CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

"Stop Romantiskan Kematian" - Fynn Jamal

11-8-2021 01:35 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 29773| Komen: 200|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Jangankan kerana tribute, kita sulam sekali dosa."





"Jangankan kerana tribute, kita sulam sekali dosa."

Anak seni, Fynn Jamal memang rajin melayan soalan-soalan daripada pengikutnya lalu berkongsi di IG Storynya.

Lalu, tatkala soalan yang bertanyakan adakah tidak salah mengenang jasa orang yang telah meninggal dunia tetapi bukannya kerana obses, Fynn menggariskannya dengan hadis Rasulullah SAW bahawa ianya perlu dilakukan dengan kadar sederhana.

Memuji dan mengenang kebaikan arwah tidak salah tetapi jangan sampai melampaui batas.


Menurut Fynn lagi,mengenang biar lah dengan cara syarie iaitu tidak mengulang dosa silam, mendengar lagu-lagu cinta yang melalaikan. Usah mencacatkan pemergian orang baik ini dengan mengenang sesuatu yang tidak betul.

Fynn juga memberi contoh kesilapan orang terdahulu yang terlalu mengagungkan orang soleh hingga terjadinya berhala perlulah dielakkan.
Foto : IGs

Malahan, tatkala ditanyakan soalan mengenai apa yang berlaku sesudah kematiannya satu hari nanti, Fynn mengharapkan kita tidak menjadikannya ia bahan kenangan semata-mata.

Lebih banyak pahala diperlukan setelah kematian, masih banyak benda perlu dihitung dan bukannya dengan kenangan romantis sebegini.


Foto : IG

Betul apa yang diperkatakan Fynn Jamal. Segelintir dari kita masih dibuai kenangan tanpa memikirkan kematian adalah permulaan ke alam abadi. - CARI


3

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (3 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mesmerize 11-8-2021 01:39 PM
who are yus? biarlah masyarakat nak bersedih n mengingati arwah.. mungkin mereka terkesan dan boleh relate dengan kejadian yang menimpa arwah, ie2 kaum2 ibu yang ada baby n anak2 kecik etc.. ai jamin ni semua sementara aje.. bila masa dah berlalu, orang akan sedikit demi sedikit melupakan arwah dan keluarga arwah juga akan move on.. give them time to grief lah.. kowser yang acah2 dia je betul ni..
Quote sharlenetexas 11-8-2021 01:40 PM
Eh nak mencapub juga nama dah sendu.
Quote Parit.Hilton 11-8-2021 01:42 PM
ko kenapa spin jamal?
ko lupa ke ko pun sejenis yg suka bukak kisah lama
cerita zaman rabak la apa la

kena kat orang lain ehhhh terus jadi setazah
Quote Parit.Hilton 11-8-2021 01:44 PM
kisah arwah sarah ni memang dekat kat hati rakyat Malaysia
sebabnya dia meninggal dunia kerana Covid dan sedang mengandung
dia ada anak2 kecik

mana-mana mak-mak yg ada anak kecik, penipu besar la tak terkesan
dengan kematian sarah ni
sebab masing-masing membayangkan diri diorang kat tempat arwah.

respect la sikit orang lain ping oiiiii
takde la sampai nak buat berhala bagaiiiiiii

kisah cinta soeb sarah pun kisah yang baik
bukan kawen sebab kena tangkap basah pun!
Quote shysari 11-8-2021 01:46 PM
Tahniah atas usaha anda.
Terus berusaha tanpa jemu untuk UP kan nama anda agar tak dilupai netizen.
Quote slyfynx 11-8-2021 01:46 PM
In a way, walaupun aku x bape suke die ni, ade betul jgk ape die cakap.
Quote ellejo 11-8-2021 01:47 PM
bangsa kita ni bangsa berhati lembut. semua benda nak romanticise. dari kita kecil sampai ke mati, segalanya diromantiskan.

