CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Negara Bakal Muflis Tahun Depan Hanya Fakta Direka

5-9-2016 10:52 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 10722| Komen: 95

Description: Rakyat tidak perlulah terpengaruh dengan berita yang tidak sah ini
Oleh Izzah Abbasy

Melampirkan satu mesej yang sudah viral di aplikasi WhatsApp dan media sosial kononnya ekonomi negara sedang menuju 'bencana' dan antara lain mesej itu menasihatkan orang ramai supaya menangguhkan sebarang pelaburan, pembelian hartanah atau kereta, di samping berbelanja secara berhati-hati dan menyimpan tunai untuk berdepan tempoh sukar itu.

Mesej yang viral dikatakan dikongsikan daripada pegawai yang bertugas di sektor kewangan.

Foto : www.beritasemasa.com.my


Mata wang Malaysia dijangka terus menurun kepada RM 4.50 pada akhir September kerana Ringgit tidak digunakan sebagai mata wang ini untuk dagangan di bursa saham dunia. Ringgit akan jatuh kerana kerajaan akan mengurangkan eksport minyak mentah disebabkan oleh terlebih lebihan bekalan.

Mata wang naik dan turun. Sekarang kita berada di USD1 kepada RM4.00 tetapi kita berada di USD1 kepada RM4.47 pada awal tahun. Hidup kita tidak banyak berubah apabila ringgit kita menyusut dari RM3.20 hingga RM4.00 sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kita juga tidak tiba-tiba menjadi lebih kaya apabila mata wang kita meningkat dari RM3.73 kepada RM3 dari 2008 hingga 2012. Begitu juga United Kingdom tidak muflis apabila pound UK menyusut dari £1 kepada RM6.75 pada Oktober 2015 kepada RM5.20 baru-baru ini.

Malah, Ringgit yang lebih lemah membolehkan kita bersaing kuat seperti yang dibuktikan dengan peningkatan berterusan kami dalam perdagangan luar negeri dan lebihan dagangan kita di mana industri pembuatan dan perkhidmatan kita mendapat manfaat yang banyak walaupun kelemahan harga minyak GLOBAL, yang berada di luar kawalan Malaysia. Ini akan membantu Malaysia untuk mempelbagaikan ekonomi kita supaya kita akan kurang bergantung kepada eksport komoditi.

Setiap orang harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana ini adalah bencana ekonomi secara menyeluruh. Rizab Bank Negara hanya bernilai RM101 bilion pada ketika ini. Tetapi hutang kita telah meningkat kepada RM614,880,270 bilion. Maksudnya, setiap rakyat yang membayar cukai mempunyai hutang sebanyak RM18,835. Nasihat sekarang ini adalah untuk berhenti melabur dalam apa-apa perniagaan, hartanah atau kereta. Tunai dalam tangan adalah selamat..kerana bencana bakal terjadi.

Jumlah rizab BNM yang anda katakan adalah betul tetapi mata wang adalah salah. Rizab BNM semasa kita bukanlah RM101 bilion tetapi USD101 bilion (atau sekitarnya kerana ia turun naik juga), bermakna RM400 bilion. Saya terkejut bahawa “Tun Daim” akan membuat kesilapan bodoh seperti itu.

Untuk hutang kerajaan kita, jangan hanya melihat kepada jumlah mutlak tetapi nisbah hutang kepada KDNK yang bermaksud hutang kita berbanding pendapatan tahunan kita. Kita berada pada kira-kira 54% sekarang. Semasa Mahathir menjadi PM pada tahun 1982, dia menaikkan nisbah ini dari 40% kepada lebih daripada 100% dalam masa 5 tahun dan kita tidak muflis ketika itu. Begitu juga kita tidak akan muflis sekarang ini pada 54%.

Malah, menurut Buku Fakta dunia CIA, Malaysia pada 54% berada di tempat ke-71 dalam negara-negara dengan hutang yang paling tinggi kepada nisbah KDNK – bermakna 70 negara-negara lain perlu muflis terlebih dahulu sebelum sampai giliran Malaysia – dan ini termasuk negara-negara seperti Jepun, Singapura, UK, AS, Jerman dan lain-lain.

