CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Arab Pintas Peluru Berpandu Syiah Houthi Yang Mensasarkan Mekah

29-10-2016 02:14 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 8810| Komen: 105

Description: Malam semalam, peluru berpandu balistik yang dilancarkan kumpulan pemberontak Syiah Houthi dari Yemen dengan menjadikan tanah suci Mekah sebagai sasaran berjaya dipintas oleh Arab Saudi.


Malam semalam, peluru berpandu balistik yang dilancarkan kumpulan pemberontak Syiah Houthi dari Yemen dengan menjadikan tanah suci Mekah sebagai sasaran berjaya dipintas oleh Arab Saudi. 

Memetik kenyataan tentera perikatan diketuai Arab Saudi, Portal Arab News melaporkan peluru berpandu balistik Burkan-1 itu dimusnahkan kira-kira 65 kilometer dari Mekah tanpa mengakibatkan kecederaan kepada orang ramai.

Jet pejuang tentera perikatan kemudian membalas serangan dengan memusnahkan pelancar roket berkenaan di Saada, Yemen.

Bagaimana pun, kumpulan pemberontak itu menjelaskan, serangan tersebut menyasarkan Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz di Jeddah.

sumber foto: internet


Dalam perkembangan berkaitan, menurut Perdana Menteri Yemen, Ahmed Obeid Daghr, Iran telah melatih kira-kira 6,000 pejuang Houthi di negara itu dan Beirut sekali gus membuka jalan bagi peningkatan sera-ngan kumpulan pemberontak di negara berkenaan.

Sementara itu, satu usul damai oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi menamatkan perang di Yemen selain mewujudkan sebuah kerajaan dianggotai pemimpin yang kurang bermasalah.- CARI.

sumber foto: internet



21

Bagus
15

Marah
10

Terkejut
17

Sedih
15

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (84 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote SissySembah 29-10-2016 04:53 AM
islam itu indah
Quote de_ikea 29-10-2016 06:02 AM
Hebat juga sistem perlindungan el erebi yg sntiasa alert dan boleh intercept. Klo dihantar ke malaysiaku, hr ni kena, esok mmacam alasan keluar news
Quote katowjo 29-10-2016 06:34 AM
islam ..religion'SSSS of peace....my version is real not yours..prrfftttt...tak pandai science hadis le tu..
Quote dodolgemok 29-10-2016 06:35 AM
Kalau dia bagi kat mesia, pasti dah lepas 2, 3 bijik tanpa sebarang pintasan. Sama lah macam mh370 yg hilang tu, boleh nampak dlm radar tpi buat bodo je kan.
Quote pyropura 29-10-2016 06:57 AM
... mekah tu dah jadi milik mak bapak saudi lahnat jahilliah moden, bukan lagi Islam :
Quote pyropura 29-10-2016 06:59 AM
de_ikea replied at 29-10-2016 06:02 AM
Hebat juga sistem perlindungan el erebi yg sntiasa alert dan boleh intercept. Klo dihantar ke malays ...

Sistem perlindungan Saudi tu kan buaran Amureka .... so thanks kapir zionis yg beri sumbangan melibdubgi Tanah Haram nan suci  
Quote famri7 29-10-2016 07:04 AM
Sesama isle pun xpernah aman..apa kau ingt set2 nih boleh tolerate dgn ummah kaper..smpai kiamat lah sos xkan aman kalau wujud set2 ni atas muka bumi.
Quote katowjo 29-10-2016 07:09 AM
ustaz aku selalu pesan kat aku..islam tu satu je..kembalilah ke islem yang sebenar,kita harus berguru nak belajar agama..bahasa arab ni bahasa yang paling susah nak paham..etc2..

ayat begini jugak dituturkan oleh bermacam tok gundu ustaz pelbagai cabang isele jugak..hihihihi
Quote Maideen. 29-10-2016 07:43 AM
Mekah kena bom kalu, macamana Allah SWT nak menjemput tetamu-tetamuNya ke rumahNya musim haji depan?
Quote AbukRokok 29-10-2016 09:11 AM
TT dan kumpulan media blogger ni ajen penghasut Sektarian kah... terang terang dalam berita global dikatakan misil tersebut ditujukan ke Jeddah International Airport.
Quote kerunai 29-10-2016 09:16 AM
iran bukan pengganas ... US ..CNN ..Reuter ..CNBC

sekian ..

cuma nak bitau..setitik darah umat islam tumpah di mekah ..satu dunia ummat islam akan mai serang iran ... walalupun terpaksa gali lubang bawah tanah ..walaupun terpaksa masuk jadi trojan letak bom dalam beg ..

beringatlah wahai syiah iran .. anda bermain api
Quote abangbikerz 29-10-2016 10:35 AM
kerunai replied at 29-10-2016 09:16 AM
iran bukan pengganas ... US ..CNN ..Reuter ..CNBC

sekian ..

Eleh poyo le kau. Setitik darah konon
Quote AbukRokok 29-10-2016 10:55 AM
kesian ummah houthi kne fitnah dengan ummah melayu
Quote AbukRokok 29-10-2016 10:56 AM
kerunai replied at 29-10-2016 09:16 AM
iran bukan pengganas ... US ..CNN ..Reuter ..CNBC

sekian ..

ko mimpi ke apa kata Iran bukan pengganas - CNN NBC Reuter Fox.
Quote ohnoLia 29-10-2016 11:09 AM
kerunai replied at 29-10-2016 09:16 AM
iran bukan pengganas ... US ..CNN ..Reuter ..CNBC

sekian ..

Takde siapa pun berani serang makkah insyaAllah.   .

Any attempt kata serang tu sesapa pun boleh swing and spin cerita.
Quote Decaffeinated 29-10-2016 11:10 AM
AbukRokok replied at 29-10-2016 09:11 AM
TT dan kumpulan media blogger ni ajen penghasut Sektarian kah... terang terang dalam berita global d ...
Mereka menjelaskan, sasaran peluru berpandu yang diubah suai itu ditetapkan untuk memusnahkan terminal lapangan terbang paling sibuk di Arab Saudi tersebut dan bukan Masjidil Haram kira-kira 60 kilometer dari situ.

Namun dakwaan Houthi itu diragui kerana ini bukan kali pertama peluru balistik ditembak menuju Makkah atau kawasan sekitarnya sebagai kempen balas dendam atas siri serangan tentera bersekutu yang diketuai Arab Saudi.

penyokong Houthi detected....





Quote AbukRokok 29-10-2016 11:13 AM
Decaffeinated replied at 29-10-2016 11:10 AM
penyokong Houthi detected....

ohhhh hell yeahhhh ...      
Quote AbukRokok 29-10-2016 11:15 AM
bpe byk misil houthi dah tembak ke military base dan airforce base saudi.

korang pun xtau... mgkin baru hri ni tau.

Lihat semua komen(105)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 05:36 PM GMT+8 , Processed in 0.093606 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top