CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Isu 'Pretzel Dog' Telah Disalahtafsir Oleh Media- Pengarah Jakim

20-10-2016 04:46 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6788| Komen: 58

Description: Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Dr Sirajuddin Suhaimee, siang tadi ketika ditemuramah, tiba-tiba mengubah kenyataannya dengan memaklumkan JAKIM enggan memperbaharui ...

sumber foto: internet


Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Dr Sirajuddin Suhaimee, siang tadi ketika ditemuramah, tiba-tiba mengubah kenyataannya dengan memaklumkan JAKIM enggan memperbaharui sijil halal Auntie Ann's tiada kena mengena langsung dengan nama makanan 'Pretzel Dog', sebaliknya adalah disebabkan dokumen berkaitan yang dikehendaki ketika permohonan tidak lengkap. 

Menurut Dr Sirajuddin, kenyataannya sebelum ini telah pun disalahtafsir dan diperhebohkan oleh pihak media, membuatkan masyarakat mempunyai anggapan yang tidak betul berhubung isu pembaharuan sijil halal Auntie Ann's itu berhubung kait dengan nama makanan.

Namun demikian, beliau tidak menyatakan sekiranya nama makanan terdapat perkataan 'Dog', adakah pihak Jakim tetap akan menolak permohonan sijil halal itu.


Dr Sirajuddin sebelum ini pernah memaklumkan secara terbuka kepada wakil media, "Dog" adalah makluk yang tidak halal atau kotor bagi orang muslim, jadi tidak harus dikaitkan dengan pensijilan halal. 

Beliau juga mencadangkan, sekiranya "Pretzer Dog" diubah menjadi "Pretzel Sausage", ianya akan lebih sesuai lagi. - CARI
27

Bagus
48

Marah
28

Terkejut
41

Sedih
37

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (199 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kemaruk 20-10-2016 04:48 PM
Biasa la orang islam nih keling2 bila dah kantoi..

Sama macam lobai2 bengap dalam forum ni gak
Quote ketekodok 20-10-2016 04:49 PM
Edited by ketekodok at 20-10-2016 04:50 PM

pulak dah......:macam mana pulak dengan yang mati mati backup jakim sebelum ni rasa ye
Quote bambimo 20-10-2016 04:52 PM
muda lagi Dr. Siraj ni
ada email dia psl kekeliruan permohonan halal
tp dia xjawab pun hehehe
Quote mzzenma 20-10-2016 04:52 PM
whatever...talk to the hand

i still think you're stupid
Quote atira 20-10-2016 05:00 PM
ye le tu.. mmg tak dpt halal
yg  a&w tu dah ubah.. cer tgk  online menu..
Rb,chicken coney, beef coney
Quote cmf_conan 20-10-2016 05:04 PM
Malaysia mendunia lagi...http://www.nydailynews.com/news/ ... g-article-1.2836385

Malaysia demands Auntie Anne’s rename its Pretzel Dog

   BY  Meg Wagner      
  NEW YORK DAILY NEWS
  Wednesday, October 19, 2016, 9:19 AM
                                    
Pretzel dogs: Not made with actual dogs.    (Vincent Thian/AP)     
                                   Bad dog.
           No, Auntie Anne’s Pretzel Dog doesn’t contain actual dog, but the company’s changing the name for its Malaysian customers to avoid any possible confusion.
           The county’s Islamic authorities demanded the U.S.-based chain rename the delicacy — a hot dog wrapped in a salted pretzel — because some Muslim consumers fear it could be associated with real canines and break Islamic dietary laws.
           Dogs are deemed unclean in Islam.
   
             The Malaysian Islamic Development Department said Auntie Anne’s would have to change the name before it would grant it halal certification based on Islamic dietary laws.
           “It is more appropriate to use the name Pretzel Sausage,” the department’s halal director Sirajuddin Suhaimee told local media.
           Auntie Anne’s said it will comply with the request.
           The pretzel chain’s halal executive, Farhatul Kamilah, said on her Facebook page that the chain has proposed several new names and was waiting for the Islamic department’s approval.
   
             The move is not surprising in heavily Islamic Malaysia, where conservative attitudes have been on the rise and where Muslims make up about 60% of the country’s 30 million people.
           Other food outlets selling hot dogs face similar rules. U.S. fast food chain A&W earlier obtained its halal certification in Malaysia. In return, its famous root beer is simply called RB on its menu and hot dogs are coneys and franks, short for frankfurters.
           With News Wire Services
Quote white_musk 20-10-2016 05:06 PM
Melayu mostlame bodoh
Quote Orix 20-10-2016 05:09 PM
yg dalam gmbar tu ke pengarah halal jakim? amboiiiii, sihat nau nau... byaknye makanan halal ko makan
Quote zuri154 20-10-2016 05:42 PM
nama je ada PHD... tp tak cerdik jugak bg statement.... ujung2 malu sdri
Quote HazeLJoseph 20-10-2016 06:12 PM
Lorrr bila dah mendunia ni makin terserlah kebingaian kononnya makhluk bangsa melayu kompius hot dog ada dog ke tidak..

Apa2 pon free promotion utk pihak berkenaan,lapar coney dog dengan rootberr a&w lak sejak isu berleluasa
Quote ultra78 20-10-2016 06:23 PM
atira replied at 20-10-2016 05:00 PM
ye le tu.. mmg tak dpt halal
yg  a&w tu dah ubah.. cer tgk  online menu..
Rb,chicken coney, beef c ...


Quote xAthenax 20-10-2016 06:28 PM
yeah right..
Quote pr3ttytw33ty 20-10-2016 06:35 PM
islam tu mudah tp puak2 ni la yg kasik komplikated nye islam tu. setakat nama hotDOG pn ko nk jd issue. jadahnye
Quote aHoi83 20-10-2016 06:39 PM
atira replied at 20-10-2016 05:00 PM
ye le tu.. mmg tak dpt halal
yg  a&w tu dah ubah.. cer tgk  online menu..
Rb,chicken coney, beef c ...

Coney tu dkt2 nama dgn k*N*k. Halal ke?      
Quote atira 20-10-2016 07:03 PM
aHoi83 replied at 20-10-2016 06:39 PM
Coney tu dkt2 nama dgn k*N*k. Halal ke?

rupa pon ala2 k$n$k kan
Quote saladin780 20-10-2016 07:18 PM
salahkan si ummi peduli azizah mohd  tulah..gelabah tak kesabaran nak menggelupor kat socmed..sangap viral, ummi peduli la sangat
Quote missDollie 20-10-2016 08:01 PM
aHoi83 replied at 20-10-2016 10:39 AM
Coney tu dkt2 nama dgn k*N*k. Halal ke?

Ya ampunnn...tak terpikir plak aku coney tu bunyi macam k*n*k..naif nye aku..     
Quote kampderlieben 20-10-2016 08:57 PM
Hrat ckit kat JAKIM ...de org hanya melaksanakan tgs ikt sop ...xkn nk ikt burit org je memanjang
Quote mirandanicky1 20-10-2016 09:49 PM
Mcm2 lah takde pndirian lgsg berbelit2 alasan

Lihat semua komen(58)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 01:45 PM GMT+8 , Processed in 0.224583 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top