Pulau Pinang kini telah memulakan projek Induk Pengangkutan bernilai RM46 bilion RM46 bilion di mana kerajaan negeri itu berkata, mereka akan meminjam untuk membiayai projek berkenaan. Dibahagikan dengan 1.6 juta rakyat Pulau Pinang, ini bermakna RM28,750 seorang dan jika kamu percaya RM18,835 seorang akan menjadikan Malaysia muflis, maka RM28,750 seorang bermakna Pulau Pinang akan muflis lebih cepat daripada yang lain di negara ini.

Penganalisis Ekonomi Dunia meramalkan dalam tempoh 3 bulan akan datang, ekonomi Malaysia akan runtuh. Pasaran saham dan nilai mata wang akan jatuh merudum dengan cara yang drastik.

Ini adalah kerana prospek ekonomi dunia yang negatif bagi tahun 2017.

Saya rasa kita telah mendengar perkara ini banyak kali. “Penganalisis Ekonomi Dunia” yang mana yang anda maksudkan? Malaysia masih menikmati 4.1% pertumbuhan kukuh KDNK dalam tempoh 6 bulan yang lalu, pasaran saham kita masih dua kali ganda daripada pada tahun 2009 dan lebihan dagangan dan rizab kita kuat. Jadi, bagaimana kita akan jatuh?

Minyak mentah akan jatuh disebabkan oleh lebihan bekalan kerana Amerika menghasilkan lebih banyak minyak mentah. Sebab-sebabnya adalah: i) untuk menjejaskan ekonomi Rusia dan mata wangnya kerana Rusia adalah nombor 1. ii dunia) ISIS, untukmembiayai hidup mereka, juga menjual minyak mentah murah yang diseludup dari Syria dan Iraq menyebabkan pembanjiran pasaran minyak.

Pengeluaran minyak Malaysia akan terkena tempias ini… selain daripada ketidaktentuan politik semasa dan rasuah yang menyebabkan pelaburan asing tidak menggalakkan.

Pengeluaran minyak dan eksport kita sudah terkena tempiasnya – pada tahun 2009, minyak mewakili 44% daripada hasil kerajaan kita dan ia hanyalah 17% pada tahun lepas dan 11% tahun ini. Dan kita masih tidak jatuh. Walaupun ia jatuh lagi 11% dan hasil minyak mencapai sifar, kita tidak akan jatuh kerana industri kita yang lain seperti pembuatan dan perkhidmatan dan ekonomi domestik kita akan terus memacu pertumbuhan kita.

Dunia telah melihat Malaysia sebagai kedudukan nombor 1 untuk :  Rasuah & Skandal dan pemalsuan kewangan dalam pengubahan wang haram.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani menolak dakwaan negara bakal muflis tahun depan seperti yang tersebar di media sosial.

Beliau berkata dakwaan berkenaan ditulis berdasarkan fakta yang direka dan tindakan itu amat tidak bertanggungjawab.

“Rakyat tidak perlulah terpengaruh dengan berita yang tidak sah ini, mana mungkin negara boleh muflis hanya kerana sebuah syarikat milik kerajaan mengalami masalah,” katanya.


Dalam persekitaran ekonomi dunia tidak menentu ketika ini, pakar ekonomi sekalipun tidak dapat memberi ramalan tepat apa akan berlaku. Namun, berdasarkan perangkaan yang ada, ekonomi negara masih bertahan walaupun diancam persekitaran ekonomi dunia sangat mencabar.

Menurut BH Online, berdasarkan fakta itu, tidak nampak apa dimaksudkan 'bencana' seperti disebutkan dalam mesej diviralkan, melainkan mereka yang melakukan mempunyai agenda mahu membinasakan ekonomi negara. Tidak dinafikan sekarang ini wujud pelbagai risiko dan tekanan terutama dari luar, tetapi jika pelaburan ditangguhkan dan perbelanjaan pengguna jatuh mendadak, sudah pasti menjerumuskan ekonomi negara kepada kemelesetan. - CARI
12

Bagus
12

Marah
14

Terkejut
11

Sedih
10

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (75 people)

 • Terkejut

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Marah

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Marah

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Simunggu 5-9-2016 08:55 AM
mcm berita tahun tahun lepas ni...sama juga ceritanya...tapi x ada pun....
Quote rospinki 5-9-2016 08:59 AM
sumber whatsapp ke nokss? tk kisahler sumber dari mana..aku dh lama segan kt enokmi malaysia ni. bak kata orang tua2..benci tapi sayang gitu.

nyampah kt budak2 pun dh reti forward cerita dari whatsapp psal isu agama/politik sbginya. patutla budak2 skrg makin bodoh.

