CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

JAKIM Akan Pantau 'Ustaz Youtube'

30-12-2015 11:10 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 7415| Komen: 39

Description: JAKIM akan mengambil tindakan jika ada perkara yang bercanggah aliran aqidah dan melanggar undang-undang negara
Oleh Izzah Abbasy

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berusaha pantau perkembangan ajaran yang disampaikan oleh ‘Ustaz YouTube' (penceramah tanpa tauliah) di media sosial.


JAKIM akan mengambil tindakan jika ada perkara yang bercanggah aliran aqidah dan melanggar undang-undang negara.

JAKIM bekerjasama rapat dengan pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang berkiatan media manakala bekerjasama dengan pihak Majlis Agama Islam Negeri, Jabatan Mufti dan Jabatan Agama Islam Negeri bagi pemikiran agama ini. - CARI Infonet

Foto : www.freemalaysiatoday.com

16

Bagus
14

Marah
11

Terkejut
15

Sedih
17

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (87 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote akubest 30-12-2015 02:19 AM
eloklah ponn pantau..
pasal akak tengok lobainita2 wannabe pakat2 tepek sesuka hati kat fb...
sometimes ahkak dengo isi pon byk tak logik..blom lagi akak cek sapa ostat ni....
Quote ipes2 30-12-2015 02:55 AM
Alhamdulillah. Ini dah lama dah patut dibuat. Mouthpiece seseorang itu dizaman ini adalah accounts dia dalam media internet (FB, YT etc) dan mereka patut bertanggungjawab tentang apa yang mereka 'kata' melalui meida media tadi.
Quote mbhcsf 30-12-2015 04:16 AM
Edited by mbhcsf at 30-12-2015 04:36 AM

saya sokong lelebih lagi aliran pemikiran dan elemen elemennya yang memang bertentangan dengan ASWJ dn meliputi pelampau aliran pemikiran bebas lain yang cuba menghina , ganggu gugat dan mengaburi kefahaman ASWJ yang sedia dianuti oleh rumpun melayu muslim /muslim nusa tenggara.

Elok benar kalau JAKIM mengupayakan instrument mereka melalui IKIM untuk menyebar kefahaman yang jelas. Bagus sekali usaha mereka sekarang.lipat gandakan sekurang kurangnya public mendapat kefahaman jelas dalas satu satu tertentu.


Quote senahsanasini 30-12-2015 07:18 AM
Torbaikkkk
Quote Limao 30-12-2015 07:50 AM
Ustaz ngan setazah tb pon tolong pantau skali ye?
Duk syok bercerita pasal nabi padehal guna hadith tak sohih.
Sebut nama sahabat pon salah.
Bercerita macam nak masuk pertandingan pidato.
Quote mzzenma 30-12-2015 07:52 AM
Ustaz politaik pun tolong pantau juga

Suka bagi statement merapu sampai rasa nak kena heart attack kadang2
Quote TuntungReturn 30-12-2015 07:57 AM
uztad fb kebanyakan xda basic agama, tgk ceramah kt youtube pas tu pas dgr ceramah berlagak konon2 cm dpt ijazah jatuh hukum sana sini. ...
Quote chinta89 30-12-2015 10:24 AM
mzzenma replied at 30-12-2015 07:52 AM
Ustaz politaik pun tolong pantau juga

Suka bagi statement merapu sampai rasa nak kena heart attac ...

bukan shja ustaz politaik, ustaz yg asik wat lawak kat tv tuh, bukan maksud me x leh wat lawak tp soalan yg dberi dah la tak berjawab/kalau berjawab tak memenuhi jawapan sb samar2, asik duk gelakkkkkk je.

dah baik aku tgk maharaja lawak! bengong.
Quote saifulms 30-12-2015 10:56 AM
Pantau aje la semuanyaa... Jangan hanya pilih kasih.. :zz
Quote Maideen. 30-12-2015 11:19 AM
Kita harap gejala kewujudan Ostad dan Ostadzah you tube ini tidak menular pula kepada kewujudan Ostad dan Ostadzah forum.

