CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

'Boleh Didenda RM100,000? FB Ni Kejam, Ada Sebab Kenapa Peniaga Suruh PM Tepi' - Seller

14-3-2019 10:13 AM| Diterbitkan: Sang_Pencinta| Dilihat: 8985| Komen: 45|Original author: Oleh: Sang_Pencinta

Description: Ketua Pegawai Penguat Kuasa (KPDNHEP) Selangor, Azman Adam mengumumkan semalam bahawa mengikut Seksyen 145 Akta Perlindungan Pengguna 1999, perbuatan peniaga dalam talian menggunakan kaedah 'PM tepi' ...
Ketua Pegawai Penguat Kuasa (KPDNHEP) Selangor, Azman Adam mengumumkan semalam bahawa mengikut Seksyen 145 Akta Perlindungan Pengguna 1999, perbuatan peniaga dalam talian menggunakan kaedah 'PM tepi' adalah satu kesalahan dan akan dikenakan tindakan.



Kredit foto: Berita Harian

Mengikut seksyen itu, peniaga yang didapati bersalah akan didenda lebih RM100,000 (Perbadanan) dan denda RM50,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya (Perseorangan). 

Konsep 'PM tepi' adalah satu kesalahan kerana peniaga tidak mempamerkan maklumat yang sepatutnya seperti harga serta spesifikasi barangan yang dijual.


Kredit foto: The Skop

Beliau mengulas serbuan ke atas sebuah kilang perabot di Seri Kembangan yang beroperasi dalam talian kerana mengamalkan konsep 'PM tepi'. Pengarah syarikat itu dikatakan bakal dikenakan tindakan tegas. 

Kenyataan beliau itu disambut secara positif oleh ramai netizen. 


Kredit foto: Facebook

'Sokong sangat, kepada yang berniaga tu tolonglah tulis harga. Ini tulis detail pun melerat kena PM, lepas tu suruh wassap' kata seorang pengadu. 

'Apa salahnya letak harga? Nak beli pun senang'' kata seorang lagi netizen. 


Kredit foto: Facebook

Walau bagaimanapun, seorang netizen menerangkan bahawa konsep 'PM tepi' diamalkan oleh ramai peniaga online sepertinya kerana apabila seorang bakal pelanggan memberikan respon 'PM' pada satu posting, status itu secara automatik akan dilihat oleh kawan-kawannya dan orang ramai. 

'Dengan ini perniagaan online akan tersebar lebih meluas.

'Boleh je letak harga terus tapi FB ni kejam, hanya orang meniaga yang tahu betapa kejamnya FB ni,' terangnya.


Kredit foto: Facebook

Bagaimanapun, tindakan ini adalah satu kesalahan dan sudah sampai masanya pihak berkuasa menguatkuasakan Akta Pengguna 1999 ini untuk menjaga hak pembeli supaya tidak lagi tertipu.  Apa pendapat anda? - CARI
6

Bagus
6

Marah
6

Terkejut
4

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (33 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Sang_Pencinta 14-3-2019 10:33 AM
Sorry Admin, saya rasa lebih sesuai thread ni di isu semasa??
Quote URUHA 14-3-2019 10:52 AM
Meols lak akan terus boikot IG & FB yg x letak harga. Benci la nak kena pm bagai. Kadang2 customer ni setakat nak survey harga je. Kang bila dah pm konpem seller akan expect org tu nak beli. Seller yg x letak harga ni mmg elok diambil tindakan je.

Papehal skang meols lg suka beli kt Shopee. Harga brg pun da tentu ada & leh dpt coin & kdg2 free shipping. Beli kt IG & FB pun kalau kt Shopee xde brg yg meols nak.

Seller semua ni kena ingat yg rezeki tu dari tuhan. Undang2 yg ada pun kena la ikut. Dah suruh letak harga pun masih degil. Helok la melingkup je
Quote Sang_Pencinta 14-3-2019 11:00 AM
Seller degil

PM tepi tu kadang2 digunakan untuk survey harga je

Kalau banyak berminat, dia akan naikkan lagi harga
Quote DayangKirana 14-3-2019 11:24 AM
alah...kadang2 buyer pon ade yang bodo..
dah terang2 ade letak harga pon boleh request PM..
Quote prettyuglybabe 14-3-2019 11:25 AM
i kalau tengok barang then harga kena pm, memang i tak beli dah..
cari je seller barang sama yang pamer harga terus..
senang nak deal tak payah tanya harga lagi dah..
kalau banyak seller barang yang sama pun biasa i akan pilih seller yang harga tengah-tengah..
so no such thing takut seller lain jual lagi murah ke apa..
melainkan memang ko jual harga yahudi..
pada i fair la online seller kena pamer harga sedangkan pasar ikan sayur pun kena pamer harga..
Quote farlis 14-3-2019 11:35 AM
I sokonggggg.. Tak cukup dgn pm tepi, kengkadang skrg ni diorng pndi contact tru fb messenger..  Promote pjg lebar ujung2 rege pun x letak..