Quote RP255 5-9-2016 09:04 AM
mana @kemaruk

malaysia dah nak bankrupt
najib sibuk buat taman sampai 650 juta
Quote hest 5-9-2016 09:05 AM
wow! serius mey? kalau kita simpan dalam bank.. duit kita tetap blh dikeluarkan ketika ekonomi merundum kan? cash dlm tgn bukan makna kena simpan bawah bantal kan?
Quote Pajeri_Nenas 5-9-2016 09:09 AM
Haha, walau aku x berkenan dgn bijan tp ini satu lagi skrip yg direpeat mcm channel astro.boring duhhh
Quote sarahmirza 5-9-2016 09:16 AM
Cash is king katanya.

Tadi dengar kt radio, cerita muflis ini tidak benar..
Tapi ada pesanan lain juga... pesanan semua bersedia menghadapi tahun 2017.
Quote nikola.tesla 5-9-2016 09:21 AM
Indon guna duit juta2 nak bli pisang pun masih idup lagi rakyat dia sampai skarang.
Quote dodolgemok 5-9-2016 09:30 AM
Troll jah ni jangan risau sister @kemaruk
Quote Bedah.Cun 5-9-2016 09:32 AM
Boleh kau bagi sumber tak? So orang boleh compare daripada main hembus jer
Quote fifie_olin 5-9-2016 09:32 AM
betul ke x ...simpn je duit tu...penting wooo...nk2 lg zaman bijan ...seme nk naekkkk
Quote TuntungReturn 5-9-2016 09:42 AM
bru sat tdik aku tgk rizab bnk negara kt website bnk negara usd97,328.8 juta. rm101 bilion tu rizab apa?
Quote instageram 5-9-2016 09:50 AM
sy follow ... duit semakin habis ada lah kt bank .. adeshhh
Quote saladin780 5-9-2016 09:51 AM
bagusla muflis...pastu jgn kata nak mintak 6 jam..dua jam sehari je keje pun bolih
Quote kemaruk 5-9-2016 11:19 AM
Setiap orang harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana ini adalah bencana ekonomi secara menyeluruh. Rizab Bank Negara hanya bernilai RM101 bilion pada ketika ini. Tetapi hutang kita telah meningkat kepada RM614,880,270 bilion. Maksudnya, setiap rakyat yang membayar cukai mempunyai hutang sebanyak RM18,835. Nasihat sekarang ini adalah untuk berhenti melabur dalam apa-apa perniagaan, hartanah atau kereta. Tunai dalam tangan adalah selamat..kerana bencana bakal terjadi.


artikel bodo banyak kesilapan fakta camni yang peon hangguk2 je

Quote SANKURIANG 5-9-2016 11:30 AM
Negara yang bangkrap...semalam aku tengok elok aja orangramai berpusu pusu book flight and holidays overseas..mana bangkrap nya rakyat malaysai ni?????
Quote insulin 5-9-2016 11:36 AM
Betulkah akan bankrap? Aku perhatikan kedai2 makan waktu malam sentiasa penuh jer. Kereta2 yang parking tepi kedai2 makan pon boleh tahan brandnya.
Quote missyqaldina 5-9-2016 11:40 AM
yeke bangkrap??
rmai je orang g warehouse sale brands outlet kt ioi mall..
kalau ade warehouse sale kt kilang coklat pun smpai licin la..
last week warehouse sale brg mekap sasa..pun licin gakk...
rakyat malaysia ni makin kaya ke wehhh???
Quote rospinki 5-9-2016 11:41 AM
Masalahnya org kita ni negara nk bengkrap ke tak belanja sendat perut makan kt kedai adalah kesemetian.
Quote zidane_ziege 5-9-2016 11:54 AM
Malaysian x bankrap..korang nanti yg bankrap kn pelbagai cukai kalau duit dh xde

Lihat semua komen(95)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-6-2023 03:15 AM GMT+8 , Processed in 0.091765 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top