CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

GST Antara Penyebab Majikan Sekat Ambil Pekerja

23-12-2015 01:02 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 7654| Komen: 31

Description: faktor penyumbang banyak organisasi menyekat pengambilan kerja untuk menjimatkan kos....

Oleh : Fyruz Hanna

Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) antara faktor penyumbang banyak organisasi menyekat pengambilan kerja untuk menjimatkan kos.

Menurut Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan, ia didorong untuk meneruskan perniagaan dalam situasi ini untuk menampung kesan kejatuhan jualan sehingga 40 peratus.

Daripada mengambil pekerja, majikan meneliti kaedah lain untuk mengurangkan pengambilan pekerja terutamanya sektor pembuatan.


Shamsuddin juga menambah, sektor kerajaan juga membekukan pengambilan pekerja dimana sebanyak 14,000 hingga 15,000 kekosongan masih tidak diisi dan hanya mengisi kekosongan jawatan kritikal. -CARI Infonet.

Sumber: thesundaily
18

Bagus
9

Marah
18

Terkejut
18

Sedih
23

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (105 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bluehedgehog 23-12-2015 10:04 AM
baguslah...gst ni...semua org kena byar..gomen pun jadi kaya
Quote lurve82 23-12-2015 10:09 AM
padan muka...hakak dh kurg shopping dgn jln2...weekend jah blik kg...
Quote cmf_kunyit 23-12-2015 10:13 AM
GST malaysia la platform terbaik menurut pakar eko no money..

"Pada masa sekarang, pengguna tanpa mengira kelas pendapatan telah membayar cukai jualan dan cukai perkhidmatan ke atas perbelanjaan harian mereka. Namun cukai yang dibayar itu terutamanya cukai jualan tidak tercatat di dalam resit kerana ia terselindung di dalam harga bayaran. Apabila GST dilaksanakan beban cukai yang ditanggung akan turun. Ini bermakna dengan pelaksanaan GST kebanyakan barangan dan perkhidmatan akan mengalami penurunan harga. Yang penting ialah apabila GST dilaksanakan pihak peniaga seharusnya menyalurkan penjimatan tersebut melalui penurunan harga."

MOHD AYOP ABD RAZID
BPDN, Jabatan Penerangan,
Putrajaya
Quote akusukaq 23-12-2015 10:25 AM
Rezeki ada dimana mana. Yang penting sanggub berusha tolong diri sundri
Quote gaara_X 23-12-2015 10:39 AM
entah laa......tak tahu nak habaq apo lai
Quote cik_tonggek 23-12-2015 10:54 AM
bluehedgehog replied at 23-12-2015 06:04 AM
baguslah...gst ni...semua org kena byar..gomen pun jadi kaya

keuntungan cukai pun menteri semua buat mcm reta sendiri
dok makin increase je utang negara
babi tul


Quote akies 23-12-2015 11:09 AM
selepas gst, mmg byk kedai ditutup operasi. Mungkin sale berkurangan sbb rakyat skrg belanja bila perlu je.
Quote AbukRokok 23-12-2015 11:35 AM
cmf_kunyit replied at 23-12-2015 10:13 AM
GST malaysia la platform terbaik menurut pakar eko no money..

"ada masa sekarang, pengguna tanpa ...

kata dengan GST lagi mudah utk buat pemantauan peniaga culas dan menipu? dulula masa tgh demam bagi alasan
Quote AbukRokok 23-12-2015 11:37 AM
tak hairan kalau pembangkang naik jadi PM taknak mansuh GST..dorang boleh guna alasan beban legasi
Quote ajinomotonosuga 24-12-2015 04:20 PM
Baru tau kaaa? Masa nk buat gst bodoh tatau apa walo sekolah tinggi ekk. Tuuu minimum wage impak.camna lak? Nantiii TTPA tu plak impak camna bila tarif impot sme.buang kalo apa kesan? Defisit apa jadi, utang luar negara apa jadi? Hutang mkin banyak so mna nk.korek duittttt, naik cukai dan tarif utiliti ler kan? So untuk 5 taun lepas taun baru agak agak camna ekonomi negara esp bab standard living warga, tu dah 2020 dohhh, haku insha umoq 55 hihi
Quote shernazz 24-12-2015 06:27 PM
ajinomotonosuga replied at 24-12-2015 04:20 PM
Baru tau kaaa? Masa nk buat gst bodoh tatau apa walo sekolah tinggi ekk. Tuuu minimum wage impak.cam ...

wah...pakcik la ni kiranya .
pak saya muda setahun dr pakcik...
Quote roy3 24-12-2015 06:38 PM
Btul ka ni.bukan ka amad maslan kata gst dlm masa 6 bulan bole kurgkn harga barang ..ka aku salah??
Quote roy3 24-12-2015 06:39 PM
Da brp bulan implement gst?
Quote monreyes 24-12-2015 09:14 PM
sebar pelbagai citer negatiif dan fitnah di media sosial..
orang pun takut nak berbelanja...
tahniah la...
dah berjaya melingkupkan bisnes masing2....

Quote ajinomotonosuga 25-12-2015 08:03 AM
shernazz replied at 24-12-2015 06:27 PM
wah...pakcik la ni kiranya .
pak saya muda setahun dr pakcik...

Pangey atok pun tade hal, hangpa sini pangkat anak or adik adik jekkk hihihi
Quote HannahMontana 25-12-2015 08:04 AM
makan hati , xdikenakan gst , makan dikedai nais kandar ada gst , boikot nasi kandar .

jual agama , lagi mahal pendapatan duit masuk , xdikenakan gst .

Bertenanglah duhai jiwa...........
Quote ajinomotonosuga 25-12-2015 08:29 AM
monreyes replied at 24-12-2015 09:14 PM
sebar pelbagai citer negatiif dan fitnah di media sosial..
orang pun takut nak berbelanja...
tahni ...

Takyah sebar citer negatif, tk yah fitnah apa apa pun , apa   polisi or tindakan gomen ada kesan pada harga goods or services yg sedia ada

Tu haaa, natang TPPA tu ko ingat ade kesan ke tidak?  

Belum kuatkuasa walo baru ura ura pun ade kesan

Tu namanya spekulasi sebab otak manusia bekeje mcm tu, tk kenal batil or hal, real or virtual

Berapa ramai kne tipu dengan iklan tv?

Rama rama terbang di indonesia pun bleh beri kesan jadi taufan di amerika, contoh  Butterfly effect so apa point aku?


Point aku ialah selalu ler berdiri atas landasan benar sebab hidup ni VIRTUAL agar kita aman di dunia n akhirat,walo dunia hari ini bleh kita kata cam neraka or makna susahhhhhnk senang so  jaga jaga, kenal mnsatu hak mana satu batil dan tetap kan dlm benar walo tetcabut nyawa!
Quote InVendeTTa 25-12-2015 08:38 AM
In logic,ade gomen kisah? Asalkan hutang dgn kroni dibayar dengan lancar.replace sume keje dgn bangla
Quote ultra78 25-12-2015 09:26 AM
Kerajaan seru supaya lebih ramai menceburi bidang perniagaan. Tetapi jika rakyat makin kurang berbelanja dan lebih banyak menabung, adakah ini baik untuk perniagaan?

Lihat semua komen(31)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 12:43 AM GMT+8 , Processed in 0.093649 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top