CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Eskalator Telan Manusia Hampir Berlaku Di Malaysia?

21-8-2015 03:00 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 14935| Komen: 50

Description: Kes kemalangan melibatkan eskalator atau tangga bergerak sering kali menjadi bualan ramai sejak akhir-akhir ini.

Oleh : Dean BZ


Kes kemalangan melibatkan eskalator atau tangga bergerak sering kali menjadi bualan ramai sejak akhir-akhir ini. Satu lagi kes terbaru yang dikongsi oleh Zulkifli Rahman menunjukkan kerosakan pada lantai eskalator yang berlaku di KL Sentral beberapa jam lalu. Walau bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Melihat pada gambar perkongsian itu, jelas menggambarkan bahawa lantai eskalator itu hampir runtuh. Sebelum ini telah berlaku beberapa insiden termasuk kemalangan maut yang melibatkan eskalator di dalam negara dan juga dinegara luar. Pada bulan lepas, satu insiden eskalator menelan manusia telah berlaku di China akibat kerosakan pada lantai, sama seperti kes yang baru berlaku ini.

Kes-kes kerosakan dan kemalangan melibatkan eskalator perlu dipandang serius  oleh semua pihak termasuk pengguna sendiri. Pihak berwajib pula perlu sentiasa memastikan penyelenggaraan ketat dan tahap keselamatan eskalator ditahap yang terbaik. Ini bagi mengelakkan sesuatu insiden yang tidak diingini dari berulang. - CARI Infonet.


9

Bagus
8

Marah
15

Terkejut
5

Sedih
6

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sukacactus 21-8-2015 06:30 AM
Uikkss!...ngeri btl
Quote MissNigga 21-8-2015 06:35 AM
eeeiiii.... phobia lak aku nak pakai eskalator nie
Quote Themilo 21-8-2015 06:47 AM
Takutnya sis..
Quote Pajeri_Nenas 21-8-2015 06:54 AM
Tali kasut aku pernah terlekat dkt sini la. Putus dibuatnya.hampeh
Quote Suchi 21-8-2015 07:08 AM
dah tu budak pompuan tu cemana? dia lompat ke apa?
Takutnyaaaaa nak naik lif lama nk mampus nunggu
naik tangga jelah gini
dahlah selalunya mende2 gini berjangkit dlm seminggu kang penuhlah berita serupa takut aihh
Quote phonon 21-8-2015 07:18 AM
Edited by phonon at 21-8-2015 07:20 AM

mungkin dari manufacturer escalator yg sama... dgr citernya malaysia adalah salah satu negara export bagi pembuat escalator telan manusia itu.
Quote bazinga 21-8-2015 07:20 AM
Ok, this is scary
Quote Modngengade 21-8-2015 07:27 AM
MissNigga replied at 20-8-2015 10:35 PM
eeeiiii.... phobia lak aku nak pakai eskalator nie

Dgn muscle yg kaka ada....kakak rasa elok sis daki tangga jah
Quote zorrro_03 21-8-2015 07:29 AM
Babi sangat kah management situ?  Sepatutnya pengawal keselamatan atau sesiapa saja di situ off kan benda tu.  dia ada satu emergency cut-off utk stop escalator tu serta merta.  Dan kenapa pompuan tu bengap sangat tak lari turun ke belakang.  


Nampaknya kalau dalam situasi kecemasan, rakyat kita gagal response dengan cepat.  Termasuk juga mereka yang bertugas menjaga keselamatan awam....
Quote bellaa 21-8-2015 07:29 AM
Kl sentral???

Takod ar naik kl-ipoh pakai ets dah.
Quote haryatie 21-8-2015 07:53 AM
takutnya..
minta dijauhkan lah..
Nauzubillahiminzalik
Quote atira 21-8-2015 07:53 AM
kalau mcm tu... naik tangga je sis
Quote qronaldo7 21-8-2015 07:57 AM
kebiasaannya kita kalau naik eskalator ni mesti wat lek wat pis.

sebab in the end kita sampai atas. apa kata pasni sume fokus sket kat area kaki pijak.

precaution
Quote hanalisa 21-8-2015 07:57 AM
aku kalau tengok escalator kat mana2 LRT/komuter tren, memang sedih. penuh giler semua nak naik. Dah macam sardin dalam tin kot. elok le ada kejadian sebegini supaya ramai warga muda2 ni guna sikit kudrat untuk naik tangga.
Quote MissNigga 21-8-2015 08:03 AM
Modngengade replied at 21-8-2015 07:27 AM
Dgn muscle yg kaka ada....kakak rasa elok sis daki tangga jah

tak dok hal punya sis... mmg iols suka naik tangga pun
lagi pun .. tak kowser nak bersesak ngan manosia yang berduyun duyun nak naik pakai eskalator

Quote haruslah 21-8-2015 08:03 AM
berita smlm kot bgtau 2k-3k eskalator sekitar kl/slgor/putrajaya x ikut spec/x ciri kslamatan

camtu la bunyi nya aku dgr

tu area lembah klang jer hokeyyyy
Quote MSAR 21-8-2015 08:39 AM
Dia mgidam telor tembakul kah?
Quote ellejo 21-8-2015 08:42 AM
kalo bermasalah, off la.
Quote Modngengade 21-8-2015 08:51 AM
MissNigga replied at 21-8-2015 12:03 AM
tak dok hal punya sis... mmg iols suka naik tangga pun
lagi pun .. tak kowser nak bersesak ngan  ...

iya lah sis....kakak paling rimas kalau ada cikki gemok bimbo yg tak sedar diri....dahlah badan tu besar lori, tak reti2 nak ketepi bagi laluan kat org yg rushing.....

Lihat semua komen(50)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 01:04 AM GMT+8 , Processed in 0.052528 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top