CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5607|Reply: 28

Sensasi Popia Pisang, Terliur Kita Dibuatnya!

[Copy link]
Post time 7-4-2017 03:04 PM | Show all posts |Read mode
Dah dekat waktu nak 'lunch' ni, mulalah perut bergurindam minta diisi. Tatkala pelbagai menu menari-nari dalam fikiran, tiba-tiba terbayangkan gabungan pisang dan popia. Fuh, macam resipi sensasi saja!


Bagi anda yang belum pernah merasa kelazatan popia pisang, mari lihat macam mana nak buat kuih sedap ini. Dah sedia? Jom!




Foto: Blog Che Mat Gebu




Bahan-bahannya:
8-10 biji pisang emas
8-10 keping kulit popia
Secubit garam halus
4 camca besar gula aising
1 camca teh serbuk kulit kayu manis (gaul rata bersama gula)
Ais krim vanilla secukupnya - opsyenal)
Coklat urai (chocolate rice) secukupnya untuk hiasan - opsyenal




Cara membuatnya:


Foto: Blog AIMZF


1. Kupas kulit pisang dan gaul dengan sedikit garam halus (Untuk beri rasa berlemak pada pisang).


2. Ambil sebiji pisang dan bungkus dengan sekeping kulit popia (sama seperti membuat popia), basahkan hujung kulit popia dengan air atau putih telur, dan gulung kemas. Buat hingga siap untuk baki pisang dan kulit popia. Ketepikan.


Nota: Kena gulung kemas-kemas kerana dikhuatiri popia pecah dan madu pisang meleleh keluar menyebabkan popia berminyak dan minyak   akan meletup-letup.


3. Panaskan minyak untuk goreng terendam (deep-fried). Goreng popia pisang tadi dengan api sederhana dan balik-balikkan agar masak sekata. Bila kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas 'kitchen paper towel'.


Cara Menghidangnya:
1. Belah popian menjadi dua (terpulang citarasa).
2. Ayakkan sedikit gula aising dan serbuk kulit kayu manis atasnya (tak letak serbuk kulit kayu manis pun tak mengapa).
4. Cedokkan aiskrim vanilla dan taburkan sedikit coklat rice (opsyenal)


Siap dihidang! Pelbagai cara boleh digunakan untuk menghidang popia pisang ini. Semuanya terserah kepada kreativiti masing-masing. Nak sumbat cheese, oreo, atau apa saja yang anda mahu pun boleh.


Selamat mencuba! - CARI




Kredit resipi: Blog Che Mat Gebu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-4-2017 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapp.. pernah try jugak.. Tp atas pisang taburkan ngan gula perang sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 04:15 PM | Show all posts
iols mmg gemor pishang cheeseee

huhuhu

xda kaitan eh..
ok byee
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 04:36 PM | Show all posts
kawan mek buat ni.. dia wat cod lg...

sedapppppppppp
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 04:40 PM | Show all posts
npk sedap n senang, tis wiken bleh la cuba
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedappppnya mkn ngan vanilla ice cream. Sejuk dan rangup
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-4-2017 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Penah try..Sedap jugak tp oily sket yg makan haritu..

Rasa rajin nk buat weekend ni coz ada pisang nangka kat umah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sedap..nak cuba buat lah..thanks tt..huhuu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2017 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Naper la letak chocolate rice tu terus nmpak murah n turn off
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyerrr melelh air liur
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 03:03 PM | Show all posts
nampakk sedap makan seklai dgn aiskrim. fuhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 08:13 PM | Show all posts
Boleh dicuba nanti
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 08:18 PM | Show all posts
sedapnyaaaaaaaaaaaaa!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku buat ni, aku tabur sket gula + serbuk kulit kayu manis kat pisang tu, then baru balut dgn kulit popia... masuk dlm freezer dulu sblm goreng, baru pisang x "cair" sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Lapa plak tengok makanan malam2 buta ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
mcm sedap jer...nk cuba wat laa..huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2017 09:59 AM | Show all posts
senangnyaaaa nak buat. tp mesti berminyak2 kan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
macam streetfood kat manila cuma tak disira je popia tu,..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 12:23 PM | Show all posts
sedaponyeee
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 12:24 PM | Show all posts
terus lapo jd
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 02:21 PM GMT+8 , Processed in 0.306929 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list