CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3346|Reply: 22

[Tempatan] Beg plastik dan bekas makanan dari polistirena diharamkan mulai 2018

[Copy link]
Post time 29-12-2016 10:33 AM | Show all posts |Read mode

ISKANDAR PUTERI – Johor akan menguatkuasakan penggunaan bahan biodegradasi (boleh urai) pada Januari 2018 bagi menggantikan beg plastik dan bekas makanan diperbuat daripada polistirena.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar ne­geri, Datuk Ayub Rahmat berkata, buat masa ini, kerajaan ne­geri sedang melakukan kajian menerusi Rangka Tindakan dan Pelan Hala Tuju Biorosot dan Biokompos Johor yang dijangka siap Jun depan bagi mengelak daripada melakukan pe­nguatkuasaan secara drastik.

“Di bawah agenda Johor Lestari yang dibentangkan pada persidangan Dewan Undangan Negeri bulan lepas, kerajaan negeri mengumumkan peruntukan sebanyak RM250,000 bagi menjalankan kajian itu dengan Perbadanan Bioteknologi dan Biodiversiti Negeri Johor (J-Biotech) sebagai peneraju,” katanya kepada pemberita di Kota Iskandar di sini semalam.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2016 10:40 AM | Show all posts
Bagus la mereka tak bodoh macam pulau pinang. Dah haramkan beg plastik tak mau suruh ganti dengan beg biodegradable
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 10:52 AM | Show all posts
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Bangsa Johor memang pandai. Tapi kenapa mula 2018?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
S|_BUTA replied at 29-12-2016 10:40 AM
Bagus la mereka tak bodoh macam pulau pinang. Dah haramkan beg plastik tak mau suruh ganti dengan be ...

..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket agaknya ... tongong punya umno  
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 29-12-2016 03:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

Rumah sis atas pokok kayu ?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-12-2016 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
akujerangkung replied at 29-12-2016 12:28 PM
Rumah sis atas pokok kayu ?

Giler kaya ada rumah atas pokok.
Setingkat ke penthouse.
Dalam ada astro x?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 12:48 PM | Show all posts
pyropura replied at 29-12-2016 11:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

nak buat lawak pun biar le creative sikit


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2016 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
gasbracun replied at 29-12-2016 12:48 PM
nak buat lawak pun biar le creative sikit

Memang tak kreatif sebab bukan lawak, ngong  
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:00 PM | Show all posts
pyropura replied at 29-12-2016 12:59 PM
Memang tak kreatif sebab bukan lawak, ngong

beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.







Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 29-12-2016 11:21 AM
Bangsa Johor memang pandai. Tapi kenapa mula 2018?

Nak bagi peluang pekedau pemborong habiskan stok, dan sebagai langkah persediaan utk org awam. Xde lah tiba2 terkejut kalau kena buat dlm masa terdekat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
gasbracun replied at 29-12-2016 01:00 PM
beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.

Jangan ingat post kau lucu
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:03 PM | Show all posts

bosan le aku dgn lawak post korang semua. bertahun gitu2 je.


Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
gasbracun replied at 29-12-2016 01:00 PM
beli cakoi masuk poket, apa punya lawak le.

Bila aku beli  cakoi masuk poket?  
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:06 PM | Show all posts
pyropura replied at 29-12-2016 01:04 PM
Bila aku beli  cakoi masuk poket?

boooooooooo, buat post ingat lawak tapi tak lawak pun


Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:09 PM | Show all posts
kat area opis aku kat kl ni pun dah xguna polisterin. bungkus makanan guna kertas coklat tu. ada gak yang guna mcm polisterin tp bekasnye jernih
peniaga kata kedai dah xguna polisterin.
maknanye bukan johor je lah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2016 01:58 PM | Show all posts
kentel replied at 29-12-2016 10:52 AM
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura

hihihihi..

indon mendunia.......
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kentel replied at 29-12-2016 10:52 AM
da mcm bhsa indon dah polistirena @pyropura

Abis Mapadulung Daeng Matimung tu dah leluhur indon  
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus sangat. Pusat pelupusan sampah pun dah penuh sangat dengan plastic dan polisterina yang tahan reput ni. Contoh negara kecil macam Rwanda, bandaraya Kigali bersih sangat sebab dah lama mengharamkan 2 benda tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 02:19 PM | Show all posts
pyropura replied at 29-12-2016 11:22 AM
..sama macam Melaka, ada ka beli cakoi tapau kat Aeon depa tak bagi beg plastik, kena masuk poket  ...

adeiii...ye ke pyro....zalim gila suruh masuk cakoi dlm poket... tak leh bayangkan kalau ko beli kuih talam....mau kuih talam tu melecek2 dlm poket suar
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 11:13 PM GMT+8 , Processed in 0.084311 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list