CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Cegah Kemalangan, Pemandu Mabuk Di Thailand Dibawa Ke Bilik Mayat

23-6-2016 10:08 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4179| Komen: 8

Description: Kerajaan Thailang mengambil keputusan guna langkah yang lebih keras untuk menangani masalah ini, iaitu dengan membawa pemandu yang ditahan akibat mabuk ke bilik mayat untuk merenung di depan mayat kem ...
Oleh : TS LOO


sumber foto: http://www.chiangraitimes.com/


Maklumat yang ditunjukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO bahawa kadar kematian akibat kemalangan jalanraya di Thailand kedudukannya hanya di belakang Syria aiatu di tempat kedua dalam dunia, dan kebanyakannya berpunca daripada mabuk alkohol ketika memandu.

Jabatan kerajaan Thailand pernah mengambil pebagai langkah untuk mengurangkan keadaan memandu secara mabuk alkohol, tetapi tidak mendatangkan kesan yang sewajarnya.

Sehubungan itu, kerajaan Thailang mengambil keputusan guna langkah yang lebih keras untuk menangani masalah ini, iaitu dengan membawa pemandu yang ditahan akibat mabuk ke bilik mayat untuk merenung di depan mayat kemalangan, menerusi tindakan merenung wajah mayat mangsa kemalangan, agar dapat memberi kesan takut buat pemandu mabuk yang degil. 


Projek Menghayati di bilik mayat telah diperkenalkan pada bulan April tahun ini ketika sambutan tahun baru Thailand iaitu, Songkan yang juga disebut sebagai Tujuh Hari yang bahaya. 

Pada masa itu juga ramai orang Thailand akan balik ke kampung halaman mereka di Thailand untuk berjumpa dan bersama-sama dengan saudara mara dan sahabat handai, jadi keadaan minum alkohol turut dikatakan amat biasa. Berdasarkan anggaran, dalam tempoh 7 hari ini, terdapat 2.3 orang mati setiap jam dan 160 orang akan mengalami keceederaan.- CARI



sumber berita: http://www.chiangraitimes.com/
17

Bagus
25

Marah
23

Terkejut
18

Sedih
17

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (130 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 23-6-2016 10:31 AM
harap2 ade perubahan la..
Quote CrowneGlory 23-6-2016 11:38 AM
rakyat msia bila pulak...aku suggest selain bawak tgk mayat kemalangan boleh juga buat tugu sebelah2 jalan raya/hiway...kereta2 yg barai remuk sebagai peringatan
Quote Loloq89 23-6-2016 11:40 AM
haha..mau ke insap?
Quote mummy75 23-6-2016 11:42 AM
bertambah keje polis dan pihak spital nak kena buat schedule sesi lawatan ke bilik mayat plak
Quote caprut 23-6-2016 11:46 AM
CrowneGlory replied at 23-6-2016 11:38 AM
rakyat msia bila pulak...aku suggest selain bawak tgk mayat kemalangan boleh juga buat tugu sebelah2 ...

Jgn hrp nk insaf,lebih2 mat rempit. Mat rempit tu da brlmbak mmber dorg mninggal eksiden tk pnh insaf siap kdg2 ada skli masa msa mmber eksiden tu. Pastu mmber mninggal update kt fb ngn wc mggu dpn nye da start lepak nk merempit
Quote Esmiria 23-6-2016 12:56 PM
ntoh jdi ke tok.typo * KERAJAAN THAILANG
Quote pearl.silver 23-6-2016 12:57 PM
Sama je mcm kempen letak gambar2 ngeri kt kotak rokok...
Depa x heran pun..
Quote saladin780 23-6-2016 01:11 PM
Dulu2 rasanya ada iklan mayat berkafan bergerak atas jln..rasanya kena adakan balik iklan camtu

Lihat semua komen(8)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.277488 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top