CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Jamin Kerjaya Anak Muda Konon, Masa Depan Kami Dikorbankan Adalah!"

10-4-2018 02:36 PM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 3440| Komen: 14|Original author: Oleh: Ain

Description: Harapan setiap graduan semestinya diterima bekerja secepat mungkin dalam bidang bersesuaian dengan apa yang dipelajari selama menuntut ilmu.
Harapan setiap graduan semestinya diterima bekerja secepat mungkin dalam bidang bersesuaian dengan apa yang dipelajari selama menuntut ilmu.

Namun, tak dinafikan lagi ramai graduan terkandas di medan memburu pekerjaan atas beberapa faktor tertentu. Bagaimanapun, seorang pengguna Twitter baru-baru ini, meluahkan rasa kecewanya terhadap kerajaan di atas peluang pekerjaan yang semakin menipis.


Mundurlah Najib Razak




Matt juga menuduh 'mainan politik' Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi punca masa depan generasi XYZ musnah.

"Disebabkan politik bodoh DS Najib, masa depan kami generasi XYZ tiada, terus musnah,"
tulisnya.




Posting itu mencetuskan pelbagai reaksi berbeza di kalangan netizen. Malah, ramai terpanggil untuk turut sama mengkritik PM.


Janji wujudkan tiga juta pekerjaan




Bagaimanapun, seorang pengguna tampil mempersoalkan sejauh mana kebenaran dakwaan berkenaan.




Dalam masa sama, segelintir netizen tertanya-tanya, apa yang dilakukan Matt sepanjang tempoh dua tahun menganggur.


Takkanlah tak ada ikhtiar langsung





Perniagaan dalam talian


Foto: Twitter

Ada yang meyifatkan tweet Matt itu sebagai provokasi menjatuhkan Najib.

Di mana pula kedudukan anda? Apakah anda sependapat dengan Matt dalam isu ini? - CARI
11

Bagus
20

Marah
17

Terkejut
6

Sedih
15

Lawak
25

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Red_mAnc 10-4-2018 02:56 PM
Stop this clown leadership!! Kita harus ubah, cukup2 lah di perintah oleh mereka yg cuma pentingkan kepentingan poket sendiri!!! #sokongTUN
Quote onexox97 10-4-2018 03:04 PM
saya bersimpati dengananda semua anak mda
Quote chicozinn 10-4-2018 03:12 PM
meollss pon keje cikai2 je sebelum keje ikut degree yg amik ni..but still, gaji lebih kurang sama cam keje time part time dlu..alasan baru setahun keje..bahana btol
Quote palmolive 10-4-2018 05:37 PM
kalo dia nak buat internet business tak perlu lah belajar medik...
apa susah sgt nak paham
Quote LautBiru52 10-4-2018 06:21 PM
Part keje medical field tu betul. Aku tgk diorang tu dah tak rupa org dah. Patient melambak tp staff tak cukup. Zaman skrg ni kalau takde kabel mmg tak kemana la. Skill jatuh no 2
Quote fair_iza 10-4-2018 10:24 PM
Kalau najib ikhlas mentadbir dh lama lepasan uni yg dpt kerja kecuali yg terlalu memilih atau x minat. Takkan nk pilihanraya baru nak janji? Bukan nya bn jd pembangkang sebelum ini. Sampai dpt phd pn msh ada menganggur.
Quote SalenaGomez 10-4-2018 10:35 PM
Bodoh laa yg menjawab pasal memilih keje...nak jawab pon x bijak...budak tu highlight pasal dia graduate medical n until xde posting dimana2 ...dia bawah jpa sah2 kena tunggu jpa posting...2nd point is doc n nurse mmg x cukup kat hospital ..so surely hairan kenapa diorg delay posting sampai 2 tahun...so kalau pikir bijak skit sbb nya gomen xde duit...sontu sbb bajet cutting sana sini..but declare every year mcm byk duit
Quote SalenaGomez 10-4-2018 10:39 PM
Please lah stop bodohkan rakyat..manifesto pon sume pasal duit..no long term plan..janji mcm2 all monetry related n if u all buat math skit ,bape % je yg dpt benefit tu n SG believe on 2nd year nanti mmg xdo laaa all bantuan2 tu..hurm..sedih laaa malaysia jd camni ...sampai bila??one day cycle mcm ni dah x bole pusing n will stuck...rakyat malaysia jom sedar...g undi ..amik je cuti..jgn putus asa awal2 lagi
Quote syidasaleh 10-4-2018 10:58 PM
Apa kena mengena memilih kerja.ramai je graduate yg terdesak sauk je kerja apa2.jd rider fast food,jd barista.yg matt ni under jpa.so tak fikir hutang belajar.yg guna PTPTN.i grad thn 2012.tu pun dah start susah nak dpt kerja.junior yg grad lepas2 tu lg sakit.ni bukan pilih kerja.ni pasal tak dpt posting even staff masih tak cukup.ni satu lagi nak tambah umur persaraan.plus projek mega yg kena amek source dr china.oh malaysiaku.
Quote sulan01 10-4-2018 11:48 PM
bila gomen tak serap/ambil terus graduan (terutama tajaan gomen/jpa) masuk kerja gomen (tak termasuk lagi graduan lain bukan tajaan gomen)...... ramai orang bising graduan takder kerja/menganggur (dgn bebagai alasan yg munasabah & boleh diterima).

bila gomen amik/tambah lagi bilangan staff gomen....  pun ramai orang bising (dgn berbagai alasan yg juga munasabah & boleh diterima, eg.  m'sia lah negara paling ramai nisbah penjawat awam dgn bilangan penduduk berbanding negara2 lain (sekarang dah ada 1.6 juta staff gomen dgn penduduk 32 juta) jadi staff gomen perlu dikurangkan supaya lebih efficient & productive, staff gomen ramai2 tu bukan ada kerja pun, ngular jer lebih kat kantin @ borak2 jer kerja tak macam pekerja swasta yg rajin/productive, etc. etc..)

Habih tu camno? tak dapek nak nolong do.... popandai senirilah jang nak kojo apo    
Quote sufi^_^ 11-4-2018 10:48 AM
Kalau  medical graduate, terikat dengan jpa, opkos la dia kena tunggu posting dari jpa.
Dia tak leh semena2 nak pegi mohon interbiu jadi doktor kat mana2 hospital swasta atau klinik.
Bukan macam drama pukul 7 grad2 terus bukak klinik.
Quote sufi^_^ 11-4-2018 10:49 AM
Bukannya dia memilih kerja.
Walaupun income dia maybe dah beribu hasil #YouCanDuit, tak de kepuasan kot kalau tak berkhidmat dalam bidang yang dia belajar dulu.
Quote beeeee 11-4-2018 11:49 AM
sekarang takde istilah memilih kerja. Kerja pun takde nak pilih apa ni cer citer?
Quote kakigebang 12-4-2018 01:58 AM
hmm..abaikan je la ape yg matt ni komplen sbb dia ni akan jadi calon akta berita tidak benar ni sbb  kata jibby bodoh dan politik wang..oh donia

Lihat semua komen(14)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 05:49 AM GMT+8 , Processed in 0.077822 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top