CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Logo Halal Kedua Bakal Dilancarkan Untuk Produk Keluaran Muslim

26-9-2016 03:21 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5307| Komen: 15

Description: Logo halal baru khusus bagi produk keluaran Muslim bakal dilancarkan yang bertujuan mengesahkan produk berkenaan keluaran usahawan Muslim selepas memperoleh sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ...
Oleh : TS LOO


sumber foto: www.cordobainternacional.com


Memetik berita Malaysiakini, logo halal yang terbaru khusus untuk produk keluaran Muslim bakal dilancarkan yang bertujuan mengesahkan produk berkenaan keluaran usahawan Muslim selepas memperoleh sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Selain bagi membezakan produk keluaran muslim dengan bukan muslim, yang penting ianya untuk membantu kalangan usahawan pekebun kecil Risda dan bukan agensi menerajui pasaran halal dalam dan luar negara.


sumber foto: http://4.bp.blogspot.com/


Menurut Pengerusi Risda Datuk Zahidi Zainul Abidin, usaha berkenaan adalah hasil kerjasama antara Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (Ikiam) dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).

Tambah Zahidi, logo baru itu juga bagi meredakan keraguan segelintir masyarakat mengenai isu halal berkenaan.- CARI 



9

Bagus
19

Marah
21

Terkejut
18

Sedih
18

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (101 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kornea 26-9-2016 03:41 PM
Barang keluaran syarikat kerajaan boleh guna tak
Quote FanTasyCreaTioN 26-9-2016 03:44 PM
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1016780&extra=&page=1
Quote mirandanicky1 29-9-2016 09:44 AM
Tk konpius ke nanti ada dua
Quote HangPC2 15-8-2019 04:37 PM
Quote harizs 15-8-2019 04:38 PM
Pau Ahmad

Bihun cap masjid
Quote yenil95 15-8-2019 09:12 PM
kenapa ada 2 logo halal?..suka sangat buat kerja redundant mcm ni..
Quote Maideen. 15-8-2019 09:28 PM
Tompang tanya sket.....

Kalau product makanan itu di keluarkan oleh Muslim yang menganut Islam versi Syiah ka  atau Islam versi Ahmaddiyah (yakni Qadyani) ka, dia kena apply sijil halal yang baru ka atau sijil halal yang lama ka? Ka nanti ada sijil halal yang kaler lain plak? Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrpfffftght

Maideen~It's a way of life......

c.c. @lkick2113
Quote FOTHER-MUCKER 15-8-2019 09:35 PM
Racist gila untuk membezakan!

@dino
Quote dino 15-8-2019 09:40 PM
FOTHER-MUCKER replied at 15-8-2019 09:35 PM
Racist gila untuk membezakan!

@dino

yela... bab produk ko berani guna jawi khennn

so senang skit melayu boikot bisnes cina bangsa dap rasis gituh..,
Quote lkick2113 16-8-2019 08:25 AM
Maideen. replied at 15-8-2019 09:28 PM
Tompang tanya sket.....

Kalau product makanan itu di keluarkan oleh Muslim yang menganut Islam  ...

Thread lama ni maideen, tapi kalau penganut syaiah dgn qadiyani tak dapat sijil halal maideen sebab terang2 dah kapiaq, tapi olamak berbeza pendapat maideen, kalau pembuatan sesuatu makanan tak bercampur bahan2 yg tak halal dalam proses pembuatan tersebut, kiranya halal lah, tapi kalu ada DNA babi jadi harom lah...ke macamana?
Quote Maideen. 16-8-2019 08:48 AM
lkick2113 replied at 16-8-2019 08:25 AM
Thread lama ni maideen, tapi kalau penganut syaiah dgn qadiyani tak dapat sijil halal maideen seba ...

Ulamak ni asyik lah berselisih pendapat.......... Itu hari depa berbeza pendapat samada bulu kambing yang kena liwat boleh di buat sejadah atau tidak....
Quote lkick2113 16-8-2019 08:57 AM
Maideen. replied at 16-8-2019 08:48 AM
Ulamak ni asyik lah berselisih pendapat.......... Itu hari depa berbeza pendapat samada bulu kam ...

Hahahahahahaha...bulu kambing kena liwat buat sejadah?
Quote Maideen. 16-8-2019 10:33 AM
lkick2113 replied at 16-8-2019 08:57 AM
Hahahahahahaha...bulu kambing kena liwat buat sejadah?

Tu lah.....ulamak ulamak yang kata hukumnya harus ada hujah hujah mereka mankala ulamak ulamak yang kata harom tidak kurang juga otoriti otoriti yang mereka kemukakan......
Quote dodolgemok 16-8-2019 11:05 AM
Logo halal pon kena asing. Ni lah jadi umngok main isu perkauman. Mcm dulu umngok dgan lobai semayang dua imam. Gila punya puak2 rasis ni.
Quote dodolgemok 16-8-2019 11:06 AM
dino replied at 15-8-2019 09:40 PM
yela... bab produk ko berani guna jawi khennn

so senang skit melayu boikot bisnes cina bangsa d ...

Semang sikit org lain boikot produk meleis. Kahkahkah

Lihat semua komen(15)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 05:34 PM GMT+8 , Processed in 0.089560 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top