CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Perhimpunan #TangkapNajib Di KL Sogo Berakhir Dengan Penahanan

1-8-2015 10:28 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7712| Komen: 31

Description: Semua 29 individu yang ditahan ekoran perhimpunan #TangkapNajib di Kuala Lumpur hari ini disiasat mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan kerana terlibat dalam aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen ...


 

sumber video : KLXpress


Semua 29 individu yang ditahan ekoran perhimpunan #TangkapNajib di Kuala Lumpur hari ini disiasat mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan kerana terlibat dalam aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Tajudin Md Isa berkata penunjuk perasaan juga mungkin disiasat mengikut Seksyen 143 kerana menyertai perhimpunan haram.

Seksyen 124 membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, manakala Seksyen 143 boleh memperuntukkan hukuman enam bulan penjara, denda atau kedua-duanya.

Penggunaan Seksyen 124 sangat jarang kerana polis biasanya menggunakan peruntukan Seksyen 143 dan Akta Perhimpunan Aman ke atas penunjuk perasaan.

Selain penunjuk perasaan, seksyen itu juga digunakan polis ketika menyiasat orang besar The Edge Media Group Tong Kooi Ong dan Ho Kay Tat, selain bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia Datuk S Ambiga Sreenevasan.


Dalam kenyataannya hari ini Tajudin berkata tangkapan dibuat di luar kompleks beli-belah Sogo dan Jalan Tuanku Abdul Razak.


"Dianggarkan kira-kira 200 orang terbabit dalam tunjuk perasaan itu," 


Ketika polis membuat tangkapan, ada beratus-ratus orang di kawasan bekrneaan tetapi sukar untuk memastikan sama ada mereka adalah peserta perhimpunan #TangkapNajib atau orang awam yang membeli-belah.

Ada sehingga 200 anggota polis ditugaskan mengawal kawasan itu.



sumber : http://www.malaysiakini.com/




5

Bagus
2

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
5

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (21 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tightcherry 1-8-2015 06:04 PM
Mesti geng2 #sayazahra yg merusuh
Quote obelisk 1-8-2015 06:05 PM
Siakap Keli added 10 new photos.
17 mins · Edited ·

Lebih 20 individu ditahan ketika demonstrasi sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman hari ini.



















https://www.facebook.com/thesiakapkeli/posts/1102213823134971
Quote peYno 1-8-2015 06:06 PM
melayu rasis umno yg selama ni kalau ada pwrhimpunan mesti kata ni kerja nuar dap dan cina ni mesti dah malu2 nak komen
Quote stania83 1-8-2015 06:09 PM
geng lawyer lagi kena tangkap lagi naik markah dalam resume
Quote Skuau 1-8-2015 06:18 PM
Tahniah..sb kalo korang x wat demo,muka korang x siapa kenal.Nk terkenal cm bill gates,korang 'pe pon tarak'.
Quote AbukRokok 1-8-2015 06:19 PM
akan berlarutan untuk 20tahun lagi....

Quote dauswq 1-8-2015 06:24 PM
Melayu cina India kena tgkp erkkkk nampak gak 1 malaysia glgn pemuda ni
Quote turboturtle 1-8-2015 06:28 PM
Diorg ni org2 muda yg betul2 memahami permainan politik @ sekadar ikut ikutan sahaja.....

pemimpin tu cerminan rakyat...
Quote sgbuloh 1-8-2015 07:04 PM
sapa yang lebih ramai ni? polis ke penonton ke reporter ke atau yang berdemo?
Quote Mary_jane 1-8-2015 07:13 PM
Ingatkan takde yang turn up. Maklumlah busy gasak lemang dan ketupat kat open house.
Quote CrowneGlory 1-8-2015 07:21 PM
Asik2 sogo... Apsal x buat kat klcc atau depan asean leaders nanti...
Quote bungarose 1-8-2015 07:45 PM
ape nk jd dgn malaysia skrg....
adakah masih aman?
Quote Bateesta 1-8-2015 07:47 PM
Edited by Bateesta at 1-8-2015 07:54 PM

http://bcove.me/q0n3tz9o

[youtube]q0n3tz9o[/youtube]


ni demo facebook ke hape





siap selfie bagai , polis pun bwk budak2 tu dgn lemah longlai
Quote DTECCONAN 1-8-2015 08:37 PM
attention seekers.... lebih baik ko buat dubsmash
Quote kemaruk 1-8-2015 08:41 PM
nape pendemo nampak macam gelandangan dan takda masa depan??

bangkem rasa penyokong pr dalam cari forum pon camtu in real life
Quote kimsa-ra 1-8-2015 10:10 PM
cuba najib bagi je dewan yg ada aircon gerenti kdaan xkn jd cmni..
Quote Anak_Nogori 1-8-2015 10:57 PM
Quote namirulmukminin 1-8-2015 11:03 PM
Anak_Nogori replied at 1-8-2015 10:57 PM

Abg Mat mana ko mintak tolong tu?? Mat sabun ke??
Quote Anak_Nogori 1-8-2015 11:10 PM
namirulmukminin replied at 1-8-2015 11:03 PM
Abg Mat mana ko mintak tolong tu?? Mat sabun ke??

bang mat mana lagi?...mah bau burxt mah lah...

Lihat semua komen(31)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 03:00 AM GMT+8 , Processed in 0.098952 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top