CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Anak Saya Tak Suka Makan Sayur! Bagaimana Nak Buat?

27-7-2015 05:34 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 5475| Komen: 8

Description: Peningnya kepala ibu bapa kerana si anak payah sangat nak mengambil sayuran dalam makanan.
Oleh Adib Za

Peningnya kepala ibu bapa kerana si anak payah sangat nak mengambil sayuran dalam makanan.

Puas dipujuk, dibuat menu baru dan pelbagai lagi.

Apa yang hendak dilakukan apabila anak-anak mengelak makan sayur?

1. Puji dan berilah 'reward'

Bukan mudah bila anak-anak mula hendak mengambil sayur. Apabila mereka mula menjamah sayuran yang anda beri, jangan lupa puji mereka. Pujian membuatkan anak-anak berasa bermotivasi untuk melakukannya lagi!

2. Berikan warna pada sayuran

Bosan juga jika sayuran hijau yang hendak anda 'approach' pada anak. Apa kata bermain dengan warna agar menu sayuran nampak lebih menarik dan lazat. Tambahkan sayuran berwarna seperti lobak, kentang, tomato dan sebagainya.

3. Jangan paksa

Memaksa tidak akan membantu. Sebaliknya, berikan kata-kata semangat, nasihat yang lembut dan ceritakan kebaikan sayuran kepada tubuh. - CARI Infonet

shutterstocl-healthy-eating.jpg
(Sumber foto: Ny daily News)

22

Bagus
23

Marah
34

Terkejut
33

Sedih
30

Lawak
29

Bosan

Friends Rank (171 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote quepastiputeh 27-7-2015 10:43 PM
Mcm anak que mg dah puas nasihat.. smpi tahap kite sebagai mak menasihati diri sndr.. thhn geram.. huhu
Quote ipes2 28-7-2015 01:05 AM
Budak dalam pic kat ats tu nmpk sgt belakon. Anak berperang dendam baru makan carrot dua tiga keeping. Saya pon..
Quote Sayaaa 28-7-2015 07:01 PM
susah nk didik adik makan sayur.. kita dh besar panjang pun tolak sesetengah sayur.. yg jenis pahit..
Quote missus_meow 28-7-2015 08:28 PM
mak pak suke x makan sayur? kalo mak pak x suke, payohle .... anak ngikut jer ...
Quote zawara 4-8-2015 12:50 AM
kan...makcik sy hantu sayur..
anak dia ada sorg..umo 4tahun
hantu sayur gak bdk tu..ayam xmkn tp kalau tgk bdn dia org xpercaya dia mkn sayur mcm mkn ayam byk...bambambam tp active
Quote MyNameIsIris 12-8-2015 01:56 AM
Saya tak gemar sangat sayur tapi makan la tapi anak saya gemar sayur. Tengah potong-potong masak,mesti hilang separuh atau beberapa potong masuk mulut anak
Quote shnabilah 11-7-2020 10:51 AM
Boleh try tips ni kat anak2 kecil. This trick memang menjadi kat anak buah I. Have to practice daily.
https://minyakzaitunopu.com/blog ... si-dan-berkhasiat/.
Quote Jonathan7765 26-10-2020 10:24 AM
IMO: Boleh try hidang satu jenis masakan sahaja. Tak suka? Then just eat nasi.
That's how ibu-bapa saya buat.

--------------------------------------------------------------
1. Hadkan waktu makan  
Berikan anak-anak anda masa di antara 20 hingga 30 minit sahaja untuk setiap waktu makan. Selepas masa ini, jika mereka masih tidak mahu makan, kemas meja makan dan beritahu mereka waktu makanan sudah habis. Sekiranya si kecil membuang makanan, bertenang. Dengan santai, ambil makanan mereka dan “andaikan” mereka sudah selesai dengan waktu makan mereka. Anda juga boleh mengusik mereka sedikit dengan memberitahu mereka,“ Eh, tadi ibu/ayah tengok adik bermain dengan makanan. Ingatkan sudah kenyang. Kalau lapar semula, adik kena tunggu waktu makan seterusnya, ya?”

2.  Hidangkan dalam bahagian kecil
Hidangkan dalam bahagian kecil supaya anak-anak tidak merasakan mereka perlu menghabiskan hidangan besar, lebih-lebih lagi sekiranya mereka tidak menyukai makanan tersebut. Sekiranya mereka mahu menambah, galakkan mereka untuk meminta lebih lagi. Kaedah ini meningkatkan kemungkinan untuk anak-anak anda makan kerana mereka tahu tidak banyak yang perlu mereka habiskan.

3. Libatkan anak dlm penyediaan makanan
Bawa mereka bersama anda ke pasar atau kedai runcit, dan biarkan mereka bantu anda pilih ramuan makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan lain-lain. Semasa persiapan makanan, dorong mereka untuk membantu anda dengan perkara yang paling mudah, sama ada mencuci sayur-sayuran, mengemas meja atau menghias makanan anda. Oleh kerana mereka sendiri terlibat dalam penyediaan makanan tersebut, ini akan mendorong mereka untuk makan lebih baik dan banyak.

Idea2 ni saya dapatkan disini. Ia ada tips2 lain tetapi saya rasa ini top 3 yg best lah
https://edureviews.com/blog/my/m ... ng-memilih-makanan/

Lihat semua komen(8)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 04:10 AM GMT+8 , Processed in 0.069675 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top