CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

KKM Mohon Bantuan China Perangi Covid-19

17-3-2020 12:25 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6529| Komen: 61

Description: Ekoran fasa kedua Covid-19, Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) kini dalam usaha memohon bantuan dari China untuk memerangi pandemik itu.
Ekoran fasa kedua Covid-19, Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) kini dalam usaha memohon bantuan dari China untuk memerangi pandemik itu.

Dalam satu sidang media khas semalam, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, bantuan diperlukan adalah menerusi peralatan yang telah digunakan hospital di negara itu sebelum ini.



Kredit foto: Sinar

“Kita sedang ke arah itu (mohon bantuan) untuk bantu kita yang sudah memasuki fasa kedua. Kita difahamkan China telah meminjamkan peralatan mereka ke negara lain seperti Iran,” katanya.

Walaupun seluruh dunia masih mencatat peningkatan penularan COVID-19, China sebaliknya berjaya membendung dan mengawal angka jangkitan di negara itu.

Menurut laporan MalaysiaGazette, China sehingga kini merekodkan 81,029 kes. - CARI

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (5 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pyropura 17-3-2020 12:27 PM
Gomen bodoh bak kata acik @sarah82
Quote axl_bach 17-3-2020 12:29 PM
Allahu, mengapa mesti meminta dari musuh Allah yg menyiksa saudara muslim kita?

Bukankah ramai yg dok share dlm medsos Corvid 19 ni adalah kaffarah untuk mengurung ummah china sepet laknatullah atas tindakan kejam mereka mengurung saudara seagama kita di Xinjiang?
Quote sarah82 17-3-2020 12:44 PM
pyropura replied at 17-3-2020 04:27 PM
Gomen bodoh bak kata acik @sarah82

KERAJAAN PH BODOH. Tapi penjilat najis mcm ang anggap cerdik.
Quote Boomibulat 17-3-2020 12:58 PM
Dalam satu sidang media khas semalam, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, bantuan diperlukan adalah menerusi peralatan yang telah digunakan hospital di negara itu sebelum ini.
Minta benda yg dh digunakan ke..
Quote Tinot7 17-3-2020 01:09 PM
Boomibulat replied at 17-3-2020 12:58 PM
Dalam satu sidang media khas semalam, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, bantuan di ...

Tak tau ni bantuan peralatan apa, CT scan kerr ventilator kerr.. depa kena bitau dgn lengkap baru boleh komen..
Quote Boomibulat 17-3-2020 01:11 PM
Tinot7 replied at 17-3-2020 01:09 PM
Tak tau ni bantuan peralatan apa, CT scan kerr ventilator kerr.. depa kena bitau dgn lengkap baru  ...

pasal di ckp peralatan kan..klu ckp khidmat nasihat atas pengalaman China tu ok la jugak
Quote Kurex 17-3-2020 01:19 PM
masih berpolitik lagi ke pero dalam keadaan sekarang?????/??
Quote ResellerMaxis 17-3-2020 01:20 PM
axl_bach replied at 17-3-2020 12:29 PM
Allahu, mengapa mesti meminta dari musuh Allah yg menyiksa saudara muslim kita?

Bukankah ramai yg ...

Oit. Biar betul lobai mcm hang boleh post mcm ni..hahaha
Quote Tinot7 17-3-2020 01:21 PM
Boomibulat replied at 17-3-2020 01:11 PM
pasal di ckp peralatan kan..klu ckp khidmat nasihat atas pengalaman China tu ok la jugak

Ooo... kalau tgk short snap of the video.. peralatan yg iols paham ialah masks dan PPE.
Mase China kena aritu, depa naikkan produksi 12x ganda. Skang depa dah plateau so ada lebihan PPE.
Iols tak sure kalau ini yg dinaksudkan sbb iols bkn pemberita kat sana.[youtube]u7q2yr7LNng[/youtube]
Quote Tinot7 17-3-2020 01:24 PM
Boomibulat replied at 17-3-2020 01:11 PM
pasal di ckp peralatan kan..klu ckp khidmat nasihat atas pengalaman China tu ok la jugak

Tak sure kalau khidmat nasihat diambil sbb masa hishamiddin pi, utk bitau china yg mesia tak amik pelancong dan perlukan pertolongan china mase mesia tgh hadapi saat2 genting camni. Tu mmg kuar berita smlm.
Psl masks dan PPE lebihan tu mmg najib ada ckp kat fesbuk ke mana sbb ada poremer bubuh kat benang maner ntah.
Quote underground 17-3-2020 01:46 PM
maybe peralatan makmal.

since aku byk kali masuk ward temankan org, melawat org etc jelas nampak kebanyakan peralatan hospital byk rosak dan mcm tak termaintain.

paling critical medical monitor tu. sampai berebut2..

sebab kerajaan PH terdahulu byk cut bajet. sampaikan staff pun dikurangkan.

tak salah pun nak beli refurbished machines.

member aku dentist pun beli machine 2nd hand especially xray tu.
walhal masyukkk patient manjang berebut guna service dia.

Quote VirusCinta 17-3-2020 01:47 PM
Negara kecik memang perlu Kuasa besar terdekat walaupun Kuasa besar tu dilanda wabak.

Sebab tu penting belajar Bahasa Mandarin.
Quote Artemesiaa 17-3-2020 02:21 PM
Rasanya mungkin juga masks dan PPE sebab China pun dah hantar bantuan barangan ni ke Italy dan Iran sebab mereka dah ada banyak lebihan benda tu.  Ada juga disebut nak tambah mesin ventilator dalam 800 ke hapa kalau tak silap untuk tambah pada yang sedia ada sebab kita memang kekurang mesin tu.
Quote munchkin 17-3-2020 02:29 PM
Thats the right thing to do!!!!
Quote paz 17-3-2020 02:29 PM
Ok ajalah untuk kita kekang masalah virus ni. Jangan malu nak minta bantuan.
Quote DARSITA 17-3-2020 02:30 PM


Harap kerajaan China menolak. and ckp wor bu xi huan ni :-)
Quote husna_amal 17-3-2020 02:30 PM
Kita biarkan KKM uruskan semua ni..nak pertikaikan pun tak berpada.
Quote LadyCarefree 17-3-2020 02:32 PM
Lol. Harap2 siapa yg dok kecam china cina siap dia diorng mampos janganlah guna ya kalau anda sakit. Hehehehehe
Quote Nurul8001 17-3-2020 02:46 PM
ResellerMaxis replied at 17-3-2020 01:20 PM
Oit. Biar betul lobai mcm hang boleh post mcm ni..hahaha


Saya baca dlm nada sarcasm. Dia sarkastik je kan?

Lihat semua komen(61)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 08:09 AM GMT+8 , Processed in 0.083669 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top