CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Sensasi Popia Pisang, Terliur Kita Dibuatnya!

7-4-2017 03:04 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 12063| Komen: 28|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Dah dekat waktu nak 'lunch' ni, mulalah perut bergurindam minta diisi. Tatkala pelbagai menu menari-nari dalam fikiran, tiba-tiba terbayangkan gabungan pisang dan popia. Fuh, macam resipi sensasi saja ...
Dah dekat waktu nak 'lunch' ni, mulalah perut bergurindam minta diisi. Tatkala pelbagai menu menari-nari dalam fikiran, tiba-tiba terbayangkan gabungan pisang dan popia. Fuh, macam resipi sensasi saja! 


Bagi anda yang belum pernah merasa kelazatan popia pisang, mari lihat macam mana nak buat kuih sedap ini. Dah sedia? Jom!


Foto: Blog Che Mat Gebu

Bahan-bahannya:
8-10 biji pisang emas
8-10 keping kulit popia
Secubit garam halus
4 camca besar gula aising
1 camca teh serbuk kulit kayu manis (gaul rata bersama gula)
Ais krim vanilla secukupnya - opsyenal)

Coklat urai (chocolate rice) secukupnya untuk hiasan - opsyenal


Cara membuatnya:

Foto: Blog AIMZF
1. Kupas kulit pisang dan gaul dengan sedikit garam halus (Untuk beri rasa berlemak pada pisang). 

2. Ambil sebiji pisang dan bungkus dengan sekeping kulit popia (sama seperti membuat popia), basahkan hujung kulit popia dengan air atau putih telur, dan gulung kemas. Buat hingga siap untuk baki pisang dan kulit popia. Ketepikan.

Nota: Kena gulung kemas-kemas kerana dikhuatiri popia pecah dan madu pisang meleleh keluar menyebabkan popia berminyak dan minyak  akan meletup-letup. 

3. Panaskan minyak untuk goreng terendam (deep-fried). Goreng popia pisang tadi dengan api sederhana dan balik-balikkan agar masak sekata. Bila kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas 'kitchen paper towel'. 

Cara Menghidangnya:
1. Belah popian menjadi dua (terpulang citarasa). 
2. Ayakkan sedikit gula aising dan serbuk kulit kayu manis atasnya (tak letak serbuk kulit kayu manis pun tak mengapa). 
4. Cedokkan aiskrim vanilla dan taburkan sedikit coklat rice (opsyenal) 

Siap dihidang! Pelbagai cara boleh digunakan untuk menghidang popia pisang ini. Semuanya terserah kepada kreativiti masing-masing. Nak sumbat cheese, oreo, atau apa saja yang anda mahu pun boleh.

Selamat mencuba! - CARI


Kredit resipi: Blog Che Mat Gebu
23

Bagus
35

Marah
32

Terkejut
26

Sedih
34

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (180 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kuzaime 7-4-2017 03:42 PM
Sedapp.. pernah try jugak.. Tp atas pisang taburkan ngan gula perang sikit.
Quote apiang 7-4-2017 04:15 PM
iols mmg gemor pishang cheeseee

huhuhu

xda kaitan eh..
ok byee
Quote miemiecha 7-4-2017 04:36 PM
kawan mek buat ni.. dia wat cod lg...

sedapppppppppp
Quote boobam 7-4-2017 04:40 PM
npk sedap n senang, tis wiken bleh la cuba
Quote mirandanicky1 7-4-2017 07:57 PM
Sedappppnya mkn ngan vanilla ice cream. Sejuk dan rangup
Quote emelia1509 7-4-2017 11:05 PM
Penah try..Sedap jugak tp oily sket yg makan haritu..

Rasa rajin nk buat weekend ni coz ada pisang nangka kat umah ni..
Quote purpledesire 8-4-2017 08:27 AM
Mcm sedap..nak cuba buat lah..thanks tt..huhuu
Quote idril 8-4-2017 12:07 PM
Naper la letak chocolate rice tu terus nmpak murah n turn off
Quote KuewTeuwKungFu 8-4-2017 01:51 PM
Sedapnyerrr melelh air liur
Quote Leo_Gurlz 8-4-2017 03:03 PM
nampakk sedap makan seklai dgn aiskrim. fuhhhh
Quote nanajo 8-4-2017 08:13 PM
Boleh dicuba nanti
Quote dubuk 8-4-2017 08:18 PM
sedapnyaaaaaaaaaaaaa!
Quote cingai 8-4-2017 11:30 PM
Kalau aku buat ni, aku tabur sket gula + serbuk kulit kayu manis kat pisang tu, then baru balut dgn kulit popia... masuk dlm freezer dulu sblm goreng, baru pisang x "cair" sgt
Quote purpleblast 9-4-2017 02:33 AM
Lapa plak tengok makanan malam2 buta ni
Quote cheergirlz 9-4-2017 11:18 AM
mcm sedap jer...nk cuba wat laa..huhu
Quote ecstatic 10-4-2017 09:59 AM
senangnyaaaa nak buat. tp mesti berminyak2 kan.
Quote fishcracker 12-4-2017 09:19 AM
macam streetfood kat manila cuma tak disira je popia tu,..
Quote nisako 12-4-2017 12:23 PM
sedaponyeee
Quote nisako 12-4-2017 12:24 PM
terus lapo jd

Lihat semua komen(28)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 12:49 PM GMT+8 , Processed in 0.070844 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top