Teringin nak makan Tak Keju atau Cheese Tart, tapi nampak macam remeh saja pembuatannya. Kulit pastri pula, jika tersalah gentel boleh jadi terlalu keras atau sangat rapuh. Nak resepi mudah? Cuba resipi ini yang dikongsikan Azlina Ina. Resipi ini bukan sahaja mendapat ribuan komen, malahan dikongsikan semula kepada lebih 40 ribu pengguna Facebook! Wow, menarik sangat ke resipi ini? Jom kita lihat. Bahan-bahan Pastri: 1/2 cawan mentega atau majerin 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil garam 1 biji telur Cara-cara: 1. Gaulkan mentega, tepung gandum dan garam sehingga sebati. 2. Masukkan telur dan adunkan sebati. 3. Kemudian, tekankan atas permukaan kuali. Gunakan senduk bulat begini. Tekankan bahagian tepi menggunakan jari. 4. Ratakan bahagian tepi menggunakan garpu. Bahan-bahan Cheese: Bahan A 125g cream cheese 1/2 cawan susu segar atau whipping cream 3 biji kuning telur 1/2 cawan susu pekat 1sk esen vanilla Bahan B 1 sudu besar tepung jagung ¼ cawan susu segar Cara-cara: 1. Kisar bahan A. 2. Bancuhkan bahan B. 3. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata. 4. Tuangkan bancuhan tadi ke atas kulit pastri. 5. Tutup rapat permukaan tat, kecilkan api supaya kulit tidak hangus. Masak sehingga 30-35 minit. 6. Apabila filling mengeras dan kulit sedikit garing,menandakan tat sudah masak. 7. Boleh dimakan terus atau didiinginkan terlebih dahulu. Wah, mudahnya nak buat cheese tart. Selepas ini, tiada lagi alasan perkakas tak mencukupi, tiada bahan dan sebagainya. Guna kuali pun boleh lah! - CARI Kredit resipi: Facebook Azlina Ina
|
20
Bagus |
21
Marah |
17
Terkejut |
25
Sedih |
29
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
pumpkingirl replied at 27-4-2018 06:50 PM
Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.
chazey replied at 27-4-2018 07:12 PM
Buat tat kastad buah pon sedap kot kan sis guna resopi ni.
pumpkingirl: Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.
lilac85 replied at 29-4-2018 03:12 PM
Senang tak nk alihkan cheese tart yg dah msk ats kuali ni ke dlm pinggan..melekat tak
pearl.silver replied at 29-4-2018 07:38 PM
Guna non stick pan sis
ADVERTISEMENT