CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Cuepacs Mungkin Tarik Kebenaran PTPTN Potong Gaji

23-12-2015 10:40 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 21495| Komen: 151

Description: Baru-baru ini kecoh di media sosial apabila tersebarnya slip penyata gaji seorang penjawat awam yang disapu bersih oleh Perbadanan

Oleh : Dean BZ



Presiden CUEPACS, Datuk Azih Muda. FOTO : ismaweb.net


Baru-baru ini kecoh di media sosial apabila tersebarnya slip penyata gaji seorang penjawat awam yang disapu bersih oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN). Penjawat awam itu mendakwa pihak PTPTN telah melakukan pemotongan secara berlebihan sehingga gajinya berbaki RM19 sahaja.



Memetik laporan TheRakyatPost, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mungkin akan menarik balik kebenaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) membuat pemotongan gaji untuk kakitangan awam, sekiranya agensi itu masih melaksanakan pemotongan maksimum.


Presidennya, Datuk Azih Muda melahirkan rasa kesal kerana ada kakitangan awam yang dipotong gaji mereka oleh PTPTN sehingga kepada kadar maksimum dan tindakan itu adalah tidak wajar dilakukan serta membebankan kedudukan kewangan mereka.

“Ada slip gaji kakitangan awam yang tinggal sampai RM19, nak makan apa nanti? Gunakanlah kuasa sebaik-baiknya.

“Cuepacs juga mengingatkan, kami tidak akan teragak-agak untuk menarik balik keputusan benarkan penjawat awam potong gaji mereka untuk bayar PTPTN,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Cuepacs 2015 di sini, hari ini.

Justeru, beliau menasihatkan PTPTN agar lebih bertimbang rasa terhadap kakitangan awam dalam melaksanakan pemotongan gaji agar kakitangan awam tidak terbeban dalam aspek kewangan.


Sumber -  TheRakyatPost



17

Bagus
22

Marah
22

Terkejut
16

Sedih
19

Lawak
39

Bosan

Friends Rank (135 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote rospinki 23-12-2015 07:55 AM
Pelik aku org gomen semedang asik xckup gaji..cuba rasa jadi pekerja swasta cm aku..mau melolong kt kupek hari2
Quote krustykrab 23-12-2015 07:58 AM
Mana gaji nk cukup...
Kejap2 makan..kejap2 merokok
Quote monyet_2015 23-12-2015 07:59 AM
Edited by monyet_2015 at 22-12-2015 09:03 PM

Ala pasirkan ada makan aja pasir - cupek pun jangan la bela sangat kakitangan kerajaan yg perperangai khinzir...dah pinjam mesti tahu bayar..jangan buat duit ptptn itu macam duit mak bapak mereka punya..
untuk mengelakkan perkara culas bayar ni..ptptn patut di swastakan.
Quote jaa139 23-12-2015 08:00 AM
rospinki replied at 23-12-2015 07:55 AM
Pelik aku org gomen semedang asik xckup gaji..cuba rasa jadi pekerja swasta cm aku..mau melolong kt  ...

tak sume pekerja gomen gaji tinggi...
Quote noor2 23-12-2015 08:08 AM
Tapi mmg melampau la ptpn potong macam tu....
Quote Syd 23-12-2015 08:10 AM
noor2 replied at 23-12-2015 08:08 AM
Tapi mmg melampau la ptpn potong macam tu....

ai pung rasa melampau, kalu terus2 potong tinggal tak sampai RM20.00


Quote noor2 23-12-2015 08:12 AM
Syd replied at 23-12-2015 08:10 AM
ai pung rasa melampau, kalu terus2 potong tinggal tak sampai RM20.00

Ptptn kan dah boleh trace peminjam tu...jadi potong la sikit2. ...lama2 abis la..

Ni tinggal.Rm19. ..kesian dia nak hidup bulan tu....nk bayar segala bil..hutang kereta. ..makan...

Ish....gila betul....potong tak.Agak2
Quote Syd 23-12-2015 08:15 AM
noor2 replied at 23-12-2015 08:12 AM
Ptptn kan dah boleh trace peminjam tu...jadi potong la sikit2. ...lama2 abis la..

