CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Sakit Mata Sneakers Putih Nampak 'Berkerak'? Trik Ini Pasti Puaskan Hati Anda

27-10-2016 11:57 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4908| Komen: 13|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Kasut sniker putih memang cantik dipakai untuk ke mana sahaja. Nak pakai untuk jalan-jalan boleh, nak bersukan pun boleh. Selain itu, kasut sniker putih juga kelihatan 'cool' dipadankan dengan pelbaga ...
Kasut sniker putih memang cantik dipakai untuk ke mana sahaja. Nak pakai untuk jalan-jalan boleh, nak bersukan pun boleh. Selain itu, kasut sniker putih juga kelihatan 'cool' dipadankan dengan pelbagai gaya dan jenis pakaian.


Cuma masalahnya, kasut putih ini kalau kotor sedikit saja, sudah terlihat kusam dan sakit mata memandang. Jadi perosak rancangan saja kalau dah berniat nak tampil dengan gaya 'trendy', bukan?


Sumber foto: Carian Google

Tapi, anda sudah boleh menarik nafas lega! Kenapa? Sebenarnya ada trik yang boleh dicuba untuk membuat kasut sniker anda kembali putih berseri seperti yang baharu!

Caranya? Mudah saja. Ayuh, ikuti langkah di bawah!


Bahan dan peralatan:

1/2 cawan cuka
1/4 cawan baking soda
Mangkuk
Berus gigi


Caranya:

1. Campurkan cuka dan baking soda hingga larut dalam mangkuk
2. Celupkan berus gigi ke dalam larutan, lalu gosokkan ke permukaan kasut.
3. Bagi permukaan yang lebih kotor, gosokkan secara berulang-ulang.
4. Bagi permukaan kasut yang bergetah, gunakan span atau kain lembut untuk menggosok.
5. Biarkan setengah jam sebelum dibilas di bawah air mengalir dan dikeringkan.


Cara ini diyakini selamat dan efektif. Selain itu campuran cuka dan baking soda memiliki kandungan antibakteria serta antikulat. 


Sumber foto: brightside.me

Tertarik untuk mencuba? Semoga info ini bermanfaat kepada anda. - CARI
16

Bagus
12

Marah
10

Terkejut
11

Sedih
13

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (71 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 27-10-2016 12:28 PM
Boleh kot gosok gigi bagi putih dengan cara ni...
Quote mrizumi 27-10-2016 12:58 PM
Jd mcm baru..
Quote cik-jaja 27-10-2016 01:06 PM
slalu dengar cuka n baking soda ni banyak kegunaan..
Quote ira79 27-10-2016 03:57 PM
cuka ngan baking soda nih jadi peluntur. janganler buh kat gigi, lain jadiknyer.
Quote ikmanurz 27-10-2016 04:11 PM
dulu memang rajin gosok gigi dgn baking soda.. kompem gigi bersih sebab pegi dentist mesti diorang tanya pakai product apa.. at least pun mesti tanya gosok gigi dulu ke sebelum masuk? huhu
rasa macam nak start balik sebab gigi dah berkarat balik nih..
penah try activated charcoal tu.. tak bes..
Quote -electrifying- 27-10-2016 04:25 PM
ikmanurz replied at 27-10-2016 04:11 PM
dulu memang rajin gosok gigi dgn baking soda.. kompem gigi bersih sebab pegi dentist mesti diorang t ...

nk try ikot la... cme ubt gigi dgn baking soda tu ke . pastu gosok je?
Quote ikmanurz 27-10-2016 04:32 PM
Edited by ikmanurz at 27-10-2016 08:40 AM
-electrifying- replied at 27-10-2016 08:25 AM
nk try ikot la... cme ubt gigi dgn baking soda tu ke . pastu gosok je?

ganti ubat gigi.. tepek berus basah je atas soda tu,tak payah banyak2.. sakit jugak gusi kalau banyak.. guna berus lembut yeh pasal soda tu dah 'keras'
kalau rasa tak bersih boleh je berus gigi dgn ubat gigi pastu
yang pasti kerak2 atas geraham yg tak boleh hilang tu mesti ilang punya..
#spuloh kali edit lari jugak...





Quote siskepoh 27-10-2016 06:41 PM
slelau kasot sekolah anak sis jadi mcm ni. geram!
Quote Artemesiaa 28-10-2016 11:42 AM
Kalau dah nampak kepam sangat beli je baru
Quote nononcrux 28-10-2016 03:56 PM
kalau ikut zmn grunge dlu kasut kalau bole mmg nak nampak lusuh .. trend hipster je semua nak nampak baru
Quote -electrifying- 1-11-2016 05:34 PM
ikmanurz replied at 27-10-2016 04:32 PM
ganti ubat gigi.. tepek berus basah je atas soda tu,tak payah banyak2.. sakit jugak gusi kalau ban ...

yeaayy... nnti nk cuba... tq bg tips
Quote alieyrina 1-11-2016 07:44 PM
Haritu aku punya baking soda tauk mana tah..byk gm aku beli..x ingat nak buat apa..nk cuci sesuatu lahh...
Quote GigaMom 2-11-2016 09:12 PM
ikmanurz replied at 27-10-2016 04:32 PM
ganti ubat gigi.. tepek berus basah je atas soda tu,tak payah banyak2.. sakit jugak gusi kalau ban ...

Nk try gak. Kut lah bleh jadi pgnti veneer  

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 12:23 PM GMT+8 , Processed in 0.080804 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top