Xyah la ckp marketing strategy bagai..
Quote mieymiey 14-3-2019 11:58 AM
Kekadang tu bila kita PM tanya harga, seller macam dah confirm kita nak beli.
Padahal kita PM tu sebab dia tak letak harga. So kita survey harga dulu.
Esok lusa di PM nya lagi kita nak ingatkan kita suruh beli
Quote mziskandar 14-3-2019 11:58 AM
Nk iklan tapi x mo bayar.
Quote intan_smsb 14-3-2019 12:12 PM
no more pm2 tepi ye
Quote Anggun05 14-3-2019 12:13 PM
bagus pon kena denda... dah nk berniaga buat la cara nk berniaga ,letak price dulu kan senang..
Quote chinta89 14-3-2019 12:18 PM
Walau bagaimanapun, seorang netizen menerangkan bahawa konsep 'PM tepi' diamalkan oleh ramai peniaga online sepertinya kerana apabila seorang bakal pelanggan memberikan respon 'PM' pada satu posting, status itu secara automatik akan dilihat oleh kawan-kawannya dan orang ramai.

'Dengan ini perniagaan online akan tersebar lebih meluas.

'Boleh je letak harga terus tapi FB ni kejam, hanya orang meniaga yang tahu betapa kejamnya FB ni,' terangnya.




x pyh nk kejam2kan org sgt. org kalau nk beli, org beli jugak. kalas status kau dilihat segala rakyat marhaen tp sekadar status tu up TAPI org x beli, celah mana gak ko nk untung???
Quote Miss.Rara 14-3-2019 12:23 PM
jangan lerr pm tepi dah...

cer pm tengah ker... pm ke kanan sket kerr...

tak pun cer tanya bangnon pm tepi... maybe dia lebeh arif tentang pm pm ni...


tapi memang pun aku sokonggg bagi denda kalau kena pm pm ni...

awat susah sgt ka iklan letak terus rega?

menyampah pulak aku nak kena pm pm dulu tanya rega barang ko jual..
Quote giyomi 14-3-2019 12:38 PM
dlm ramai2 netijen diatas, ada gak mangkuk sanggap kata pegawai no 2 tu encem. Tasteless sgh
Quote pearl.silver 14-3-2019 12:55 PM
chinta89 replied at 14-3-2019 12:18 PM
x pyh nk kejam2kan org sgt. org kalau nk beli, org beli jugak. kalas status kau dilihat sega ...

Fb dah sedia platform utk beriklan.. Guna fb ads dia
Ni set2 kedekut zero cost marketing.. Suh org komen ramai2 dgn harapan tersebar kpd org lain
Nk kena saman salahkn pihak berkuasa plak
Quote shernazz 14-3-2019 01:01 PM
Kekadang iols ada jugak tanya harga
Pastu dia ke messenger..nak neramah mesra plak...tanya.nama lokasi di mana
Choi..letak je harga
Ada customer.mmg nak beli terus..x kosser nak beramah mesra bagai ni...
Contohnya iols...
Hahaha
Quote mawar_mustika 14-3-2019 01:20 PM
bagus jugak...i klu tgk yg kene pm ni mmg xjd nk bli lh...yg berminat pun jd xberminat
Quote achilles_heel 14-3-2019 01:31 PM
ok la kalau betul fb kejam sebab x boleh market dengan meluas barang tu...yang seller ni lepas org dah pm ko suruh whatsapp, pastu dah whatsapp ko soal siasat bakal pembeli ko tu, post testimony bagai berderet2...sampai bakal pembeli terpaksa bertanya berkali2 harga tu sebab apa pula? cukup menyampah org mcm ni... mmg aku block je la no and page  fb ko tu
Quote azimodin 14-3-2019 02:06 PM
Circa 2014 - 2015 tu mmg meouls rajin la nak PM2 seller tapi menyampah la bila seller ingat kita nak beli terus. padahal kita nak survey je. pastu dok tanya macam2 dah umpama nak interview kerja. koser

Sekarang apa2 hal survey di shopee je. setakat ni baru sekali je seller hantar barang yang salah tapi dia ganti barang lain. kadang2 dapat free gift. yang best dapat coin. official store & authorized seller  pon banyak.
Quote buragazz 14-3-2019 02:09 PM
Miss.Rara replied at 14-3-2019 12:23 PM
jangan lerr pm tepi dah...

cer pm tengah ker... pm ke kanan sket kerr...

Aku baru nak letak punchline ni ko dah sambau dulu

Lihat semua komen(45)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:45 AM GMT+8 , Processed in 0.087921 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top