CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14286|Reply: 109

[Tempatan] Percayakah Anda Bahawa Gaji Pekerja Bangladesh Di KLIA Melebihi RM5000 Sebulan

[Copy link]
Post time 27-7-2015 04:05 PM | Show all posts |Read mode
Percayakah Anda Bahawa Gaji Pekerja Bangladesh Di KLIA Melebihi RM5000 Sebulan


Gambar Hiasan


Kita sering mengeluh kos sara hidup yang semakin tinggi tidak berpadanan dengan gaji yang diterima kerana sering terjadi gaji masuk pagi ini petang dah tinggal sikit.

Ada yang mungkin tidak merasa apa yang SK cakapkan itu tetapi ketahuilah bahawa tidak semua rakyat Malaysia kaya dan merasa nikmat gaji besar.

Tetapi anda perlu ketahui tentang pekerja asing yang bekerja di Malaysia, berapakah gaji mereka?

Tersebar di laman sosial sejak beberapa hari ini gambar sekeping slip gaji yang dimiliki oleh seorang pekerja asing dari Bangladesh yang berpendapatan lebih dari RM5000 sebulan.

Banyakkan? adakah kita didiskriminasi dengan memberi mereka ini gaji tinggi sedangkan kita di beri gaji randah dari itu.

Selepas melihat gambar tersebut ternyata kerajinan dalam bekerja menjadi faktor utama penyumbang kepada gaji besar yang diterima oleh warga asing berkenaan.




Gambar yang dimuatnaik oleh page Facebook Persatuan Bangsa Johor itu telah menjadi perbualan hangat kerana gaji 'basic' pekerja Bangladesh tersebut hanya RM900 tetapi kerana kerajinanya itu dia membuat kerja "overtime" yang banyak membolehkannya memperoleh gaji yang tinggi.

Tidak mustahil untuk beliau mendapat gaji banyak sedemikian kerana pekerjaan di KLIA itu sendiri memerlukan pekerja tidak kira masa kerana beroperasi 24 jam sehari.

Apapun apa yang dikongsikan ini bukanlah hendak merendahkan sesiapa kerana ia patut diambil sebagai contoh dan memberi persaingan dan cabaran kepada segelintir pekerja tempatan kita untuk bekerja bersungguh-sungguh termasuklah SK sendiri. - Siakapkeli.my


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2015 04:15 PM | Show all posts
rajin wat OT sampai 1k++

tu pelarasan sampai 2k tu gapo dio kah?
gaji tertunggak bulan lepas ke guane?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:17 PM | Show all posts
mayb org mesia xnk kije yg tak setaraf kelayakan..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:18 PM | Show all posts
potongan visa/permit/ins xde ke????????????
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:20 PM | Show all posts
pelarasan tu mungkin beberapa bulan punya
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:20 PM | Show all posts
yup..kalau rajin, usaha, boleh je buat OT byk.. mcm kat company aku, bdk2 foreign nih mmg balun segala peluang OT yg ada..basic 900 tapi OT 1k ++..balik keje gi kutip plak kotak, tin segala..xde nk pk penat.. kalau local plak, lagi2 kalau branch sabah, abis waktu kje nk balik, xnk OT..penat katanya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tolak pelasarasan dan OT.....


Forigner dtg nak keja kat mesia bukan nak berjimba.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:22 PM | Show all posts
basic rendah tapi sbb rajin buat OT dan elaun lelain, maka pendapatan dia sebulan ...melebihi gaji org yg ada kelulusan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2015 04:22 PM | Show all posts
pelarasan tu dia punya tunggakan..
mmgla banyak ...  
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa lah tu. Pendatang asing yg dtg bekerja kat negara org mesti rajin nak cari duit. Sama la dgn pendatang asing rakyat malaysia yg bekerja sebagau pemetik buah di ostolia bole spt rm10k

Eh,rm10k sebulan ke
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:23 PM | Show all posts
rajin bangla niii
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:26 PM | Show all posts
OT sampai 2k? Pergh. Pelarasan tu amende lak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:27 PM | Show all posts
baguslaa dia buat OT.
org kita jgn kan OT. yang keje 8.30-5.30 pun belum tentu penuh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:28 PM | Show all posts
ada kerja kosong tak mek nak apply..angkat beg pun mek boleh
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:29 PM | Show all posts
tolak pelarasan pun masih lumayan gakkk
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu bangkem bukak cc, staff bangkem bangla sanggup kerja 16 jam sehari..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2015 04:40 PM | Show all posts
pelarasan gaji tertunggak entah berapa lama punya tu.. takde la takjub mana pun..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:41 PM | Show all posts
saye purcaya 100%...

go abangla go...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:41 PM | Show all posts
cari.shaz replied at 27-7-2015 04:26 PM
OT sampai 2k? Pergh. Pelarasan tu amende lak?

adjustment. mungkin ada kenaikan gaji entah berapa tahun punya. majikan backdate semula bayaran..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 04:46 PM | Show all posts
Overtime RM1700 !

@skymania mampu?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 02:16 PM GMT+8 , Processed in 0.115118 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list