CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3148|Reply: 15

Logo Halal Kedua Bakal Dilancarkan Untuk Produk Keluaran Muslim

[Copy link]
Post time 26-9-2016 03:21 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : TS LOO



sumber foto: www.cordobainternacional.com



Memetik berita Malaysiakini, logo halal yang terbaru khusus untuk produk keluaran Muslim bakal dilancarkan yang bertujuan mengesahkan produk berkenaan keluaran usahawan Muslim selepas memperoleh sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).


Selain bagi membezakan produk keluaran muslim dengan bukan muslim, yang penting ianya untuk membantu kalangan usahawan pekebun kecil Risda dan bukan agensi menerajui pasaran halal dalam dan luar negara.




sumber foto: http://4.bp.blogspot.com/




Menurut Pengerusi Risda Datuk Zahidi Zainul Abidin, usaha berkenaan adalah hasil kerjasama antara Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (Ikiam) dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).


Tambah Zahidi, logo baru itu juga bagi meredakan keraguan segelintir masyarakat mengenai isu halal berkenaan.- CARI



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2016 03:41 PM | Show all posts
Barang keluaran syarikat kerajaan boleh guna tak
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 03:44 PM | Show all posts
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1016780&extra=&page=1
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2016 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tk konpius ke nanti ada dua
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:37 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Pau Ahmad

Bihun cap masjid
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-8-2019 09:12 PM | Show all posts
kenapa ada 2 logo halal?..suka sangat buat kerja redundant mcm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 09:28 PM | Show all posts
Tompang tanya sket.....

Kalau product makanan itu di keluarkan oleh Muslim yang menganut Islam versi Syiah ka  atau Islam versi Ahmaddiyah (yakni Qadyani) ka, dia kena apply sijil halal yang baru ka atau sijil halal yang lama ka? Ka nanti ada sijil halal yang kaler lain plak? Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrpfffftght

Maideen~It's a way of life......

c.c. @lkick2113
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2019 09:35 PM | Show all posts
Racist gila untuk membezakan!

@dino
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 15-8-2019 09:35 PM
Racist gila untuk membezakan!

@dino

yela... bab produk ko berani guna jawi khennn

so senang skit melayu boikot bisnes cina bangsa dap rasis gituh..,
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 15-8-2019 09:28 PM
Tompang tanya sket.....

Kalau product makanan itu di keluarkan oleh Muslim yang menganut Islam  ...

Thread lama ni maideen, tapi kalau penganut syaiah dgn qadiyani tak dapat sijil halal maideen sebab terang2 dah kapiaq, tapi olamak berbeza pendapat maideen, kalau pembuatan sesuatu makanan tak bercampur bahan2 yg tak halal dalam proses pembuatan tersebut, kiranya halal lah, tapi kalu ada DNA babi jadi harom lah...ke macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 08:48 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 16-8-2019 08:25 AM
Thread lama ni maideen, tapi kalau penganut syaiah dgn qadiyani tak dapat sijil halal maideen seba ...

Ulamak ni asyik lah berselisih pendapat.......... Itu hari depa berbeza pendapat samada bulu kambing yang kena liwat boleh di buat sejadah atau tidak....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 16-8-2019 08:48 AM
Ulamak ni asyik lah berselisih pendapat.......... Itu hari depa berbeza pendapat samada bulu kam ...

Hahahahahahaha...bulu kambing kena liwat buat sejadah?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 10:33 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 16-8-2019 08:57 AM
Hahahahahahaha...bulu kambing kena liwat buat sejadah?

Tu lah.....ulamak ulamak yang kata hukumnya harus ada hujah hujah mereka mankala ulamak ulamak yang kata harom tidak kurang juga otoriti otoriti yang mereka kemukakan......
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Logo halal pon kena asing. Ni lah jadi umngok main isu perkauman. Mcm dulu umngok dgan lobai semayang dua imam. Gila punya puak2 rasis ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 15-8-2019 09:40 PM
yela... bab produk ko berani guna jawi khennn

so senang skit melayu boikot bisnes cina bangsa d ...

Semang sikit org lain boikot produk meleis. Kahkahkah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 05:00 PM GMT+8 , Processed in 0.069901 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list