ps: aku penat masa zaman skolah pegi kem sikit2 terjerit2 doktrin Ingatlah Ibu Anda yang penat melahirkan anda! ingatlah ayah yang berpanas berperah keringat demi sesuap nasi. dah menangis sume orang. budak cina india terpinga-pinga.

aku tak boleh nangis sbb bapak aku keje duduk bawah air cond. separuh hari pulak tu.
Quote awenda507 11-8-2021 01:48 PM
Bkn dia pn pesen gitu ke
Quote whadda 11-8-2021 01:53 PM
aku pandang arwah siti sarah tu sebagai ibu yang berjuang tuk melahirkan anak dengan paru2 yang kritikal kena covid.. tak yah la kau sibuk nak mencapub cakap ulang dosa si mati
Quote SherryZass 11-8-2021 01:54 PM
Mesej dia nak sampaikan aku setujuk
Quote Qwertyuiop2019 11-8-2021 02:03 PM
slyfynx replied at 11-8-2021 01:46 PM
In a way, walaupun aku x bape suke die ni, ade betul jgk ape die cakap.

Iols pun rasa gitu. Ada betulnya dia ckp. Hmm
Quote ladybugs_12 11-8-2021 02:05 PM
sesungguhnya mati itu pasti...
ambilla iktibar dari yg sudah meninggal...
kalau ada kebaikannya.. amikla sebagai contoh...
kalau ada keburukannya... jadikan sempadan..

kita pun tatau lama mana kita di dunia ni..

Quote virgo19 11-8-2021 02:06 PM
Betul la apa yg dia cakap tu, cuma tak sesuai kalau dia yg cakap, sbb dia pun jenis terkinja2 menyanyi, kalau ustazah yg cakap sesuai la.
Quote laksmanabentan 11-8-2021 02:09 PM
Edited by laksmanabentan at 11-8-2021 02:37 PM
slyfynx replied at 11-8-2021 01:46 PM
In a way, walaupun aku x bape suke die ni, ade betul jgk ape die cakap.

aku pun sama... tak pernah minat pun minah nih...
tp bab ni aku rasa ada betulnya laa.....not 100% betul ya...


Quote toynme 11-8-2021 02:09 PM
mana yang songsang ko akan dikecam...kahhh...

aku ada dengar la kat somewhere

kalau rasa happy sgt....step back
kalau rasa sedih sgt...step back

kena menahan diri rasa over dari buat sesuatu di luar kawalan

aku pun ada kehilangan org terdekat.......sgt dekat.....tapi aku belajar untuk control....kalau sedih beria2 sampai overthinking tapi nanti kejadiannya tak seperti yang kita fikirkan...kelakarkan...

semua berserah dekat Allah....
Quote Rainrein 11-8-2021 02:10 PM
Porumers pun,even benci kat kokspin ni pun janganla over nau. Kalu baca apa dia tulis tu ada betulnye jugak. Soal dia suka mencapub ke apa kita tolak tepi, kita amik sikit kebaikan  dari penulisan dia.
Quote lotionmilo 11-8-2021 02:11 PM
Ada yg bukan romanticize pon sebenarnya.tapi post nak clout

Quote kotakominami 11-8-2021 02:12 PM
Apa yg dia tegur tu bgus sebenarnye..sama sama peringat.....kita ambik je ape yg baik...
Quote Normabaru 11-8-2021 02:24 PM
bgsla fynn rela terima kecaman acik2 taksub ni.. At least ada la yg berotak sikit. Nk harap2 asatijah instant mahupun xinstant.. Hmm. Depa busy skrg... Tu yang dok sembang saya saya saya pastu kawen dua tiga..curang segala

Tatacara berkabung ikut islam pon xcerita mana.. Lg byk show off bidadari la kawen la.. Klaka msia ni

Lihat semua komen(200)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 08:08 AM GMT+8 , Processed in 0.146053 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top