CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Sambutan Hari Kebangsaan Hambar, Mana Silapnya? - Rais Yatim

22-8-2015 09:06 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 17389| Komen: 109

Description: Hari Kebangsaan 2015 buat negara akan disambut beberapa hari lagi namun kemeriahan sambutan dilihat semakin berkurangan seperti tahun lalu.

Oleh : Dean BZ

Sumber foto : wargamarhaen.blogspot.com


Hari Kebangsaan 2015 buat negara akan disambut beberapa hari lagi namun kemeriahan sambutan dilihat semakin berkurangan seperti tahun lalu. Jika dibandingkan dengan negara-negara jiran, kemeriahan sambutan amat jauh berbeza.

Menurut laporan FreeMalaysiaToday, Penasihat Sosiobudaya Kerajaan Malaysia, Tan Sri Dr Rais Yatim berpendapat konteks sambutan di negara ini telah disempitkan dengan hanya mengibar Jalur Gemilang

“Berbeza dengan zaman saya dahulu, sebahagian program diolah oleh kerajaan dan tidak oleh NGO atau badan-badan bukan kerajaan mahupun kawasan mukim dan kampung.

“Negara jiran misalnya, kemerdekaan tanah airnya muncul, setiap flat ada satu bendera, dan diwajibkan oleh ketua flat,” katanya sewaktu ditemui pemberita di sambutan Bulan Kemerdekaan peringkat Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Gombak. 

Sumber foto : 31ogos.my


Sambutan Hari Kemerdekaan pada tahun 2015 lebih menekankan kepada semangat bersatu hati rakyat Malaysia apabila Sehati Sejiwa dipilih sebagai tema sambutan Hari Kemerdekaan tahun 2015. - CARI Infonet.


15

Bagus
21

Marah
14

Terkejut
25

Sedih
19

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (112 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote belilies 21-8-2015 04:57 PM
Tayah le membazir... Ekonomi tak stabil ginih. Pacak bendera cukuplah.
Quote harkktuih 21-8-2015 05:09 PM
Di mana silapnya kaka ghost bukak smp 2 thread yg sama?
Quote Mary_jane 21-8-2015 05:12 PM
Kitorang sambut dalam hati jek.
Quote airfilterkotor 21-8-2015 05:38 PM
Bendera pun kena charge GST. Rakyat tak mampo dekk.
Quote CrowneGlory 21-8-2015 05:40 PM
Mau makin x meriah... Menyirap2 darah tgk mangkuk2 ayun kat pentas utama... Baikla xyah tgk
Quote rosmahisham 21-8-2015 05:41 PM
tuko pm dulu arr baru meriah kowt..hu hu..
Quote asyriqa 21-8-2015 05:45 PM
Tahun2 sebelum ni memang meriah tgk kete..kedai n rumah2 pasang bendera...tapi taun ni mmg sendu giler...sebiji kete pun kaka tak jmpa pasang bendera...mood dah kelaut gamaknya..
Quote primemova 21-8-2015 06:09 PM
Rakyat melauat dgn jibby dan rosmah... Jd ni salah satu cara utk menterjemahkan rasa meluat kat PM muka tebal tu
Quote ice_sky92 21-8-2015 06:10 PM
Edited by ice_sky92 at 21-8-2015 06:14 PM

Semua benci Najib dan Mah.
Quote jfq 21-8-2015 06:15 PM
Pak rais nak camne lagi
Letak  bendera kat kereta tu is so 90s
Quote Tlalu 21-8-2015 06:43 PM
Depa kena keluarkan duit derma lah gamaknyer nak umpan rakyat kelaur ramai ramai hehehe
Quote GhostWalking 21-8-2015 06:50 PM
Memang takde mood kot.Selalu Nampak jugak orang beriya gantung bendera kat kereta etc tahun ni macam sendu sikit
Quote GhostWalking 21-8-2015 06:50 PM
harkktuih replied at 21-8-2015 09:09 AM
Di mana silapnya kaka ghost bukak smp 2 thread yg sama?

tulah sibaik awok perasan.tq
Quote estrelle 21-8-2015 06:52 PM
tggu najib tak ada baru patriotik balik
Quote dani-rox 21-8-2015 07:29 PM
Duluuuu... memang meriah, awal bulan 8 je kebanyakan keta dah siap pacak bendera. kiri kanan ada bunting la banner la billboard yg membawa tema hari kebangsaan. skang ni, sendu ya hamat... seminggu dua ni yg ai nampak baru 2-3 keta yg letak bendera, shopping mall pon mcm biasa jah... nothing spesel kekdahnya. tapi tadi masa shopping, ada la dengar seketul lagu patriotik

Msia mungkin dlm mood berkabung. who knows. trolololollll
Quote kaseh80 21-8-2015 07:31 PM
Dah takde perasaan patrotik

Bijan letak jawatan

We malaysians cannot stand the sight of u
Quote pyropura 21-8-2015 07:41 PM
airfilterkotor replied at 21-8-2015 05:38 PM
Bendera pun kena charge GST. Rakyat tak mampo dekk.

..bundera Muleysiya pon Madein China…bukti sayangnya kita pada Huaren…


Quote alesandra 21-8-2015 07:44 PM
patriotism neh mendalam ..kalo setakat pacak2 bendera..alahaiiiii
Quote Siti_Ahmad 21-8-2015 08:16 PM
Akak sowang pasang bendera kat kereta..dari Bangi ke Klang....akak sowang je yang ada bendera...kenapa erk? Takler mahal ...rm4 jer......memanglah geram ngan najib tapi sentimental pulak dengan 31 ogos...terkenang kenang zaman remaja pasang bendera meriahh nauu....

najib dan merdeka..dua benda berbeza......

Lihat semua komen(109)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

17-4-2024 03:31 AM GMT+8 , Processed in 0.063545 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top