Freud dan Marx untuk melihat ke mana perginya beberapa pengarang utama Sekolah Penyelidikan Sosial Frankfurt dengan hujah mereka tentang totalitarianisme. Saya membaca Al-Quran dan Bhagavad Gita, Ramayana, dan Mahabharata untuk melihat di mana hujah-hujah mengenai keunggulan kaum dan bagaimana nasib umat manusia.

Idea penguasaan sosial dan keunggulan kaum mungkin semua terutamanya mengenai ekonomi, jika kita membaca sejarah perkembangan ideologi keunggulan. Tetapi persoalan saya ialah – siapakah yang berhak mendakwa bahawa tanah ini atau itu adalah milik kumpulan orang ini atau itu. Pada titik manakah budaya dan kewarganegaraan bertemu dan merundingkan isu egalitarianisme? Bilakah 'kebenaran budaya seseorang' mencapai hadnya dan persoalan 'kebenaran kewarganegaraan' mendominasi?

Ini adalah soalan yang sangat kompleks yang mesti dijawab oleh rakyat Malaysia selepas 50 tahun Merdeka. Kita mesti membuka dialog mengenai isu ini.

Propaganda lirik

Mari kita lihat bagaimana idea ketuanan Melayu disebarkan kepada golongan muda. Salah satu cara ialah melalui kem indoktrinasi di mana lagu digunakan.

Selama beberapa dekad, mungkin berjuta-juta pelajar Melayu seperti saya telah diajar lagu propaganda berbahaya, ‘Anak Kecil Main Api’ (A Child Plays with Fire). Satu ayat berkenaan kuasa orang Melayu::

… kini kita cuma tinggal kuasa
yang akan menentukan bangsa
hasil mengalir, ke tangan yang lain
pribumi merintih sendiri…

Terjemahan longgar saya untuk lagu propaganda 1980-an oleh Biro Tata Negara ini berbunyi:

… kuasa politik adalah apa yang kita tinggalkan
yang akan menentukan nasib bangsa kita
kekayaan negara ini mengalir ke tangan orang lain
anak-anak lelaki dan perempuan tanah menderita dalam ketenangan…

Saya tidak fikir kita mempunyai pemahaman yang jelas tentang maksud lirik itu. Saya ragu-ragu jika penulis lagu itu faham apa yang dimaksudkan dengan 'sejarah rakyat Tanah Melayu'. Ia adalah lagu berdasarkan niat perkauman; liriknya ditulis oleh seorang yang tidak memahami politik-ekonomi sejarah Malaysia, apatah lagi kemajuan terkini dalam bidang psikologi kesedaran.

Program-program latihan yang merangkumi tema lagu ini bertujuan untuk menimbulkan rasa takut kepada orang Melayu, bukan kepada orang lain tetapi kepada diri mereka sendiri, dan untuk menimbulkan kebencian kepada kumpulan etnik lain tanpa menyedari siapa sebenarnya musuh orang Melayu.

Menggunakan teknik relaksasi untuk membawa gelombang otak dalam keadaan alfa dan keadaan (kondusif untuk mesej sugestif dan subliminal), pelatih diletakkan di bawah keadaan 'separuh tidur' untuk mendapatkan mesej ketuanan Melayu untuk menjajah kesedaran. Teknik yang dipelopori oleh saintis otak Rusia Barzakov dan Lozanov pada tahun 1970-an, dipanggil 'suggestopedia', digunakan untuk menyemai rasa takut yang mendalam terhadap diri sendiri dan kebencian terhadap orang lain.

Sejarah ialah corak sintagmatik kompleks interaksi antara teknologi, ideologi, budaya, prasasti dan penginstitusian yang tidak mudah direduksi kepada lirik yang ringkas seperti yang dinyanyikan mengikut rentak gubahan yang berbunyi kebangsaan Jerman sebelum perang.

Sejarah adalah mengenai evolusi kompleks kelas pemerintah yang memiliki teknologi kawalan. Seperti yang akan dikatakan oleh Marx, pada setiap zaman, sejarah mereka yang memiliki alat pengeluaran yang akan ditulis dan ditulis semula. Yang menang menulis sejarah, yang kalah menulis puisi atau belajar antropologi, ada yang mengeluh.

