CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Burger P.Ramly Mengelirukan, Restoran Ninja Joe Langgar Peraturan ‘Halal’- JAIS

28-10-2016 10:10 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3997| Komen: 16

Description: "Pemilik Restoran francais makanan segera Ninja Joe didapati bersalah melanggar undang-undang makanan halal kerana menawarkan makanan yang boleh mendatangkan kekeliruan, memberikan gambaran salah ba ...

sumber foto: Malay Mail Online


"Pemilik Restoran francais makanan segera Ninja Joe didapati bersalah melanggar undang-undang makanan halal kerana menawarkan makanan yang boleh mendatangkan kekeliruan, memberikan gambaran salah bahawa makanan itu halal atau boleh dibeli oleh pengguna Muslim."

Demikian reaksi Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berhubung restoran makanan segera tersebut menamakan salah satu menu burger daging babi "P. Ramly" sehingga menimbulkan perhatian masyarakat muslim baru-baru ini.

Menurut laporan Malay Mail Online, pegawai komunikasi JAIS, Nurhamizah Othman menegaskan walaupun pemiliknya bukan Islam JAIS tetap mempunyai kuasa untuk mengendalikan pemeriksaan terhadap syarikat atau mana-mana premis yang dianggap melanggar Seksyen 4(1) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011.


 "Undang-undang yang sedia ada membenarkan agensi atau mana-mana badan agama negeri membuat serbuan bagi tujuan siasatan."

Ninja Joe sebelum ini meminta maaf dan membuang poster "P.Ramly" selepas menerima reaksi negatif, selain memberi jaminan untuk menukar nama produk.- CARI
12

Bagus
6

Marah
12

Terkejut
8

Sedih
10

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (57 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Manjahati 28-10-2016 10:17 AM
Banyak-banyak nama kenapa  ramly yg ko nk guna
Quote MissMamamia75 28-10-2016 10:46 AM

harap pemilik Ninja Joe ni akan hormat sensitivity umat Islam..
byk lagi nama lain yg dia blh pilih...
Burger Ah Kau ke yg sgt popular dlm buku tesk skolah rendah zaman dulukala..
xpun Burger Yap Ah Loy..
Quote cpixie 28-10-2016 10:51 AM
ada satu ninja joe kat the shore. tapi tak silap ada dipamerkan tempat tu non halal.
Quote Nenasketum 28-10-2016 10:56 AM
Burger Alvin Tan tak bleh guna ke. Ke burger Namawi. Sedap jer guna nama orang royalti bayo tak.
Quote sofiazara 28-10-2016 12:17 PM
p. ramly ni ada 2
1. p ramlee
2. ramly tokey burger

dedua melayu islam. napa ko nak kaitkan dedua tokoh ni dlm burger babi ko? seriously x sensitif dgn budaya masyarakat. gilo.
Quote ~boolean 28-10-2016 12:21 PM
Ninja joe halal ke selama ni?
Quote kemaruk 28-10-2016 12:23 PM
Publisiti murahan..

Yang akan benci cuma melayu islam je.. takde effect pon kat perniagaan ninja joe sebab golongan nih bukan pelanggan..

Tapi golongan sasar seperti cina, dayak dan india kapir akan teringin nak makan..
Quote dizzzek 28-10-2016 12:23 PM
babi haram
rasuah halal

dlm hati
teringin nak makan pork
Quote kemaruk 28-10-2016 12:26 PM
Budak marketing : tokey, wa nak kasi nama burger baru kita p.ramly
Tokey : ayooo.. nanti itu melayu boikot kita punya kedai wooo..
Budak marketing : tokey jangan risau.. itu melayu bukan kita punya customer maaaa.. tapi melayu2 ni akan tolong kita viralkan kita punya burger baru.. siap masuk suratkhabar lagi.. nanti lepas seminggu lita minta maaf la..
Tokey : esok lu naik gaji
Quote LautBiru52 28-10-2016 12:29 PM
Da tau org melayu ni cpt salah sangka letak la name yg elok sikit..da la daging vavi ko g letak name melayu..xabis2 la provoke org..bile da kne tegur acah2 innocent plak
Quote putriTS 28-10-2016 12:40 PM
~boolean replied at 28-10-2016 12:21 PM
Ninja joe halal ke selama ni?

Exactly...Ninja Joe tak pernah halal pun..apsal nak terkeliru pulak.
Quote famri7 28-10-2016 12:41 PM
Isle katanya mudah kan sis
Quote zonan4 28-10-2016 01:01 PM
tu sebab Jakim ada guidline buh nama... ari tu kan main sentap pasal Dog.... skrg ni kata sentap lagi... contoh nye bongok bongok yang post kat atas ni... dah bongok tu tak boleh nak ubah sampai kesudah..... sila sentap
Quote pyropura 28-10-2016 01:05 PM
..kenapa pulak dikatakan melanggar peraturan halal? Ninja Joe tu ada mintak sijil halol ke?? tak paham aku
Quote pyropura 28-10-2016 01:09 PM
..mesti dah beribu ummah Isle semayang dalam tokong ini, sebab TERKULIRU ....

http://www.sinarharian.com.my/po ... scape_624/image.jpg



Quote izzat1987 24-8-2017 10:08 PM
dizzzek: babi haramrasuah halaldlm hatiteringin nak makan pork

Woi rasuah tak semua org leh lakukan tapi kalau makan pork ni kalau org islam keliru tak tahu hampir semua akan beli makan. Komen pakai otak sikit ya

Lihat semua komen(16)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 05:09 AM GMT+8 , Processed in 0.240407 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top