CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Menang Acara Pencak Silat, Indonesia Dakwa Malaysia Menipu

28-8-2017 06:38 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 10080| Komen: 81

Description: Kini timbul pula dakwaan Indonesia bahawa Malaysia melakukan penipuan dalam acara seni mempertahankan diri pencak silat.
Setelah kontroversi yang timbul antara Malaysia dan Indonesia berhubung isu cetakan bendera terbalik dalam buku cenderamata semasa pembukaan Sukan SEA 2017 minggu lalu, kini timbul pula dakwaan Indonesia bahawa Malaysia melakukan penipuan dalam acara seni mempertahankan diri pencak silat.


sumber: www.themalaysianinsight.com

Dalam acara pencak silat kategori beregu artistik lelaki, peserta dari Malaysia, Mohd Taqiyuddin Hamid and Rosli Mohd Sharif telah memenangi pingat emas tetapi pengurus pasukan Indonesia, Edhy Prabowo mendakwa wujud ketidakadilan sehinggakan kedua-dua peserta itu memperolehi mata yang terlalu tinggi.

Memetik laporan website Detiksport, Edhy beranggapan keputusan itu sememangnya tidak sahih kerana dalam sejarah beregu artistik lelaki, tidak pernah ada sesiapa yang mampu memperolehi mata begitu tinggi. 


"Mereka bukan sahaja tidak layak mendapat tempat ketiga malah tempat keempat sekali pun."

"Saya tahu Malaysia melakukan penipuan, ianya tidak adil untuk peserta kami namun kami terpaksa akur dan terimanya."

Peserta Indonesia iaitu Yolla Primadona Jumpil dan Hendy yang juga juara bertahan untuk acara tersebut dilaporkan marah apabila dikalahkan oleh peserta Malaysia dengan pungutan markah 554 mata di belakang pasukan Malaysia yang memungut 582 mata.

"Ianya tidak pernah berlaku sebelum ini dimana juri memberikan sebanyak 582 mata dalam kategori ini. Nak mendapat 570 mata pun amat susah, sekarang mereka pula dengan mudah memperolehi 582 mata," ujar Edhy.

Selain itu, tegas Yolla, kemenangan Malaysia itu adalah perkara yang mustahil.

" Kami bukan bertemu sekali sahaja, kami telah bertemu sebanyak lima kali sebelum ini dan tidak pernah mereka dapat mencapai ke tahap berdiri di podium itu. Di sini, akhirnya mereka telah berdiri di podium itu."- CARI


8

Bagus
14

Marah
16

Terkejut
13

Sedih
13

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote oppol 28-8-2017 06:44 PM
Tak suka,loe balik indon..
Quote SiBOntot 28-8-2017 06:46 PM

Dulu masa dekat Palembang pon ..kontrovesi juga silat olahraga ni ..
sebab tuan umah Indonesia bias nak mampus ..

Siap havoc masa tu pesilat indon lari sembunyi belakang wasit ..video pon ada ..tapi last2 menang

Tak payah nak sour grape sangat .. kelebihan tuan rumah
Quote armin 28-8-2017 06:53 PM
Siapa juri? Tp indon kn memang mcm ni. Ada je benda tak puas hati sinetron sgt
Quote nazzse 28-8-2017 07:01 PM
dengki nau2 indon, thailand juara bertahan relax2 je {:laugh
Quote rainbow259 28-8-2017 07:13 PM
hmmm sume tk puas hati indon ni
Quote mat_arof 28-8-2017 07:14 PM
dulu masa 2011 sea games ...macam macam indon buat kat atlit kita...

sampai keluar arahan pada semua atlit malaysia kalau nak kemana mana beritahu pengurus masing masing..

ye lar indon ni ada je x puas hati ..

masa kat singapore sea games 2015  x de pula nak bising complain itu ini

diam mendugu je macam sial...
Quote syidasaleh 28-8-2017 07:14 PM
Dulu2 korang pun sama indonesia.bukan nak ckp menipu utk menang tu bagus tp video yg bertebaran kat youtube tu apa?
Quote chazey 28-8-2017 07:16 PM
oppol replied at 28-8-2017 06:44 PM
Tak suka,loe balik indon..

Hahaha! Sokong!
Quote trakea 28-8-2017 07:20 PM
Macam la tak biasa kalah di tangan malaysia. Banyak alasan pulak babu sial tuh
Quote finesse 28-8-2017 07:21 PM
Snek lazat utk Ang @EJALTI
Quote anakkerengga 28-8-2017 07:24 PM
SiBOntot replied at 28-8-2017 06:46 PM
Dulu masa dekat Palembang pon ..kontrovesi juga silat olahraga ni ..
sebab tuan umah Indonesia bi ...

Yupp.. Aku pun ingat lg kes tu
Quote lexania 28-8-2017 07:45 PM
mat_arof replied at 28-8-2017 07:14 PM
dulu masa 2011 sea games ...macam macam indon buat kat atlit kita...

sampai keluar arahan pada se ...

Kaaannn. Ada ja x puas hati dgn malaysia. Lain kali indon x payah ikut apa2 event anjuran malaysia. X payah nak sibuk sgt di sini.
Quote MousemickeyU 28-8-2017 07:49 PM
Sebab kalah dengan MALAYSIA mestilah bising cuba kalah dengan thailand confirm bangang2 ni tak bising
Quote moonbug 28-8-2017 07:53 PM
Ada jelah issue nya diorang ni
Quote mat_arof 28-8-2017 07:54 PM
Edited by mat_arof at 28-8-2017 07:56 PM
lexania replied at 28-8-2017 07:45 PM
Kaaannn. Ada ja x puas hati dgn malaysia. Lain kali indon x payah ikut apa2 event anjuran malaysia ...

itulah event sea games 2015 singapore....x de pulak nak protes itu ini.x de pulak nak bersuara...terima je keputusan..

mendungu je macam sial....

itu aku pelik..sea games kat malaysia ni...ada je protes nye.

kata juri bias lar itu larr
ini curang itu curang ..sana curang sini curang
sentiasa emo je..

tebiat nak mampos kot indon2 ni semua





Quote de_ikea 28-8-2017 08:02 PM
Indonesia dengan sinetron bertajuk apa ada pada malaysia berpisah tiada.
Quote Skuau 28-8-2017 08:47 PM
Kalo pesilatnya..'si buta dr gua hantu'...emangnya bisa kalah pak...udah aja lu.....
Quote Peterpan17 28-8-2017 08:51 PM
SiBOntot replied at 28-8-2017 06:46 PM
Dulu masa dekat Palembang pon ..kontrovesi juga silat olahraga ni ..
sebab tuan umah Indonesia bi ...

Bangsa babu yg tiap hari dtg bulan merempan meroyan budget teraniaya. Kes Sukan SEA Palembang 2011, sgt memalukan. Even org Indon sendiri pun malu dgn atlit silat derang. Lg mo byk bunyik
Quote pyropura 28-8-2017 08:52 PM
SiBOntot replied at 28-8-2017 06:46 PM
Dulu masa dekat Palembang pon ..kontrovesi juga silat olahraga ni ..
sebab tuan umah Indonesia bi ...

Masa silat indon lawan vietnam, kan?

Lihat semua komen(81)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 09:00 PM GMT+8 , Processed in 0.249501 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top