Berbalik kepada lirik. Selepas 60 tahun merdeka, siapa yang menderita di Malaysia? Siapa yang telah menjadi kaya? Siapa yang telah berkembang menjadi perompak baron? Apa yang telah berlaku dengan sistem kehakiman kita, universiti kita, jalanan bandar kita, rasa keselamatan dan keselamatan awam kita, sekolah kita, belia kita, dan keseluruhan pengaturan sosio-ekonomi kita pada malam pilihan raya umum ke-15. Bagaimanakah idea ketuanan Melayu telah menyumbang kepada keadaan ini?

Bahasa kuasa dan ideologi berperanan dalam lirik tersebut. Takrifan ‘bumiputera’ sedang bermain. Ia telah menjadi perkataan yang bermasalah dalam zaman dekonstruksionisme ini; zaman di mana seperti kata penyair WB Yeats, "pusat tidak boleh memegang".

Pemuzik rock akan mengimbau kembali lagu terkenal Scorpions 'Winds of Change' untuk menyanyikan lagu kejatuhan Tembok Berlin dan permulaan keruntuhan Empayar Soviet. Kita perlu berdepan dengan 'kemarahan' perkataan itu.

Tamatkan Ketuanan Melayu

Bagi umat Islam di Malaysia, sabda Nabi Muhammad (SAW) ini pasti sudah biasa didengari:

‘Keturunan awak bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Ia juga tidak membawa anda kelebihan. Wahai manusia! Kamu semua adalah anak Adam. Kamu bagaikan biji gandum yang sama di dalam mangkuk … Tidak ada seorang pun yang mempunyai kelebihan atas orang lain, kecuali dalam agama dan kewaspadaan. Untuk menganggap seseorang itu jahat, cukuplah dia merendahkan orang lain, kejam dengan wang, perangai buruk, dan melampaui batas…’

Saya akan katakan ketuanan Melayu adalah konsep berbahaya yang mengancam hubungan kaum. Ia adalah tafsiran sombong sejarah terpilih; sejarah yang banyak memberi manfaat kepada mereka yang mendapat keuntungan daripada ideologi itu.

Mereka yang mempromosikan konsep ini tidak mahir dalam hal-hal falsafah sejarah. Saya tidak fikir orang Melayu yang berfikiran hari ini menganut idea 'penguasaan dan kediktatoran Melayu'. Jika ada ketuanan satu kaum, maka selebihnya adalah ‘hamba’ dan ‘hamba’ dan ‘sub-warganegara’, jika kita hendak menganalisisnya dari sudut naratif ‘Tuan-Hamba’?

Sebagai seorang Melayu yang ingin melihat layu dan berakhirnya konsep ketuanan Melayu dan lahirnya kesedaran baru yang akan menghormati maruah semua kaum dan kerendahan hati semua kumpulan etnik, saya menyeru rakyat Malaysia untuk terus bersikap kritis sebarang percubaan oleh mana-mana kaum untuk menonjolkan rasa keunggulan palsu mereka yang hanya akan membiakkan etnosentrisme berbahaya yang bersempadan dengan xenofobia.

Kita harus bekerjasama untuk merungkai semua bentuk susunan politik berasaskan kaum dan berusaha ke arah mewujudkan susunan baharu berdasarkan reka bentuk ekonomi yang lebih egalitarian yang mengambil kira keperluan asas dan maruah semua kaum.

Kita harus mengajar anak-anak sekolah kita bagaimana untuk merungkai rasa keunggulan kaum itu, melalui pengajaran bukan sahaja toleransi tetapi egalitarianisme sosial - melalui strategi pendidikan keamanan. Banyak yang akan kita perolehi untuk generasi akan datang.




Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Decaffeinated 15-11-2021 06:18 PM
Ketuanan Melayu = Malay Superiority (?)

bunyi je pun dah jahat

Quote stingerbreeze 15-11-2021 06:51 PM
Decaffeinated replied at 15-11-2021 06:18 PM
Ketuanan Melayu = Malay Superiority (?)

bunyi je pun dah jahat

tak kisahla how you want to define melayu iteww ...asal keistimewaan  tongkat/bantuan kami jgn kau berani tarik balik...mau tumpah darah tau....

kahkahkahkahkahakahkahkah
Quote angelofish 15-11-2021 07:14 PM
sebok je.negara leluhur pon jaga ketuanan dia bangsa dia jugak. cuba bayang kalau dalit jadi president kat india? china pulak kalau orang kacau party komunis dia apa jadi
Quote edayildiz 15-11-2021 07:16 PM
malay supremacy vs white supremacy
Quote tripleid 15-11-2021 07:49 PM
angelofish replied at 15-11-2021 07:14 PM
sebok je.negara leluhur pon jaga ketuanan dia bangsa dia jugak. cuba bayang kalau dalit jadi preside ...

