CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Kisah Atau Tidak, Makanan Dengan Nama 'Dog', 'Beer'?

19-10-2016 05:09 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6793| Komen: 44

Description: Isu nama makanan Pretzel Dog yang mempunyai perkataan 'Dog' kini menjadi semakin hangat diperkatakan bukan sahaja di kalangan netizen malah di kalangan orang politik juga memberi komen.

Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Ling Angie l Suara Latar Oleh Myra Rozi

Isu nama makanan Pretzel Dog yang mempunyai perkataan 'Dog' kini menjadi semakin hangat diperkatakan bukan sahaja di kalangan netizen malah di kalangan orang politik juga memberi komen.

Namun demikian, sejauh mana reaksi orang ramai khususnya masyarakat Melayu berhubung kesan penggunaan nama makanan yang mungkin mengelirukan golongan muslim?- CARI
20

Bagus
19

Marah
12

Terkejut
12

Sedih
21

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote oshinz 19-10-2016 05:49 PM
hotdog tak nak tukar nama juga?
Quote zeed 19-10-2016 06:24 PM
So sila tukar nama makanan berikut: taik itik,taik minyak, kuih telinga keling, badak berendam, puteri mandi, ..status mereka meragukan
Quote matchstick 19-10-2016 06:32 PM
x kisah..janji ingredient halal. ayam/ daging sembelih dan x dibeli dgn duit rasuah or sedekah anak yatim yg diselewengkn
Quote tripleid 19-10-2016 06:36 PM
konsep ugama melayu xleh makan babi jah..rasuah kalu,harta anak yatim ka semua halalan toyyibahh
Quote clarizsa 19-10-2016 06:37 PM
ikut keadaan.. mcm root beer .. hotdog.. beef bacon.. dah biasa... sbb tau nama je cmtu tp ingredient xde yg pelik.. nama2 yg menjijikkan dan meloyakan cm ada unsur najis i xleh terima skit.. dan juga yg rupa meloyakan atau diletak dlm belas berupa sesuatu yg jijik.. yucks
Quote clarizsa 19-10-2016 06:37 PM
typo *** bekas ..   ingatkan dh tukar hp x typo lol
Quote chacon 19-10-2016 06:40 PM
kalau menimbulkan kekeliruan dan  beri makna tak elok... jadi baik tukar.

tapi masalahnya dah bertahun2 pun guna nama tu diperingkat global.  mungkin sejak zaman dinasor lagi. kenapa sekarang baru dapat kata sepakat ke nak tukar nama ke?

aku percaya pengguna muslim tahu menilai mana boleh makan dan tak bukan hanya melalui nama..


Quote chacon 19-10-2016 06:43 PM

mungkin lagu ni sesuai dengan isu nama ni

[youtube]Hi-PaSMOolw[/youtube]

Quote saladin780 19-10-2016 06:54 PM
Isu yg xde tp diada adakan..
Quote dodolgemok 19-10-2016 07:03 PM
Bodoh la meleis2 bimbo jumud mudah kompius ni. Dgan nama pon da menggelupor, smpai kiamat la jadi bodoh.
Quote fishcracker 19-10-2016 08:16 PM
hanya mampu senyum sinis je sambil kunyah mad dog sambil munum ginger beer,iol yakin je halal..kenyang dah tadi
Quote ultra78 19-10-2016 08:30 PM
Standard makanan halal Malaysia kan lebih tinggi berbanding negara lain.Jangan komplen.
Quote kornea 19-10-2016 08:40 PM
Pecat saja bahalol dalam jakim sekor sekor
Quote TuntungReturn 19-10-2016 08:45 PM
hoi vicent loo! bpe bnyk tread mau bukak?
Quote kornea 19-10-2016 08:46 PM
Sirajuddin p*ki ayam lahanat. Sial. Khaaaarkptuih
Quote hafeek 19-10-2016 10:07 PM
sensitif sgt la org melayu ni
Quote ResellerMaxis 19-10-2016 10:16 PM
oshinz replied at 19-10-2016 05:49 PM
hotdog tak nak tukar nama juga?

Mata kucing ok x??
Quote ~boolean 19-10-2016 10:25 PM
Aku pernah confuse ham walaupun terang2 ditulis situ "chicken ham" otak bimbo aku ketika tu ingat roti tu dicampur bahagian ayam dan babi.
Quote edee_91 19-10-2016 10:38 PM
kalau memang babi sekali pun, hada aku kesah? kau lahap unta sesaja pun dalam hidup, ajal tetap ajal. dah pergi mampos sekor2.

Lihat semua komen(44)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 03:08 PM GMT+8 , Processed in 0.213694 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top