CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Nahas 14 Gerabak Keretapi Tergelincir: Sekurang-kurangnya 23 Maut

20-8-2017 06:06 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3250| Komen: 13

Description: Sekurang-kurangnya 23 terbunuh dan lebih 70 lagi cedera selepas 14 gerabak kereta api ekspres tergelincir di utara India.

sumber : BBC


Sekurang-kurangnya 23 terbunuh dan lebih 70 lagi cedera selepas 14 gerabak kereta api ekspres tergelincir di utara India.

Memetik laporan BBC, tragedi yang melibatkan Puri Haridwar Utkal Express itu berlaku di Khatauli iaitu kira-kira 40 kilometer dari Muzaffarnagar pada petang kelmarin.

Hasil siasatan awal mendapati, faktor penyelenggaraan termasuk kecuaian dikenal pasti punca kejadian itu berlaku kerana tiada papan tanda amaran had laju diletakkan di laluan itu.

Ketika kejadian, kereta api bergerak 106 kilometer sejam (km/j), manakala had laju yang ditetapkan di lokasi kejadian adalah antara 10 hingga 15 km/j.

sumber : BBC
sumber : BBC

Bagaimanapun, pegawai syarikat kereta api berkenaan menolak aspek sabotaj sebagai punca kejadian itu.

Berdasarkan laporan kerajaan pada 2012, setiap tahun hampir 15,000 orang terbunuh akibat kemalangan kereta api di India dan menyifatkan kehilangan nyawa itu sebagai 'pembunuhan beramai-ramai' tahunan. - CARI

22

Bagus
25

Marah
16

Terkejut
25

Sedih
24

Lawak
25

Bosan

Friends Rank (137 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ShiningStars 20-8-2017 06:18 PM
RIP kepada semua mangsa
Quote Buritan 20-8-2017 07:08 PM
Cash kah {:cryrun{:cryrun
Quote moonbug 20-8-2017 07:24 PM
10x ganda speed yg sepatutnya. Laju gila tu
Quote rainbow259 20-8-2017 07:44 PM
takziahhh...
Quote Deidra 20-8-2017 07:57 PM
Oh my..jauh sgt peginya tu dr 10 ke 106kmph
Quote Jigglyjiggle 20-8-2017 08:04 PM
Wow ada juga kawasan tren xda tanda amaran. Ingat kat jalan raya je mcm ni
Quote PyoNaRi 20-8-2017 08:22 PM
Mak ai gerunnya. Mmg laju sangat tu
Quote EvieWanKenobi 20-8-2017 08:54 PM
laju sangat tu..
penumpang pun mesti padat..
Quote Carcosa 20-8-2017 09:27 PM
Memang lah tiada unsur sabotaj. Kat India kot, tak koser sesiapa nak sabotaj. Lain lah negara eropah sana.
Quote CiliPadiSedap 20-8-2017 09:32 PM
bahaya nya kereta api boleh akciden kalau lebihi had laju..

antara tamadun manusia punya ciptaan :
kereta api
kereta
Kapal terbang
kapal laut


next ciptaan hyperloop kelajuan maksimum 10 000 KM/J ( kalau kaka cili yang drive)
green energy ( solar, wind energy)
super efficency rather than aeroplane
Quote ainashiqa 21-8-2017 09:26 AM
takziah la..tp emang laju keretapi tu..
Quote chinta89 21-8-2017 10:13 AM
kenapa la insiden ni selalu terjadi
Quote tayam 21-8-2017 05:23 PM
ya Allah kesiannya

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 04:29 AM GMT+8 , Processed in 0.052974 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top