Komunis buat,so melayu kena tiru jgk ke guane?..kenapa melayu yg islam ni nak tiru perangai China komunis kapir itu?
Quote axl_bach 15-11-2021 08:16 PM
angelofish replied at 15-11-2021 07:14 PM
sebok je.negara leluhur pon jaga ketuanan dia bangsa dia jugak. cuba bayang kalau dalit jadi preside ...


Di situlah sepatutnya ada beza kita MUSLIM yg jadikan Quran dan Sunnah sbg panduan dgn non muslim yg jadi laknatullah alaihim ajmain.... Kalau xder beza samalah kita dgn dorg
Quote TOPwind 15-11-2021 09:42 PM
Kesian Tanah Melayu. Tulah napa beri peluang kepada pendatang kan dan dapat penyakit- mereka di negara asal hanya sampah disana tapi kini nak sampahkan melayu pulak.
Quote zjen 15-11-2021 09:53 PM
Edited by zjen at 15-11-2021 09:54 PM

antara 'ketuanan Melayu'  dan ' Negara Islam'    ....   hanya boleh berjuang satu je,  kalu nak main tamak dedua pon nak,  mmg tak jadi

pasal lepas akhirat,  kat sorga ada lagi ke ketuanan Melayu  ?     ....    manusia pertama Nabi Adam dlm Quran bukan sampai kat bumi Melayu,   dlm erti kata lain,  Melayu adalah pendatang kalu mengikut citer Quran pasal Nabi Adam adalah nenek moyang Melayu

so kalu nak berjuang negara Islam,   labelkan Melayu sebagai bumiputra adalah berdosa,    kecuali just berjuang ketuanan Melayu,   kasi Melayu bebas beragama,   UMNO juga ada faedah pasal PAS makin xde sambutan

iols konpem lebih prefer 'Ketuanan Melayu'   

Quote sam1528 15-11-2021 09:57 PM
Edited by sam1528 at 15-11-2021 09:58 PM

Tengku Razaleigh Hamzah :
At its working best the NEP secured national unity and provided a stable foundation for economic growth. Taken out of its policy context (a context that James helped frame) and turned into a political programme for the extension of special privilege, it has been distorted into something that its formulators, people such as the late Tun Razak and Tun Ismail, would have absolutely abhorred: it is now the primary justification and cover for corruption, crony capitalism and money politics,  and it is corruption, cronyism and money politics that rob us and destroy our future.


Quote kemaruk 15-11-2021 09:58 PM
kesian

undi non dah tak penting
Quote ketipongtipah 15-11-2021 09:58 PM
Ketuanan Melayu pung pang pung pang… beli spender masuk kedai Cina.
Cina cuti Chinese New Year taugeh pun tak ado seminggu… ketuanan la sgt!
Quote mojarean_X 15-11-2021 10:00 PM
Masalah melayu adalah silat apologetic menebal disebabkan inferiority complex. Tu sbb kalo sesama melayu je berani. Ni sbb aku sokong 100% MB Kedah. Semoga beliau jd Perdana Menteri
Quote KIM.K 15-11-2021 10:15 PM
Edited by KIM.K at 15-11-2021 10:21 PM

Aku sama je dengan orang jepun, orang korea, org indon yang ada sikap mementingkan kaum sendiri di tanahair. Imigran pun rasa begitu dengan jatidiri memasing.
Arab ke cina ke diorg tau aku tak pernah duduk lebih rendah. Sama level la takpernah rasa level babu but budi bahasa dan empati tu ada la

Sekali tu, aku dengan manager cina masuk tempat kenamaan ada urusan. Manager tu serba tak kena, aku suruh relax kita bukan amik duit org kaya ke apa.
Pasal calm and composure kompeni2 bawak aku present merata
Quote kitmal 15-11-2021 10:25 PM
dah 40 tahun dok canang benda sama....dari zaman umno sampai PN..yang pasti..yang makan melayu orang melayu juga..kambing hitamkan bangsa lain
Quote creep_bite 15-11-2021 10:34 PM
Pandangan yg bernas...cuma dulu Dr ni ada kes dgn UUM dh selesai ker...UUM: Azly and wife owe us RM1.25 million
From Malaysiakini
UUM: Azly and wife owe us RM1.25 mil
Aug 3, 07 4:58pm

Refusing to ink the Surat Akujanji (loyalty pledge for civil servants) was not the only reason why academic Dr Azly Rahman and his wife Dr Mutiara Mohamad were sacked, according to Universiti Utara Malaysia (UUM).

