CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Elak Baju Bau 'Kepam', Mesin Basuh Pun Mahu Dimanjakan

31-10-2016 04:27 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 11600| Komen: 38|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Mesin basuh baju tugasnya adalah mencuci baju. Tapi tahukah anda, mesin basuh juga perlu dibasuh bagi menjamin keberkesanannya mencuci pakaian anda? Jika anda tidak mencuci mesin basuh, ia akan menyeb ...
Mesin basuh baju tugasnya adalah mencuci baju. Tapi tahukah anda, mesin basuh juga perlu dibasuh bagi menjamin keberkesanannya mencuci pakaian anda? Jika anda tidak mencuci mesin basuh, ia akan menyebabkan kerosakan, sekali gus baju anda akan berbau 'kepam'selepas dibasuh dan ditinggalkan semalaman atau terdapat benda seperti kertas atau tisu yang dicarik-carik melekat pada baju selepas dibasuh.


Tak susah nak basuh mesin basuh ni. Hanya memerlukan beberapa langkah mudah dan mesin anda akan siap dicuci!

Langkah Pertama
Cabut penapis di dalam tangki dan cuci sebersih mungkin, kemudian pasang semula.

Langkah Kedua
Paras air anda hendaklah pada tahap maksima dan pilih mod 'TUB CLEANING'. Jika tiada mod ini, anda boleh pilih mod 'SOAK' atau yang penting, pastikan anda pilih cycle 'WASH' sahaja.



Jangan letak apa-apa pakaian di dalam mesin basuh semasa proses mencuci mesin dijalankan.

Langkah Ketiga
Masukkan bahan pencuci bersesuaian apabila paras air sudah 1/3 penuh. Pastikan bahan pencuci mengandungi:



1. 300 gm Sodium Percarbonate atau Sodium Carbonate atau;
2. 300 gm Sodium Borate (Borax) atau;
3. 300 gm Jenama Calgon, Cosway atau Oxy atau;
4. 140 gm Soda dicampur dengan 750 ml cuka putih yang telah dicampur di dalam bekas lain terlebih dahulu atau;
5. Campurkan pencuci jenama Zip Active Formula dengan 300 gm Bicarbonate sebelum dimasukkan ke dalam mesin atau;
6. Jika malas atau ketiadaan bahan di atas, anda tidak perlu letak apa-apa bahan. Cumanya, kurang berkesan lah.

Langkah Keempat
Jika anda memilih mod TUB CLEANING atau SOAK, proses mencuci mesin selesai selepas program cucian telah siap. Manakala, jika anda hanya memilih WASH sahaja selama 3 minit, anda perlu biarkan mesin terendam selama sejam.

Selepas sejam, pilih mod
1. WASH 8 minit
2. RINSE 2 kali
3. Spin 1 minit




Pastikan tiada keladak yang tinggal di dasar tangki. Jika masih ada, cuci penapis dan ulang semula langkah membasuh, bilas dan keringkan sehingga tiada kesan keladak yang tertinggal. SIAP!



Jika anda tidak yakin dengan bahan cucian, carilah bahan khas untuk mencuci mesin basuh di pasaraya terdekat. Semoga berjaya! - CARI


Sumber foto: FB Panda Bekki

27

Bagus
47

Marah
38

Terkejut
22

Sedih
30

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (186 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote krustykrab 31-10-2016 05:04 PM
oooo...gitu cara basuh...
Quote sabar_sabariah 31-10-2016 05:39 PM
o.. baru aku tau ada cara nak basuh mesin basuh..
good info!!!
Quote Artemesiaa 31-10-2016 08:19 PM
Dah tahu adanya function sebegini dah selalu gunakanya
Quote seramado 1-11-2016 01:52 AM
Nice.info.tt
Quote chinta89 1-11-2016 09:32 AM
nt nak buatlah
Quote zulka 1-11-2016 09:40 AM





Quote UsuFie 1-11-2016 11:12 AM

ooo....selama ni tak pernah basuh mesin basuh...

nasib hasil cucian  xda bau kepam...
Quote zameyla 1-11-2016 02:34 PM
UsuFie replied at 1-11-2016 11:12 AM
ooo....selama ni tak pernah basuh mesin basuh...

nasib hasil cucian  xda bau kepam...

rajinnya ko.......

Aku skrg nk basuh baju selai dgn tangan pun malas...
Tp bj sekolah anak kena berus jgk sblum masuk mesin...
Quote UsuFie 1-11-2016 02:46 PM
zameyla replied at 1-11-2016 02:34 PM
rajinnya ko.......

Aku skrg nk basuh baju selai dgn tangan pun malas...



sis dah salah paham ni...ayat usu mengelirukan kot...
maksud usu...
usu tak pernah 'cuci/basuh' washine machine tu..
hantam guna jer...
tak pernah take care pun mesin basuh tu..
Quote zameyla 1-11-2016 04:10 PM
UsuFie replied at 1-11-2016 02:46 PM
sis dah salah paham ni...ayat usu mengelirukan kot...
maksud usu...
usu tak pernah ' ...

oooooooo............hahaha
sory2....


cheq pun tak pernah 'basuh' mesin basuh tu...
Quote cassriena 1-11-2016 04:17 PM
kat daiso ada washing machine cleaner ni. rm5.30 sepaket
Quote essence 1-11-2016 04:31 PM
kita pun serupa tak pernah nak 'clean' washing machine cuma rajin cuci benda yg macam 'pembaris' yg terletak kat dlm washing machine yang selalu dipenuhi dengan serat2, powder etc.
Quote ariatumrawam 1-11-2016 04:49 PM
Kalau campak-campak tak ikut gm boleh tak. Rajin pulak nak ukur. Haha.
Quote caplimau 1-11-2016 04:54 PM
aku selalu bersihkan filter je.. tak tau lak ade care lain lg nk bersihkan mesin basuh..
Quote chinta89 8-11-2016 02:08 PM

iols x penah basuh mesin basuh.. hahaha.
Quote zulka 8-11-2016 02:09 PM
essence replied at 1-11-2016 04:31 PM
kita pun serupa tak pernah nak 'clean' washing machine cuma rajin cuci benda yg macam 'pembaris' yg  ...

pembaris? haha
tu filter namanya...

Quote zulka 8-11-2016 02:10 PM
chinta89 replied at 8-11-2016 02:08 PM
iols x penah basuh mesin basuh.. hahaha.

ntah2 byk lipas dlm tu
Quote chinta89 8-11-2016 02:26 PM
eh mana ade.. haiyo.. jgn la! takot lipassssssssssssssssssssssssssssssss
Quote essence 8-11-2016 04:18 PM
Edited by essence at 8-11-2016 05:05 PM
zulka replied at 8-11-2016 02:09 PM
pembaris?  haha
tu filter namanya...

iols tak marah..saja2 malas nak refer balik kat owner's manual kaedahnya...sebetulnya 'cassette filter' according to Toshiba.

Lihat semua komen(38)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 05:05 AM GMT+8 , Processed in 0.058915 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top