CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Restoran 'Pork Free', Muslim Masuk Ke Tak?

14-3-2016 06:19 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 26514| Komen: 284

Description: Istilah Pork free tidak bermaksud HALAL dan bagi segelintir masyarakat bukan Islam, perkataan halal itu hanya mengkhususkan tiada penggunaan khinzir dalam masakan yang dihidangkan kepada pelanggan.


 

                      Artikel: TS LOO l  Video: Firdausz & TS LOO Suntingan Visual: Firdausz



Ramai individu terutamanya yang beragama Islam kini masih lagi keliru mengenai istilah ‘pork free’ dan halal, apatah lagi kepada individu yang bukan Islam.

Malah segelintir daripada kita juga sering kali berhadapan dengan dilema apabila diajak untuk mengunjungi sesuatu premis makanan yang mengunakan istilah pork free oleh pemiliknya.

Sama ada kita sedar ataupun tidak, ramai peniaga yang bukan beragama Islam gemar meletakkan tanda pork free di kedai milik mereka bagi menggalakkan pelanggan yang beragama Islam berkunjung ke situ.

Namun, pada hakikatnya, istilah Pork free tidak bermaksud HALAL dan bagi segelintir masyarakat bukan Islam, perkataan halal itu hanya mengkhususkan tiada penggunaan khinzir dalam masakan yang dihidangkan kepada pelanggan.

Hal ini menggambarkan tahap pemahaman masyarakat kini terhadap isu Halal masih tidak belum cukup jelas.

Justeru itu, wartawan CARI Infonet membuat tinjauan di sekitar Lembah Klang berhubung isu tersebut.- CARI Infonet





20

Bagus
17

Marah
29

Terkejut
12

Sedih
15

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (107 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote _______ 14-3-2016 06:29 PM
Sorry laa.
Quote GhostWalking 14-3-2016 06:32 PM
U masuk ka tan siew loo
Quote noell 14-3-2016 06:34 PM

salah la sis...Loo tuh nama keturunan dia... Loo Tan Siew nama betoi dia

Loo neh kantonis kalau tak salah Loh hokkien

Quote ultra78 14-3-2016 06:36 PM
Ooooo..inilah TS Loo

cari.PNG
Quote GhostWalking 14-3-2016 06:38 PM
noell replied at 14-3-2016 10:34 AM
salah la sis...Loo tuh nama keturunan dia... Loo Tan Siew nama betoi dia

Loo neh kantonis  ...

Hihiihihihi i mana tau mehhh
Quote GhostWalking 14-3-2016 06:39 PM
TS Loo rambut baru manyak lengchaiii
Quote FOTHER-MUCKER 14-3-2016 06:40 PM
Edited by FOTHER-MUCKER at 14-3-2016 06:42 PM

Bagi setengah Orang melayu di Malaysia adalah haram masuk pork free restaurant.

Tapi bagi orang melayu yang duduk di luar negara terutamanya di eropah..tiada hal masuk pork free restaurant seperti restaurant di Queensway di London tu(tempat melayu,sebab sebelah dengan Malaysia hall) . Mereka masuk je...restaurant Thai dan Chinese. Dan setengah tu Italian pizza restaurant yang mana ada babi pun ada yang masuk...tapi takdelah order pizza babi. Orang Arab pun ramai masuk restaurant pizza tu.
Tapi kenapa lobai melayu tak pertikaikan...kenapa cara semayam di mekah berlainan dengan cara semayam orang melayu di Malaysia?
Quote dandindon 14-3-2016 06:44 PM
no issue kot, bubba Gump yang owner melayu pun bukan halal certified..tapi kira no pork no lard
Quote lorelai 14-3-2016 06:54 PM
ultra78 replied at 14-3-2016 02:36 PM
Ooooo..inilah TS Loo

Comel .........
Quote kelat 14-3-2016 07:02 PM
Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa yang menjauhi syubhah, telah selamatlah agamanya dan kehormatannya, barangsiapa yang menyertai syubhah, ia seolah telah jatuh dalam yang haram” ( Riwayat Muslim, no 1599, 3/1219)
Quote dani-rox 14-3-2016 07:09 PM
Namun, pada hakikatnya, istilah Pork free tidak bermaksud HALAL dan bagi segelintir masyarakat bukan Islam, perkataan halal itu hanya mengkhususkan tiada penggunaan khinzir dalam masakan yang dihidangkan kepada pelanggan.


ummah bimbo takut restoran pork free ni mengelirukan dia org... mcm dunia ni berlegar2 di sekeliling dia org sajork. padahal ramai jah non muslims tak makan babi.
eat at your own discretion. gituhh.
Quote zach2008 14-3-2016 07:42 PM
Pork free tak masuk. Serve no pork masuk
Quote aechae 14-3-2016 07:42 PM
sy msuk je....sbb sy yakin dgn pilihan sy n sy x was was...gtuuu
Quote Mary_jane 14-3-2016 07:48 PM
ultra78 replied at 14-3-2016 06:36 PM
Ooooo..inilah TS Loo

Teruna rupanya. Ingatkan dara.
Quote blackwidowbae 14-3-2016 08:00 PM
Cakap ler makcik ni kuno ker purbakala ker pprt ker

Makcik tetap takmo masuk horkeh!
Quote FOTHER-MUCKER 14-3-2016 08:13 PM
Mungkin satu hari nanti...lobai akan mengharamk melayu masuk porkfree restaurant, kalau masuk dan makan boleh di kenakan denda. Saya fikir mungkin akan berlaku satu hari nanti
Quote cherub 14-3-2016 08:35 PM
Porkfree + bersih = masuk.
Halal + kotor= no
Halal +bersih =yes
Senang2 masak sendiri jerla.
Quote kemaruk 14-3-2016 08:55 PM
kat TGI Friday, chillies, tony ramas ramai je geng hijabster yang makan sambil posing ambik gambar

semalam fed up beratur kat chillies KLCC, kat dalam penuh ummah meleis, last2 makan kat foodcourt jah
Quote cumulonimbus 14-3-2016 08:58 PM
kalo rse was2 xya la masuk... senang.

kdg2 pork free pon ader masakan dorg yg guna wain bagai....

kalo ddk kt msia aper pening2... kalo ddk obeseas make sense lar...


Lihat semua komen(284)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-3-2024 10:53 PM GMT+8 , Processed in 0.087906 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top