In a hard hitting press statement today, UUM claimed that the couple also owed the university RM1.25 million in compensation.

It claimed that Azly (left), who is also a malaysiakini columnist, and his wife were granted permission by the university to further their PhD studies in Colombia University, USA, for three years beginning from 1997. UUM said it covered all expenses, including their monthly salaries, for that period.

It said the couple had also asked for extensions on four occasions to complete their studies, and this was granted with their monthly salaries paid and their expenses financed by the university despite being absent from duty.

“The funds provided to Azly and his wife by UUM would of course have legal and contractual processes and when the couple was asked to return to their duties on Oct 31, 2003, they did not return," said the university.

Treated with trust

UUM claimed that Azly and his wife were treated with privilege and trust and when the couple refused to return, the university finally said “enough.” The matter was then brought to the disciplinary committee for deliberation and it was decided that the couple should be sacked.

“Following a year after they had failed to pay the compensation, UUM via the legal firm Bahador Omar & Co sent them a legal notice on July 23, 2007. “Don’t Azly and Mutiara feel sorry for their guarantors Mohamad Salim and Ahmad Azmi Ariffin who are now forced to settle the money,” said UUM.

UUM then lambasted Azly, who is currently still based in the US, for concealing this fact from his articles and focusing on the Akujanji issue alone. “Only is he not grateful to UUM for all that the university has done for him, Azly also chooses to tarnish the reputation of the university around the world

“He is also willing to insult all academics in Malaysia and the government of Malaysia simply because the academics sign the Akujanji,” it said, adding that this is why the university had resorted to legal means. UUM had recently sent another legal notice to Azly via law firm Azam Aziz & Co demanding for a public apology and to stop writing articles that tarnish UUM.

However, the academic has refused to do so.
Quote lurkingaround 15-11-2021 10:35 PM
Edited by lurkingaround at 27-12-2021 11:12 PM

.
Bagi umat Islam di Malaysia, sabda Nabi Muhammad (SAW) ini pasti sudah biasa didengari:


‘Keturunan awak bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Ia juga tidak membawa anda kelebihan. Wahai manusia! Kamu semua adalah anak Adam. Kamu bagaikan biji gandum yang sama di dalam mangkuk … Tidak ada seorang pun yang mempunyai kelebihan atas orang lain, kecuali dalam agama dan kewaspadaan. Untuk menganggap seseorang itu jahat, cukuplah dia merendahkan orang lain, kejam dengan wang, perangai buruk, dan melampaui batas…’

For Muslims in Malaysia, this saying by Prophet Muhammad (PBUH) is familiar:

‘Your descent is nothing to be proud of. Nor does it bring you superiority. O people! All of you are the children of Adam. You are like equal wheat grains in a bowl … No one has any superiority over anyone else, except in religion and heedfulness. In order to consider someone a wicked person, it suffices that he humiliates other people, is mean with money, bad-tempered, and exceeds the limits…’

.
Pada pendapat saya(saya bukan Melayu atau bumi), Hak Istimewa Melayu/bumiputera 1957 dalam Artikel 153 Perlembagaan Presekutuan Malaya/Malaysia 1957/1963 adalah suatu meritokrasi yang dihadiahkan oleh pihak kerajaan Jajahan British di Malaya kerana angkatan tentera dan polis nya yang kebanyakkannya kaum Melayu telah berpihak kepada British untuk menentang pengganas2 komunis Maoist yang kebanyakkannya kaum Cina semasa Darurat Malaya 1948-1960, iaitu bukan diskriminasi kaum.

