CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Burger Babi Persis Nama P.Ramlee Kelirukan Pengguna Muslim

25-10-2016 03:44 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 11921| Komen: 85

Description: Pengerusi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Nadzim Johan, sebuah restoran makanan segera di Damansara yang menggunakan nama “P.Ramly” untuk produk burger daging babi didakwa menimbulkan keke ...
Sebelum ini timbul pertikaian hangat berhubung nama makanan Pretzel Dog yang mempunyai perkataan 'Anjing' telah menyebabkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) enggan meluluskan pembaharuan sijil halal buat rangkaian kedai terkemuka Auntie Anne's. 


Terbaru, timbul lagi masalah halal haram sejenis burger berisi daging babi yang mempunyai nama berbunyi Melayu iaitu P.Ramly.

sumber foto: internet

Menurut laporan Malay Mail, pengerusi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Nadzim Johan, sebuah restoran makanan segera di Damansara yang menggunakan nama “P.Ramly” untuk produk burger daging babi didakwa menimbulkan kekeliruan pelanggan Islam.

Manakala, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) digesa mengambil tindakan yang sewajarnya ke atas restoran berkenaan.


"Sekiranya gambar burger tersebut dipaparkan di tempat kaunter khidmat pelanggan, restoran tersebut boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Pelindungan Hak Pengguna tahun 1999."

Menurut Nadzim lagi, restoran tersebut terletak di sebuah pusat membeli belah di Damansara. Di luar restoran terpapar satu poster yang menunjukkan sejenis burger yang dinamakan "P.Ramly" dengan menyatakan burger P.Ramly mengandungi daging babi yang berjus banyak dengan campuran telur goreng bergulung, sayur segar, bawang, sos thousand island dan sos cili. 

Walaupun pihak restoran memaklumkan, perkataan ‘P’ merujuk “pork” atau daging babi, manakala nama Ramly pula sudah lazim dalam masyarakat Malaysia, tetapi difahamkan telah terdapat dua wanita membuat aduan bahawa perkataan "P.Ramly" membuatkan mereka rasa amat mengelirukan. 

Mereka berpendapat, tindakan restoran boleh dianggap “tidak menghormati” seniman ulung negara Tan Sri P Ramlee.

“Walaupun ejaan berbeza tetapi sebutan bunyinya hampir sama. P Ramlee adalah nama besar di negara ini.”

Sementara itu, seorang pelanggan Nurhafezah Che Haludin yang ditemui akhbar itu mendakwa hampir terpedaya dengan label “P.Ramly”, tetapi mujur beliau tidak membelinya. 

Iklan penjualannya diletakkan pada laluan bebas orang awam, seolah-olah mahu menarik perhatian semua pengguna termasuk umat Islam, perbuatan ini menimbulkan kekeliruan.- CARI
26

Bagus
39

Marah
23

Terkejut
21

Sedih
22

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (157 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CrowneGlory 25-10-2016 10:49 AM
gigih set2 kapir lahanat bg nama gituh utk produk mereka apa x cukup nama2 kapir yg sesuai utk digunakan...ko nak sgt P untuk represent 'Pork' kan.. guna jah Pandelela...maka namakan jah burger tu P.Rinong...
Quote pyropura 25-10-2016 10:51 AM
... hahaha ummah Mostlame confuse lagi ... dan lagi.... dan lagi....tanpa hentinya
Quote insulin 25-10-2016 10:54 AM
CrowneGlory replied at 25-10-2016 10:49 AM
gigih set2 kapir lahanat bg nama gituh utk produk mereka apa x cukup nama2 kapir yg sesuai utk digun ...

Kann. Pakai sajalah nama2 bukan muslim. William ke. John ke.

Ini nak juga letak nama Ramlee. Haruslah semua muslim marah.
Quote CrowneGlory 25-10-2016 10:56 AM
insulin replied at 25-10-2016 10:54 AM
Kann. Pakai sajalah nama2 bukan muslim. William ke. John ke.

Ini nak juga letak nama Ramlee. Ha ...

dia nak P jugak di depan kekonong represent Pork so kenala cari seleb nama start dgn P khennn.... so akak nmpk pandelela jah yg sesuai
Quote pyropura 25-10-2016 10:58 AM
... dah disebut juicy pork patty pun Moslem masih confuse.... tak tau nak kata apa lagi lah betapA tongongnya
Quote PongKang 25-10-2016 11:05 AM
pasni bole la jual saloma bee cheng hiang
Quote bangcak 25-10-2016 11:13 AM
nape tak guna nama najib?
kan jauh lebih fofular 1malaysia.
Quote mzzenma 25-10-2016 11:15 AM
yang ni mmg confusing
kalau jenis gigih tak baca memang dah pi beli

tapi mzz memang dah lama tau ninja joe tu non halal

tapi kes hot dog root beer tu memang bangang abadi
Quote spiderman80 25-10-2016 11:21 AM
Banyak nama boleh letak, tapi kenapa pilih nama yang hampir similar nama Melayu dan hampir sama dengan nama P Ramlee?

Memang patut akan undang kontroversi pun. Bodoh macam isu hotdog hari tu.

Even Spidey yang Cina ni pun confused tengok nama P Ramly. Letaklah 'Pork' Ramly ke ok lah jugak.
Quote kemaruk 25-10-2016 11:21 AM
bodo punya ummah pemakan babi nih

ini mesti kedai burger babi dayak sabah sarawak nih
Quote MH3703 25-10-2016 11:21 AM
nak tanya ...kalau belikan anak anakpatung barbie halal ke haram?
Quote Athrun.Zalaa 25-10-2016 11:29 AM
Edited by Athrun.Zalaa at 25-10-2016 11:39 AM

P.Chong Wei...da silvasss...
Quote yokoono 25-10-2016 11:44 AM
bangcak replied at 25-10-2016 11:13 AM
nape tak guna nama najib?
kan jauh lebih fofular 1malaysia.



N not represent pork la Bang Cak... tp blh je letak B for Bijan. B blh represent b***
Quote tentera_laut 25-10-2016 11:50 AM
sedap ke?


Quote M.Rose 25-10-2016 11:53 AM
pyropura replied at 25-10-2016 10:58 AM
... dah disebut juicy pork patty pun Moslem masih confuse.... tak tau nak kata apa lagi lah betapA t ...

Double tongong    Celik mata je nak carik salah non muslim
Quote prettyuglybabe 25-10-2016 12:03 PM

macam ni memang mengundang issue la..
kenapa perlu guna nama p. ramly?
tak boleh letak pork burger terus?

Quote xy_daen 25-10-2016 12:05 PM
Tulis pork sekecil mungkin?
Quote xy_daen 25-10-2016 12:06 PM
Tulis pork sekecil mungkin?
Quote spiderman80 25-10-2016 12:07 PM
Nampak sedap

Lihat semua komen(85)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 07:20 AM GMT+8 , Processed in 0.051730 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top