CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Isu Bendera Indonesia Terbalik: "Tidak Usah Dibesarkan-besarkan"- Jokowi

20-8-2017 05:32 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9756| Komen: 134

Description: Presiden Joko Widodo hari ini meminta semua pihak agar tidak memperbesar-besarkan isu bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku cenderamata Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).


sumber : internet


"Tidak usah dibesarkan-besarkan." 

Demikian kenyataan Presiden Joko Widodo hari ini meminta semua pihak agar tidak memperbesar-besarkan isu bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku cenderamata Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).

Laporan Jakarta Post memetik Presiden Republik Indonesia itu sebagai berkata walaupun perkara berkenaan sangat dikesali namun rakyat negaranya diminta bertenang dan tidak bersikap berlebihan berhubung isu itu.

Bagaimanapun, tegas beliau kerajaan Malaysia haruslah memohon maaf secara rasmi kepada Indonesia.

"Kita menunggu permintaan maaf daripada pemerintah Malaysia, kerana menyangkut sebuah kebanggaan, nasionalisme daripada bangsa kita Indonesia. Kita tunggu permintaan maaf rasmi," kata presiden yang lebih dikenali sebagai Jokowi itu.


Terdahulu Jawatankuasa Penganjur Malaysia Sukan SEA 2017 (Masoc) dalam kenyataan awal hari ini, memohon maaf kepada seluruh rakyat Indonesia atas kesilapan yang tidak disengajakan itu.- CARI


27

Bagus
14

Marah
24

Terkejut
31

Sedih
15

Lawak
34

Bosan

Friends Rank (145 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CiliPadiSedap 20-8-2017 05:36 PM
Pak jokowi bagus indonesia maju bawah pak jokowi..sila jauhi budak tingkat 4
Quote kucen_miang 20-8-2017 05:37 PM
rakyat indon caprut tak abis lg sentap..jokowi rileks jer
Quote cancer_files 20-8-2017 05:55 PM
Siap2 lah pak mendapat hencapan dari rakyat sendiri.... Banyak yang emo...


Apapun, stay cool je Jokowi ni
Quote kucen_miang 20-8-2017 05:57 PM
dgn ig kj,ig tok ram ngan dayang sekali puak indon caprut buat taik.bongoks.
Quote kucen_miang 20-8-2017 05:59 PM
padahal bendera msia dorang pijak dorang bakar sebelum ni...jgn nak berlakon patriotik sgt la.
Quote RatuDunia94 20-8-2017 06:03 PM
Masa edisi 2011 palembang pon jalur x cukup kt bendera malaysia masa victory ceremony.. Rakyat malaysia xde pon nk menghujat.
Quote heyyu 20-8-2017 06:04 PM
Pak de joko nampak sangat digemari oleh rakyat maleysie
Quote Nenasketum 20-8-2017 06:06 PM
Baru diorang nak gogernize barang sejota dua protes, terus potong
Quote Kerêta_Angin 20-8-2017 06:07 PM
ye setuju pak jokowi.. toksah dibeso2kan .. dikecik2kan je ..

Quote finesse 20-8-2017 06:08 PM
kucen_miang replied at 20-8-2017 05:59 PM
padahal bendera msia dorang pijak dorang bakar sebelum ni...jgn nak berlakon patriotik sgt la.

Kheeennzz.. bangang tak sudah..
Quote Kerêta_Angin 20-8-2017 06:08 PM
yg penting lenkali kena lebih  teliti/berhati2
Quote finesse 20-8-2017 06:08 PM
Sorry la ya.. aku dah jd rasis dgn org Indon hanat. Lantak la..
Quote Kerêta_Angin 20-8-2017 06:20 PM
Sorry la ya.. aku dah jd rasis dgn org Indon hanat. Lantak la..


taklah .. moga cepat settle

@finesse
Quote kucen_miang 20-8-2017 06:21 PM
RatuDunia94 replied at 20-8-2017 06:03 PM
Masa edisi 2011 palembang pon jalur x cukup kt bendera malaysia masa victory ceremony.. Rakyat malay ...

sebab rakyat msia jauh lebih bijak dan faham apa erti kesilapan.
Quote cancer_files 20-8-2017 06:21 PM
Kerêta_Angin replied at 20-8-2017 05:08 PM
yg penting lenkali kena lebih  teliti/berhati2

Tadi malam kemana bang? Riuh rendah lagi semalam...
Quote kucen_miang 20-8-2017 06:24 PM
Nenasketum replied at 20-8-2017 06:06 PM
Baru diorang nak gogernize barang sejota dua protes, terus potong

baru nak kumpul2 taik lempar kedubes trus terbantut.
Quote Kerêta_Angin 20-8-2017 06:25 PM
Tadi malam kemana bang? Riuh rendah lagi semalam...


riuh rendah camane tu .. beberapa hari ni takde bukak CARI ler

@cancer_files
Quote sebu1 20-8-2017 06:25 PM
Bijak pak joko x mcm rakyatnye rata2 bodo
Quote cancer_files 20-8-2017 06:29 PM
Kerêta_Angin replied at 20-8-2017 05:25 PM
riuh rendah camane tu  .. beberapa hari ni takde bukak CARI ler

@cancer_files

Masing2 berdebat...
Dah OK..KJ dah jumpa Menpora, kira dah settle lah...

Lihat semua komen(134)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 02:56 AM GMT+8 , Processed in 0.183712 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top