CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Nak Sijil Halal, Tukar Nama 'Pretzel Dog’ Kepada ‘Pretzel Sausage’- JAKIM

19-10-2016 09:31 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4377| Komen: 13

Description: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyarankan Auntie Anne's menukar nama makanan mereka daripada 'Pretzel dog’ kepada ‘Pretzel sausage’ untuk memudahkan pensijilan halal.

sumber foto: internet


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyarankan Auntie Anne's menukar nama makanan mereka daripada 'Pretzel dog’ kepada ‘Pretzel sausage’ untuk memudahkan pensijilan halal.

Menurut Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim Dr Sirajuddin Suhaimee, penggunaan nama Pretzel Sausage adalah lebih sesuai. 

"Proses penambahbaikan sedang dijalankan dari semasa ke semasa."

"Nama baik Malaysia sebagai tokoh perintis 'halal global' perlu dipertingkatkan."

Jelasnya, untuk mengelakkan isu ini di peringkat global, panel telah memutuskan untuk tidak menggunakan nama seperti itu dan perkara itu dilakukan selepas beberapa penambahbaikan kepada permohonan francais ini.


Pada minggu ini, Jakim menolak permohonan pensijilan halal Auntie Anne's dan ianya menjadi viral di media sosial dan blog, dengan ramai orang Islam mempersoalkan status halal barangan makanan.- CARI
25

Bagus
20

Marah
21

Terkejut
18

Sedih
21

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (123 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Reborn_Atheist 19-10-2016 09:32 AM
ahpek......... berita lu sudah ketinggalan zaman  
Quote kornea 19-10-2016 09:40 AM
Jakim yang patut tukar nama kepada Jakun
Quote Reborn_Atheist 19-10-2016 09:40 AM



Quote manehnya 19-10-2016 10:11 AM
betoi jugak kata jakim tu
Quote atira 19-10-2016 10:13 AM
kornea replied at 19-10-2016 09:40 AM
Jakim yang patut tukar nama kepada Jakun

weols undi setuju
Quote atira 19-10-2016 10:14 AM
bydeway...
dah ada 10 tered pasal ni
Quote hakikat_hidup 19-10-2016 10:51 AM
JAKIM hanya menjalankan tugasnya sahaja, piawaian penghalalan memang ketat itu kan memang biasa. Mana-mana badan dunia yg lain pun pasti ada piawaian ketat mereka sendiri dalam memberi pengiktirafan.

Contoh yg disertakan spt di Arab Saudi memang mereka mungkin tak kisah dari segi nama tapi mungkin mempunyai syarat lain yg lebih ketat lagi dari JAKIM yg kita tak tahu pun. (contohnya) Mana tau mungkin syarat halal mereka hanya membenarkan org Islam sahaja yg boleh jual makanan halal walhal JAKIM masih cukup baik dan ringan dgn mebenarkan makanan halal masih boleh dijual oleh bukan Muslim. Nah, kan ada kriteria ketat masing-masing dalam sesebuah badan tu.

Lagi pun pihak aunties' anne sendiri pun terima cadangan tu dan dalam proses memilih nama-nama yang lebih sesuai sbg alternatif.

Mungkin isu ni sendiri telah di sensasikan..sekadar pandangan saya sahaja..tidak menyebelahi mana-mana pihak pun. Kedua-dua pihak terlibat sedang cuba memberikan perkhidmatan yg terbaik utk semua.
Quote alieyrina 19-10-2016 11:05 AM
Baru ja sebut kt tred sana pretzel dog ni feveret aku..siap ada dog bites lg dlm menu dia..
Quote dizzzek 19-10-2016 11:07 AM
jakim mabuk ke
Quote helle 19-10-2016 11:07 AM
kornea replied at 19-10-2016 09:40 AM
Jakim yang patut tukar nama kepada Jakun

Yg ni setuju sangat2
Quote meklalala 19-10-2016 11:24 AM
Nah mek belanja..
Quote huehue 19-10-2016 11:28 AM
Sebenarnya iolls sendiri memang tak suka panggil hot dog sebab terbayang bayang macam makan anjing hidup

Iolls rasa antara jakim dengan auntie anne's takde pun masalah apa theyolls dah apply, kena reject and minta buat perubahan before luluskan. Yang jadi masalah bila netizen was was viralkan. Sedangkan tukang viral sendiri tak dapat jawapan kenapa jakim tak approve lagi application based on the screenshots yang diviralkan

Quote mirandanicky1 19-10-2016 11:58 AM
Takde integriti

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 08:11 PM GMT+8 , Processed in 0.081217 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top