CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tianjin : Ribuan ikan mati gemparkan penduduk

22-8-2015 08:09 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 6327| Komen: 18

Description: Gambar ribuan ikan mati timbul di permukaan Sungai Hai berhampiran lokasi kejadian letupan gudang bahan kimia kini viral di media sosial China sejak semalam. I

Oleh : Dean BZ


Gambar ribuan ikan mati timbul di permukaan Sungai Hai berhampiran lokasi kejadian letupan gudang bahan kimia kini viral di media sosial China sejak semalam. Ini menimbulkan kebimbangan orang ramai terhadap kemungkinan pencemaran bahan kimia akibat letupan gudang minggu lalu.

Namun pihak berkuasa China menafikan kematian ribuan ikan dalam sungai di Tianjin ada kaitan dengan letupan gudang bahan kimia di pelabuhan bandar raya itu.



Memetik laporan hmetro, Pihak berkuasa mengesahkan ada lebih 40 jenis bahan kimia disimpan dalam gudang di pelabuhan berkenaan, termasuk ammonia nitrat dan sejumlah besar sodium sinida.

Bagaimanapun, agensi berita rasmi China, Xinhua, menyatakan tiada kesan toksik sinida ditemui dalam sungai ketika ujian oleh tentera, semalam. Ikan terbabit ditemui mati kira-kira enam kilometer dari lokasi letupan.

Pengerusi pusat pemantauan alam sekitar Tianjin, Deng Xiaowen, berikrar menyiasat kematian ikan itu dan ada kemungkinan ikan boleh mati ketika musim panas berikutan perubahan kualiti air sungai.


Minggu lalu, satu letupan gudang kimia telah berlaku di Tianjin, China yang mengorbankan sekurang-kurangnya 114 orang. - CARI Infonet.






13

Bagus
14

Marah
15

Terkejut
12

Sedih
12

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (79 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kodokke 21-8-2015 09:31 PM
YaAllah dahysat nya
Quote CrowneGlory 21-8-2015 11:01 PM
Haiyaaa lg mau nafi ka... Xkan pengotor sgt ummah prc sampai ikan2 sesak nafas
Quote Acong 22-8-2015 02:27 AM
kena radiasi bom nuklear US laa
Quote Teh_90 22-8-2015 02:44 AM
Acong replied at 22-8-2015 02:27 AM
kena radiasi bom nuklear US laa

seram ni...minggu depan nak g Beijing...
Quote Acong 22-8-2015 03:11 AM
Teh_90 replied at 22-8-2015 02:44 AM
seram ni...minggu depan nak g Beijing...

maybe ko boleh jadi cam x-men atau cam ikan tu   
Quote ipes2 22-8-2015 05:32 AM
Apa lagi, keracunan lah. Honestly, PRC loose sikit bab bab jaga environment nih
Quote Teh_90 22-8-2015 06:39 AM
Acong replied at 22-8-2015 03:11 AM
maybe ko boleh jadi cam x-men atau cam ikan tu

oooh....no....no.....
Quote spiderman80 22-8-2015 08:53 AM
Teh_90 replied at 22-8-2015 06:39 AM
oooh....no....no.....


Tak apa, lepas ko jadi mutan, bolehlah call Spidey. Bersama kita menjaga keamanan negara kita.
Tapi kalau ko jadi mutan yang tak ada kuasa istimewa, nasib ko lah.
Quote Peya 22-8-2015 09:00 AM
Ape nak heran dgn China ni, jamban masjid kat Tianjin tu pon kotor. Umpama umo masjid 20 tahun n jambannya umo 40 tahun x bsental
Quote Artemesiaa 22-8-2015 09:50 AM
Masih gigih nak menafikan dah kejadian dekat dengan laut mesti ada menyumbang sedikit sebanyak
Quote Artemesiaa 22-8-2015 09:52 AM
Teh_90 replied at 22-8-2015 02:44 AM
seram ni...minggu depan nak g Beijing...

Beijing hampir 300 km away dari area ni tak perlu nak bimbang
Quote adikacu 22-8-2015 02:33 PM
ikan mati.. manusia pun mati..
Quote mommymonster82 22-8-2015 02:35 PM
Nanti makan jdi mutan... pasni kat cina leh buka sekolah mutan...
Quote Teh_90 22-8-2015 03:18 PM
Artemesiaa replied at 22-8-2015 09:52 AM
Beijing hampir 300 km away dari area ni tak perlu nak bimbang

ooo ye ke? Alhamdulillah....ini kali pertama nak ke sana..nampak dalam map dekat je..tq kerana memberitahu..

Quote Teh_90 22-8-2015 03:19 PM
spiderman80 replied at 22-8-2015 08:53 AM
Tak apa, lepas ko jadi mutan, bolehlah call Spidey. Bersama kita menjaga keamanan negara kita. : ...

perlu ke jadi mutan dulu baru boleh kawal negara?
Quote akusukaq 22-8-2015 04:58 PM
Peya replied at 22-8-2015 01:00 AM
Ape nak heran dgn China ni, jamban masjid kat Tianjin tu pon kotor. Umpama umo masjid 20 tahun n jam ...

Tapi orang melayu gigih jgk ke Tianjin beli gula gula halal kata nya. Untuk jadikan ole ole
Quote PEPPERMAN 22-8-2015 05:00 PM
likely ada yang ambik, gi jual kat pasar
Quote Peya 22-8-2015 05:05 PM
akusukaq replied at 22-8-2015 04:58 PM
Tapi orang melayu gigih jgk ke Tianjin beli gula gula halal kata nya. Untuk jadikan ole ole

Tang ole2 kat Tianjin Aku pon x paham. Punya lah nk g sana semata2 nk beli ole2 n lawat masjid tu. Xde istimewa mcm Beijing n chengde. Buang Karan je g situ

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 05:09 AM GMT+8 , Processed in 0.079121 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top