Jika ini dibenerkan, ianya akan memalukan Isle sundri kerana selalunya Ostad dan Ostadzah forum ni terlalu ketara kejahilan mereka tapi tetap perasan bagus dan senantiasa mahu membimbing orang lain menjadi seperti mereka. Ada tu yang sepatah haram pon orang tak faham apa yang dia cakap ...Prrrrrrrrpfffftght

Bagi tujuan pemantauan ini JAKIM boleh lah mintak peruntakan sebanyak 1 atau 2 billion lagi.

Takbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Quote Dovahkiin 30-12-2015 11:24 AM
Da bnyk da video2 lebai2 wahabi mcm rasul dahri, lebai legam yg rakam video syok sendiri konon ramai penonton, ada suara jemaah gelak2, rupanya staf sendiri. Harap dpt pantau jgk.
Quote -electrifying- 30-12-2015 12:30 PM
pantau jua "ustaz2" yg kaki jilat ahli politik juga ya, merapu2 kdg
Quote sabbath_shalom 30-12-2015 12:37 PM
Yang Mufti Perlis Dr Maza tu selari dngan ASWJ ke????
Quote JokesCop 30-12-2015 12:54 PM
sabbath_shalom replied at 30-12-2015 12:37 PM
Yang Mufti Perlis Dr Maza tu selari dngan ASWJ ke????

ASWJ ni ikut mazhab boh, kalau ada ostaz cakap xpayah baca doa qunut solat subuh, xyah lah nak melenting sana sini.

Maza ni xsilap aku banyak ambik pendapat 4 sekolah and pilih mana yg logik betulkan kalau salah, jakim banyak ambik sekolah syafie, strict sikit.

Kosher food pun xsilap aku, betulkan kalau salah, 2 skool je kasik makan, 2 skool lagi xkasik..
Quote sabbath_shalom 30-12-2015 01:26 PM
JokesCop posted on 30-12-2015 12:54 PM
ASWJ ni ikut mazhab boh, kalau ada ostaz cakap xpayah baca doa qunut solat subuh, xyah lah nak mel ...


contoh dlm Mazhab Syafie bapak yg merogol anak dapat anak haram...si bapak boleh kahwini sebab anak tu dibinkan Abdullah.

Dlm Islam ni pon sebenarnya ikut logik akal. Last edited by sabbath_shalom on 30-12-2015 01:30 PM

Quote Changa 30-12-2015 01:30 PM
mbhcsf replied at 30-12-2015 04:16 AM
saya sokong lelebih lagi aliran pemikiran dan elemen elemennya yang memang bertentangan dengan ASWJ  ...

apabila islam secara general di tong sampah kan dan menaikan ugama sunni sebagai ugama yang paling benar.

islam itu besar, kenapa tiba2 ugama sunni jah yang di highlight kan dalam islamiyah? seolah2 sacred gila di endorsed oleh elohim ugama sunni ini sampai tak boleh di sentuh langsung.

sungguh melucukan pabila ugama islam di sempitkan and yet orang2 ini lah konon pejuang islamiyah walhalkan mereka ini lah yang memesong kan islam dari kebenaran yang sejati
Quote sabbath_shalom 30-12-2015 01:33 PM
mbhcsf posted on 30-12-2015 04:16 AM
Edited by mbhcsf at 30-12-2015 04:36 AM

saya sokong lelebih lagi aliran pemikiran dan elemen elem ...

Ye lah tu....ASWJ sangat...tanya benda simple ASWJ pon tak mampu jawab
Quote sabbath_shalom 30-12-2015 01:35 PM
Soalan mudah kenapa penganut Meleis ASWJ menyokong Hezbollah yg Syiah pada 2009?

Quote Changa 30-12-2015 01:36 PM
sabbath_shalom replied at 30-12-2015 01:33 PM
Ye lah tu....ASWJ sangat...tanya benda simple ASWJ pon tak mampu jawab

bab hukum hanjeng dalam ugama AWSJ pun puak2 ini masih tak lepas nak faham
berangan sangat kan??

kalau orang buat pelik sikit tak tally dengan mereka terus cop kafir laknatullah terpesong bagai walaupun sesama ugama AWSJ jah
lepas tu kat forum konon nak tegakkan syiar ugama AWSJ...apa ke babi nya dek?? sesama AWSJ pun kau dok mengkafirkan sesama sendiri jah

Lihat semua komen(39)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 02:36 AM GMT+8 , Processed in 0.384477 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top