CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kajian - Kanak-Kanak Cenderung Layari Web Dadah,Senjata Api, Bunuh Diri

23-12-2015 11:15 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 3913| Komen: 17

Description: penggunaan dadah, senjata api serta kaedah membunuh diri....
Oleh : Fyruz Hanna

Gambar Hiasan


Menurut hasil kajian yang dibuat oleh Cybersafe Malaysia, kanak-kanak negara ini lebih menyukai laman web berkaitan unsur jenayah.

Philip Ling, Pengurus Program itu dalam temubual bersama Astro Awani memberitahu antara bentuk jenayah yang sering dilayari adalah penggunaan dadah, senjata api serta kaedah membunuh diri.

"Statistiknya masih dalam lingkungan 1.2 ke 1.9 dari skala terbesar lima, yang mengakui mengunjungi laman-laman web seperti penggunaan senjata api, dadah, kaedah bunuh diri dan juga laman web kumpulan aneroxia," kata Philip.


Kajian merangkumi pelajar berusia 11 hingga 18 tahun ke atas 18,000 membabitkan 216 sekolah. -CARI Infonet.

Baca selanjutnya: Astro Awani
11

Bagus
12

Marah
8

Terkejut
10

Sedih
8

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (54 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bluehedgehog 23-12-2015 11:18 AM
ingat laman porn
Quote Knowlee 23-12-2015 11:25 AM
Ai rasa sebab sifat ingin tahu diorg.
Quote chinta89 23-12-2015 11:29 AM
ingatkan duk search nk ketat nk rapat nk tegang nk panjang nk tahan lama nk kurus dalam masa 5 hari telan produk ajaib.

owh lupa, ni review org dewasa. yg dinayatakan artikel tt ialah bebudak.
Quote pearl.silver 23-12-2015 01:06 PM
Dah tu game yg diorg main sume guna senjata api segala...

Igt dulu ank buah main game grand theft auto..masa sekolah rendah..
Quote bebah 27-12-2015 09:20 PM
budak2 skang memang da advance betul yer!!
Quote pooh~key 27-12-2015 09:23 PM
takkan bebudak dah tahu macam mana nak explore deep web?
Quote _______ 27-12-2015 09:59 PM
Bahalol mana la buat kajian tuh
Quote Esperanza 27-12-2015 10:19 PM
Mcm menonton CSI cyber lak rasanya


Quote turboturtle 27-12-2015 10:38 PM
Sbb pengaruh sekeliling, banyak lambakan filem gangster, taiko, diorg nampak klu jd abg kawasan ni kewwwlll, pastu geng kongsi gelap ramai rekrut ahli budak sekolah rendah & menengah....

Tokan dadah ramai cari runner pusher dikalangan budak skolah/ ipt.

Kat cybercafe banyak game unsur2 gangster, ganas2... so pengaruhi budak untuk cendenrung benda negatif..
Quote MeghanK 27-12-2015 10:38 PM
wartawan cari tulis artikel asal boleh je..konon nak jadi portal macam siakap keli mynewshub bagai..hujung2 bagi link suh baca kat portal asal artkel tu..apa pon tak boleh
Quote Pajeri_Nenas 27-12-2015 11:01 PM
Yg suka porn yg 40 thn Keats.miang semacam
Quote weezerfan 27-12-2015 11:04 PM
Adoi kalau pasal web dadah bukan mmg derang blaja kat skolah ker?siap ada task pasal aids salah guna dadah lg.ape dia ingat semua kanak2 ada internet kat rumah ker?
Quote kemaruk 27-12-2015 11:07 PM
Knowlee replied at 23-12-2015 11:25 AM
Ai rasa sebab sifat ingin tahu diorg.

betul tu norlia

raya dulu, bangkem balik kampung

pastu anak buah bangkem (lelaki) pinjam laptop kunun nak main game

pastu bila bangkem ambil balik laptop, check browsing history mak aiii, keyword google "perempuan telanjang, gambar burit, gambar tetek" dan banyak lagi keyword lain yang melucukan

ya la, mungkin dia ingin tahu bentuk benda2 tu yang selalunya terlindung dari mata sendiri
Quote lavamalay 27-12-2015 11:09 PM
kemaruk replied at 27-12-2015 11:07 PM
betul tu norlia

raya dulu, bangkem balik kampung

tu pasal mak pak budak bahlol tu tarak tau didik anak...

keturunan tu..keturunan.


Quote kemaruk 27-12-2015 11:11 PM
weezerfan replied at 27-12-2015 11:04 PM
Adoi kalau pasal web dadah bukan mmg derang blaja kat skolah ker?siap ada task pasal aids salah guna ...

awak minat weezer ke??

zaman sekolah rendah dulu bangkem dan siblings sanggup simpan duit beli kaset dorang

minat gile lagu el scorcho, the good life dan say it aint so

album pinkerton paling best
Quote dani-rox 27-12-2015 11:13 PM
setau ai, self harm dan thinspo antara tag paling popular kat tumblr
Quote weezerfan 27-12-2015 11:14 PM
Hehe..mmg minat banget ngan weezer. Sy paling suka lg say it aint so ngan hold me.tp ablum latest depa 10 year ago sy x minat semua lg depa.

Lihat semua komen(17)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 08:57 PM GMT+8 , Processed in 0.220268 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top