Dalam perkataan lain, kaum yang buat baik diberi ganjaran dan kaum yang buat jahat dihukum oleh kerajaan Jajahan British di Malaya.
....... Akta DEB/NEP 1971 mungkin adalah juga hukuman keatas kaum yang telah mencetuskan Rusuhan Kaum 1969, spt parti DAP yang kebanyakkannya kaum Cina berkempen semasa PRU3-1969 untuk menghapuskan Hak Istimewa  Melayu dalam Artikel 153. .......
https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Malaysia
The phrase "Malaysian Malaysia" was originally used in the early 1960s as the rallying motto of the Malaysian Solidarity Council, a confederation of political parties formed to oppose Article 153 of the Constitution of Malaysia. This article specifically provides special quotas for the Malay and other indigenous peoples of Malaysia in admission to the public service, awarding of public scholarships, admission to public education institutions and the awarding of trade licences. It also authorises the government to create Malay monopolies in particular trades. ...

Early use

The phrase "Malaysian Malaysia" is widely associated with Lee Kuan Yew, then leader of the Singapore-based People's Action Party (PAP), the prime constituent in the Malaysian Solidarity Convention, who was foremost a critic against the racial policy. ...

Frasa "Malaysia Malaysia" pada asalnya digunakan pada awal 1960-an sebagai moto rali Majlis Perpaduan Malaysia, persekutuan parti-parti politik yang dibentuk untuk menentang Perkara 153 Perlembagaan Malaysia. Artikel ini secara khusus memberikan kuota khas untuk orang Melayu dan orang asli Malaysia dalam kemasukan ke Perkhidmatan Awam, pemberian biasiswa awam, kemasukan ke institusi pendidikan awam dan pemberian lesen perdagangan. Ia juga memberi kuasa kepada kerajaan untuk mewujudkan monopoli Melayu dalam perdagangan tertentu. ...

Penggunaan awal

Frasa "Malaysia Malaysia" secara meluas dikaitkan dengan Lee Kuan Yew, maka pemimpin Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang berpangkalan di Singapura, yang merupakan konstituen utama dalam Konvensyen Perpaduan Malaysia, yang merupakan pengkritik terhadap dasar kaum. ...

- dan DAP adalah cawangan PAP di Malaysia semasa Singapura ditendang keluar dari Malaysia pada 1965.

https://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Action_Party
Early electoral successes
The DAP contested a general election for the first time in 1969. In line with their commitment to equality, the DAP originally campaigned against Bumiputera privileges, such as those afforded to them by Article 153 of the Constitution. They also continued Lee Kuan Yew's campaign for a "Malaysian Malaysia", ...



Ketuanan Melayu boleh dilihat dengan jelas semasa Majlis di Raja Raja dan pembukaan rasmi Parlimen oleh Yang Di Pertuan Agong. Hanya kaum Melayu sahaja boleh jadi MB di negeri2 yang ada Sultan. Begitu juga dengan Tanah Simpanan Melayu dan Wakaf, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Malaysia dan Islam sebagai agama rasmi Malaysia. Semua Ketuanan Melayu ini di hadiahkan oleh kerajaan Jajahan British bila mereka "balik kampung" pada 1957.

Ketuanan Melayu adalah undang2 Brunei, iaitu hanya kaum Melayu/bumiputera berhak menjadi warganegara otomatik sejak 1961 = kaum lain kena buat permohonan.

.
Kita perlu tanya, semasa Kemerdekaan Malaya 1957, kaum mana yang kebanyakkannya menjadi pemberontak, pengkhianat dan penderhaka.?
.

Quote CardiGans85 15-11-2021 10:53 PM
Aku diingatkan daripada kecil lagi yang Melayu dah tentu Islam tapi Islam belum tentu Melayu. Berperangai la seperti Islam sejati.
Quote KIM.K 15-11-2021 11:02 PM
creep_bite replied at 15-11-2021 10:34 PM
Pandangan yg bernas...cuma dulu Dr ni ada kes dgn UUM dh selesai ker...UUM: Azly and wife owe us RM1 ...

Please..ini cuma usul untuk mensanitasi semangat kemelayuan. So far benda2 neutralisation roh melayu ni tak berkembang murni ke mana2 pun

Stripping off jatidiri sajork.
Quote angelofish 16-11-2021 09:20 AM
tripleid replied at 15-11-2021 07:49 PM
Komunis buat,so melayu kena tiru jgk ke guane?..kenapa melayu yg islam ni nak tiru perangai China  ...

benda baik kena la tiru.tengok stabilnya politik kat china di sebabkan dasar satu negara satu party.
patut kat malaysia cuma satu party sahaja iaitu partu umno.party lain patut di hapuskan.

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-7-2022 04:31 AM GMT+8 , Processed in 0.074909 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top