CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Mulai 2018, Plastik & Polistirena Diharamkan Di Johor

29-12-2016 12:33 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6823| Komen: 22

Description: Terbaru Johor juga akan menguatkuasakan penggunaan bahan pembungkusan boleh urai (biodegradable) mulai tahun 2018 bagi menggantikan plastik dan polistirena.

Setelah Pulau Pinang dan Selangor melaksanakan penguatkuasaan larangan menggunakan plastik dan polistirena dalam usaha meningkatkan kesedaran pemerliharaan alam sekitar yang lebih berkesan. 


Memetik laporan Bernama, terbaru Johor juga akan menguatkuasakan penggunaan bahan pembungkusan boleh urai (biodegradable) mulai tahun 2018 bagi menggantikan plastik dan polistirena.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, Datuk Ayub Rahmat berkata, walaupun penggunaan pembungkusan biodegradable itu mula dicadangkan pada tahun ini, pihaknya tidak mahu penguatkuasaan dijalankan secara terburu-buru berikutan ia memerlukan perancangan dan kesedaran masyarakat.

“Kerajaan negeri komited dalam usaha mengatasi penggunaan pembungkusan polistirena yang boleh menyumbang kepada pelbagai pencemaran dan ancaman serangga seperti nyamuk, selain banjir."

“Kita tidak mahu hanya setakat mendenda peniaga menggunakan polistirena, sebaliknya mahu orang ramai sendiri mempunyai kesedaran.”

 
Difahamkan, kini satu kajian menerusi Pelan Hala Tuju Biorosot dan Biokompos Johor sedang dijalankan dan dijangka siap Jun depan bagi mengelak penguatkuasaan dilakukan secara drastik.- CARI

sumber foto: www.bharian.com.my


19

Bagus
20

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
15

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (99 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote S|_BUTA 29-12-2016 10:40 AM
Bagus la mereka tak bodoh macam pulau pinang. Dah haramkan beg plastik tak mau suruh ganti dengan beg biodegradable
Quote kentel 29-12-2016 10:52 AM
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura
Quote Nenasketum 29-12-2016 11:21 AM
Bangsa Johor memang pandai. Tapi kenapa mula 2018?
Quote pyropura 29-12-2016 11:22 AM
S|_BUTA replied at 29-12-2016 10:40 AM
Bagus la mereka tak bodoh macam pulau pinang. Dah haramkan beg plastik tak mau suruh ganti dengan be ...

..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket agaknya ... tongong punya umno  
Quote akujerangkung 29-12-2016 12:28 PM
pyropura replied at 29-12-2016 03:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

Rumah sis atas pokok kayu ?
Quote GigaMom 29-12-2016 12:40 PM
akujerangkung replied at 29-12-2016 12:28 PM
Rumah sis atas pokok kayu ?

Giler kaya ada rumah atas pokok.
Setingkat ke penthouse.
Dalam ada astro x?
Quote gasbracun 29-12-2016 12:48 PM
pyropura replied at 29-12-2016 11:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

nak buat lawak pun biar le creative sikit


Quote pyropura 29-12-2016 12:59 PM
gasbracun replied at 29-12-2016 12:48 PM
nak buat lawak pun biar le creative sikit

Memang tak kreatif sebab bukan lawak, ngong  
Quote gasbracun 29-12-2016 01:00 PM
pyropura replied at 29-12-2016 12:59 PM
Memang tak kreatif sebab bukan lawak, ngong

beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.







Quote dodolgemok 29-12-2016 01:02 PM
Nenasketum replied at 29-12-2016 11:21 AM
Bangsa Johor memang pandai. Tapi kenapa mula 2018?

Nak bagi peluang pekedau pemborong habiskan stok, dan sebagai langkah persediaan utk org awam. Xde lah tiba2 terkejut kalau kena buat dlm masa terdekat.
Quote dodolgemok 29-12-2016 01:02 PM
gasbracun replied at 29-12-2016 01:00 PM
beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.

Jangan ingat post kau lucu
Quote gasbracun 29-12-2016 01:03 PM

bosan le aku dgn lawak post korang semua. bertahun gitu2 je.


Quote pyropura 29-12-2016 01:04 PM
gasbracun replied at 29-12-2016 01:00 PM
beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.

Bila aku beli  cakoi masuk poket?  
Quote gasbracun 29-12-2016 01:06 PM
pyropura replied at 29-12-2016 01:04 PM
Bila aku beli  cakoi masuk poket?

boooooooooo, buat post ingat lawak tapi tak lawak pun


Quote ad_hoc79 29-12-2016 01:09 PM
kat area opis aku kat kl ni pun dah xguna polisterin. bungkus makanan guna kertas coklat tu. ada gak yang guna mcm polisterin tp bekasnye jernih
peniaga kata kedai dah xguna polisterin.
maknanye bukan johor je lah.
Quote ronapink 29-12-2016 01:58 PM
kentel replied at 29-12-2016 10:52 AM
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura

hihihihi..

indon mendunia.......
Quote pyropura 29-12-2016 02:01 PM
kentel replied at 29-12-2016 10:52 AM
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura

Abis Mapadulung Daeng Matimung tu dah leluhur indon  
Quote kelana36 29-12-2016 02:19 PM
Bagus sangat. Pusat pelupusan sampah pun dah penuh sangat dengan plastic dan polisterina yang tahan reput ni. Contoh negara kecil macam Rwanda, bandaraya Kigali bersih sangat sebab dah lama mengharamkan 2 benda tu.
Quote krustykrab 29-12-2016 02:19 PM
pyropura replied at 29-12-2016 11:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

adeiii...ye ke pyro....zalim gila suruh masuk cakoi dlm poket... tak leh bayangkan kalau ko beli kuih talam....mau kuih talam tu melecek2 dlm poket suar

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 07:07 AM GMT+8 , Processed in 0.048994 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top