CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Gejala Kahwin Lambat Semakin Menjadi-jadi, Apakah Puncanya?

27-7-2016 02:54 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 39834| Komen: 642

Description: Pelbagai alasan dan jawapan yang diberikan apabila diajukan soalan mengapa masih belum berkahwin. Antara jawapan popular adalah faktor kewangan dan masih belum sampai seru.


                                            Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Ling Angie | Suntingan Visual Oleh Ling Angie



“Kamu ni bilanya nak kahwin. Kereta ada rumah pun dah ada, tapi pasangan belum ada, tengok saya anak dah nak masuk dua”. Ungkapan berkenaan sudah tentu tidak sedap didengari oleh golongan yang belum berkahwin walaupun sudah lewat usia.

Fenomena kahwin lambat dalam kalangan golongan belia di negara kita dilihat semakin menjadi-jadi. 

Pelbagai alasan dan jawapan yang diberikan apabila diajukan soalan mengapa masih belum berkahwin. Antara jawapan popular adalah faktor kewangan dan masih belum sampai seru. - CARI
30

Bagus
29

Marah
29

Terkejut
37

Sedih
36

Lawak
37

Bosan

Friends Rank (198 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote batman_2007 27-7-2016 03:28 PM
Krik..krik..krik
Quote nikaido 27-7-2016 03:32 PM
Topik setiap tahun tp biasanya keluar hjg tahun sb byk kenduri
Quote FanTasyCreaTioN 27-7-2016 03:32 PM
Mohon TT kembangkan lagi artikel ni .

Senarai kan sendiri punca-punca nya.. baru lah boleh jadi perbincangan.

Adakah ianya menjadi trend sebab gaya hidup masa kini .. kenapa dan mengapa

Hurai kan juga kebaikan keburukan yang ada dari gelaja ini



Quote Johnyblaze87 27-7-2016 03:33 PM
punca nya xde org nk la, bkn senang nk cari partner.
Quote Emperor95 27-7-2016 03:34 PM
Rasanya, punca utama mesti kewangan bagi lelaki dan tidak jodoh bagi perempuan.
Quote juboqlembu 27-7-2016 03:34 PM
blanja kawen makin mahai oii, takdak duit, tak cukup duit lagi nak kawin.
Quote OmJualGas 27-7-2016 03:35 PM
kalau yang meminang tu ada duit berbillion-billion, ok lah juga...
Quote nikaido 27-7-2016 03:39 PM
Kl lelaki sb tadak duit. bila byk duit boleh kawin berkali2 mcm datok red,jejai,nazri teksi dll
Quote sipendiam 27-7-2016 03:46 PM
1) takde calon / sibuk belajar@kerja, lupa cari calon
2) masih mengumpul aset + harta
3) terlalu memilih; nak yang ada rupa & harta je
4) harga barangan terlalu mahal
5) tak mampu nak buat kenduri yang mencapai expectation sedara-mara; hence malas kawen sebab tak nak kena umpat
6) terlalu banyak hutang peribadi; kereta/belajar
7) nak balas jasa mak bapak dulu / nak jaga mak, kerana kematian ayah atau sebaliknya
8) permintaan keluarga bakal isteri  yang terlalu merepek
9) anxiety; takut nak menerima kehadiran orang baru/takut tak boleh menyesuaikan diri dengan keluarga mentua
10) gay / lesbian
Quote prettyuglybabe 27-7-2016 03:50 PM
lelaki berkualiti dah pupus di dunia..
baik la stay single and happy daripada berlaki tapi memendam rasa tak bahagia..
Quote mak_wa95 27-7-2016 03:52 PM
prettyuglybabe replied at 27-7-2016 03:50 PM
lelaki berkualiti dah pupus di dunia..
baik la stay single and happy daripada berlaki tapi memendam ...

setuju 100%..

lelaki berkualiti klau adapun milik orng..xsuka jadi orng ke3
Quote Modngengade 27-7-2016 04:02 PM
Gejala LGBT  tidak syak lagi
Quote duri_durians 27-7-2016 04:03 PM
sipendiam replied at 27-7-2016 03:46 PM
1) takde calon / sibuk belajar@kerja, lupa cari calon
2) masih mengumpul aset + harta
3) terlalu m ...

11) terlalu berdikari dan tak rasa memerlukan sesiapa untuk menghabiskan sisa hidup bersama.
Quote Lina66 27-7-2016 04:04 PM

Punca nya.. hantaran pihak perempuan mintak melampau tinggi.
seken, lelaki tak de keje tetap..

memandai je aku..
Quote sipendiam 27-7-2016 04:09 PM
duri_durians replied at 27-7-2016 04:03 PM
11) terlalu berdikari dan tak rasa memerlukan sesiapa untuk menghabiskan sisa hidup bersama.

setuju dua tuju
Quote akusukaq 27-7-2016 04:10 PM
lelaki yg dah mampu kawen tp  tidak bersedia utk komitkan diri dgn perkahwinan.lebeh suka tak terikat dan bebas dr pikul beban tanggungjawap. tidak sunyi sbb rakan pompuan pun mudah di cari  utk kesana sini
Quote akusukaq 27-7-2016 04:10 PM
lelaki yg dah mampu kawen tp  tidak bersedia utk komitkan diri dgn perkahwinan.lebeh suka tak terikat dan bebas dr pikul beban tanggungjawap. tidak sunyi sbb rakan pompuan pun mudah di cari  utk kesana sini
Quote dinopower 27-7-2016 04:12 PM
bab tak kawin takut kena pukul kena tanya @ifanonline
Quote dinopower 27-7-2016 04:13 PM
mak_wa95 replied at 27-7-2016 03:52 PM
setuju 100%..

lelaki berkualiti klau adapun milik orng..xsuka jadi orng ke3

stinger kertu tu kan ade.....

Lihat semua komen(642)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-1-2022 03:11 AM GMT+8 , Processed in 15.723403 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top