Ni tinggal.Rm ...

jangan main-main ngan PTPTN.

Along tuh.


Quote dino 23-12-2015 08:16 AM
Syd replied at 23-12-2015 08:10 AM
ai pung rasa melampau, kalu terus2 potong tinggal tak sampai RM20.00

tp dah warning wat2 bodoh mcm takde apa2 berlaku..... merasalah....
ni klau ngan ptptn relaks je camtu.... hutang2 ngan kwn2 buat donno jah
Quote mawarmatahari 23-12-2015 08:16 AM
Kalo nak potong pun potong potongan dalam perjanjian..potongan rm250 setiap bulan sampai settle.Bukan ikut perasaan.Nampak sgt ptptn ikut perasaan.Dah boleh access gaji diorng so potong..Tp jgn jd bengap potong sampai habis.Kita tk terkena boleh la ckp macam2 pada peminjam ni.Bukan tk boleh potong tp apakejadahnya potong sampai org tu tk boleh survive.
Quote bluehedgehog 23-12-2015 08:17 AM
azih muda ckap je pandai...lu gi tolong sma dia la...
Quote aechae 23-12-2015 08:17 AM
Ptptn antara 4 perkara yg menekan penjawat awam....slah ni patut 5 perkara yg 1 lg tu personal loan
Quote Syd 23-12-2015 08:17 AM
dino replied at 23-12-2015 08:16 AM
tp dah warning wat2 bodoh mcm takde apa2 berlaku..... merasalah....
ni klau ngan ptptn relaks  ...

mmg selayaknya kalau dapat ucapan tahniah pada yang kena potong PTPTN tuhh

tapi potong laa ala2 munasabah skit.

RM250.00 ke atas.


Quote dino 23-12-2015 08:18 AM
noor2 replied at 23-12-2015 08:12 AM
Ptptn kan dah boleh trace peminjam tu...jadi potong la sikit2. ...lama2 abis la..

Ni tinggal.Rm ...

noor.... even yayasan trg pun.... klau tertunggak byk die mintak setelkan yg tertunggk tuh... maknanya kena bincang ngan diorg plan mcm mana.....
aku tak kesian psl gj 4k wat bodoh.... kereta reti plak byr
Quote ipin 23-12-2015 08:18 AM
yg tak bayar hutang bertahun2 tu tak melampau ka?  
Quote noor2 23-12-2015 08:21 AM
dino replied at 23-12-2015 08:18 AM
noor.... even yayasan trg pun.... klau tertunggak byk die mintak setelkan yg tertunggk tuh... makn ...

Tapi jangan la potong macam tu sekali.....betul la syd kata...memang Along sungguh ptptn
Quote bambimo 23-12-2015 08:22 AM
iols byk kat sokernet page kan..ada slip transaksi bayaran rekod dia bayar maintain every month..
peminjam tu potong gaji rm100 tiap2 bulan...tp...every month kena byr pentadbiran rm50 kos pentadbiran...ya Allah sampai bila la nak habis...kalo byr rm100...tokok lg kos pentadbiran rm50...dia actually byr rm50 je bulan2...

haih....so mak pak urban ni kena beringat...sedari kecik menabung lah utk education fund...supaya x brbeban pulak anak2 trpksa amik ptptn..

lain lah kalo anak bijak sejak azali...dpt biasiswa tu biasiswa ni sedia terhidang depan mata hehehe
Quote chinta89 23-12-2015 08:23 AM
kalau potong byr kereta mahal2 mampu.. apesal PTPTN takleh bayar lak? kalau buat deal ngn ptptn, ak rse diorg boleh kautim sikit2.salah sendiri lps tu letakkan salah kat org lain.

so, pikir2kanlah..
Quote jula7 23-12-2015 08:25 AM
aku bersyukur sangat tak pakai ptptn...walau agak susah tapi mudah jugak sebenornya tanpa ptptn ni..

Lihat semua komen(151)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.321627 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top