CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Masyarakat Terkejut Gaji Pekerja Bangladesh RM5,000

28-7-2015 10:13 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 17001| Komen: 109

Description: Masyarakat dikejutkan dengan penyebaran imej slip gaji seorang pekerja Bangladesh yang mencecah RM5,000!
Oleh Adib Za

Masyarakat baru-baru ini, dikejutkan dengan penyebaran imej slip gaji seorang pekerja Bangladesh yang mencecah RM5,000!

Pelbagai reaksi di kalangan netizen dan juga masyarakat berhubung perkara itu termasuk ada yang menganggap pekerja tempatan didiskriminasi dan sebagainya.

(Sumber foto: Siakapkeli)


Bagaimana pun, memetik laporan Malaysian Digest, Pakar Ekonomi dari universiti Utara Malaysia, Prof Datuk Dr Amir Hussin Baharuddin berpendapat tidak timbul isu 'double standard' malah apa yang diterima pekerja itu adalah setimpal dengan keringat yang dikeluarkannya.

“Mengikut prinsip di Amerika Syarikat dan negara maju lain, individu yang terlibat dalam sektor pekerja berat yang berisiko tinggi dan kotor akan menerima imbuhan yang tinggi,” katanya  melalui portal berkenaan. - CARI Infonet

8

Bagus
28

Marah
13

Terkejut
17

Sedih
21

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (103 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gekkou 27-7-2015 04:15 PM
rajin wat OT sampai 1k++

tu pelarasan sampai 2k tu gapo dio kah?
gaji tertunggak bulan lepas ke guane?
Quote chinta89 27-7-2015 04:17 PM
mayb org mesia xnk kije yg tak setaraf kelayakan..
Quote ogata 27-7-2015 04:18 PM
potongan visa/permit/ins xde ke????????????
Quote smeetasmitten 27-7-2015 04:20 PM
pelarasan tu mungkin beberapa bulan punya
Quote harkktuih 27-7-2015 04:20 PM
yup..kalau rajin, usaha, boleh je buat OT byk.. mcm kat company aku, bdk2 foreign nih mmg balun segala peluang OT yg ada..basic 900 tapi OT 1k ++..balik keje gi kutip plak kotak, tin segala..xde nk pk penat.. kalau local plak, lagi2 kalau branch sabah, abis waktu kje nk balik, xnk OT..penat katanya..
Quote mikasa 27-7-2015 04:21 PM
Tolak pelasarasan dan OT.....


Forigner dtg nak keja kat mesia bukan nak berjimba.
Quote Logix 27-7-2015 04:22 PM
basic rendah tapi sbb rajin buat OT dan elaun lelain, maka pendapatan dia sebulan ...melebihi gaji org yg ada kelulusan
Quote nuralisa 27-7-2015 04:22 PM
pelarasan tu dia punya tunggakan..
mmgla banyak ...  
Quote hanakikan 27-7-2015 04:22 PM
Biasa lah tu. Pendatang asing yg dtg bekerja kat negara org mesti rajin nak cari duit. Sama la dgn pendatang asing rakyat malaysia yg bekerja sebagau pemetik buah di ostolia bole spt rm10k

Eh,rm10k sebulan ke
Quote mirage_46 27-7-2015 04:23 PM
rajin bangla niii
Quote cari.shaz 27-7-2015 04:26 PM
OT sampai 2k? Pergh. Pelarasan tu amende lak?
Quote aw76 27-7-2015 04:27 PM
baguslaa dia buat OT.
org kita jgn kan OT. yang keje 8.30-5.30 pun belum tentu penuh.
Quote meklalala 27-7-2015 04:28 PM
ada kerja kosong tak mek nak apply..angkat beg pun mek boleh
Quote kecimpret 27-7-2015 04:29 PM
tolak pelarasan pun masih lumayan gakkk
Quote kemaruk 27-7-2015 04:32 PM
dulu bangkem bukak cc, staff bangkem bangla sanggup kerja 16 jam sehari..
Quote mhamirol 27-7-2015 04:40 PM
pelarasan gaji tertunggak entah berapa lama punya tu.. takde la takjub mana pun..
Quote delsmomm 27-7-2015 04:41 PM
saye purcaya 100%...

go abangla go...
Quote mhamirol 27-7-2015 04:41 PM
cari.shaz replied at 27-7-2015 04:26 PM
OT sampai 2k? Pergh. Pelarasan tu amende lak?

adjustment. mungkin ada kenaikan gaji entah berapa tahun punya. majikan backdate semula bayaran..
Quote ultra78 27-7-2015 04:46 PM
Overtime RM1700 !

@skymania mampu?

Lihat semua komen(109)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 12:46 AM GMT+8 , Processed in 0.070654 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top