CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ibu Sedih, Kedua-dua Anaknya Maut Akibat Jangkitan Difteria

25-7-2016 02:03 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5233| Komen: 22

Description: Mangsa bernama Muhammad Rusydi Rizky yang hanya berusia 11 bulan pernah menjalani rawatan di Hospital Kerajaan Sultan Abdul Halim, dan diberi kebenaran balik ke rumah pada Khamis lalu.
Oleh : TS LOO


sumber foto: The Star


Seorang lagi kanak-kanak maut akibat dijangkiti penyakit difteria. 

Bulan lepas, berita menyayat hati mengenai tujuh anggota sekeluarga dikatakan menghidap penyakit difteria berlaku di Sungai Petani, Kedah, antaranya salah seorangnya merupakan kanak-kanak berumur dua tahun akhirnya menemui ajal. 

Sebulan kemudian, seorang lagi anggota yang merupakan bayi dari keluarga Melayu tersebut turut meninggal dunia akibat jangkitan penyakit difteria.  

Sekali lagi mengalami kematian anak, Zalifah Hussin meluahkan kesedihannya yang tidak terkata. 

Mangsa bernama Muhammad Rusydi Rizky yang hanya berusia 11 bulan pernah menjalani rawatan di Hospital Kerajaan Sultan Abdul Halim, dan diberi kebenaran balik ke rumah pada Khamis lalu.


Menurut Zalifah, selepas keluar dari hospital, anaknya kelihatan sihat dan ceria, dia beranggapan anaknya sudah sembuh.

Tapi tanpa diduga, semalam kira-kira jam 2 pagi, mendapati anaknya sudah tiada pernafasan ketika ingin memberi anaknya makan. 

Justeru pun segera menghantar anaknya wad kecemasan, tetapi semua sudah terlamabt.

Setakat ini, kes kematian akibat jangkitan penyakit difteria di seluruh negara bertambah menjadi 6 kes.- CARI
22

Bagus
21

Marah
13

Terkejut
19

Sedih
16

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (109 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Super-M 25-7-2016 02:57 PM
Ada tgk berita 1.30 smlm, pihak yg mengendalikan kes pun kena hati2 sebab 2 staf kesihatan yg urus kes difteria ni dpt jgkitan
Quote woddy 25-7-2016 03:46 PM
dari dia kita datang dari dia jugak la kita kembali....

pelik gila aku dgn golongan anti vaksin ni....tuhan da bagi akal guna, ni x...adoi la yai...
Quote fifie_olin 25-7-2016 03:49 PM
berturut2 kehilangan anak...
Quote sukacactus 25-7-2016 03:54 PM
Ayah budak2 ni pergi mana...baca paper arini abg & kakak arwah yg bw pergi spital
Quote UmbrellaCorps 25-7-2016 07:18 PM
yg ni dari anti-vax parent ke...
Quote shernazz 25-7-2016 07:24 PM
kalau dh vaksin..buat apa.nak takut?
bila sakit..penawar segqla penyakit itu ada...makana. sunnah...
lain.kali bg habatussauda...doktor memang xboleh buat apa apa...


cik kiah ... antivax to the max....
Quote mak_wa95 25-7-2016 07:33 PM
sukacactus replied at 25-7-2016 03:54 PM
Ayah budak2 ni pergi mana...baca paper arini abg & kakak arwah yg bw pergi spital

abng dgnkaka arwah umur berapa..

ayah tu mungkin dah antivax..jadi kenapa dia sibuk2 nk bw anak pi spital bagai..
so mati ,dah takdir..

akak dgn abg mungkin xantivax sbb2 nk bawa jg adik ke spital..
Quote dodolgemok 25-7-2016 07:34 PM
Edited by dodolgemok at 25-7-2016 07:46 PM

Mana ummi2 bimbo antivax? Dah mampos ke @belilies ?? Kau dah beri sumbangan pada kes ni, 2 org kau dah bunuh puas hati? @Euro_2016
Quote mak_wa95 25-7-2016 07:34 PM
tulisan wartawan cari ni tahap bengap.. bm spm dapat berapa weii
Quote sheqim 25-7-2016 08:15 PM
Akak ni anitivak ke?
Quote sheqim 25-7-2016 08:15 PM
Akak ni anitivak ke?
Quote belilies 25-7-2016 10:27 PM
dodolgemok replied at 25-7-2016 07:34 PM
Mana ummi2 bimbo antivax? Dah mampos ke @belilies ?? Kau dah beri sumbangan pada kes ni, 2 org kau d ...

Kau memang cihibai, changa-wannabe.

Sejak bila aku tak anta anak bagi vax? Js bcos u'r medical staff doesnt mean u have the freedom to wrongly accused other people.

Memalukan health dept je ko neh.

Butt-oh ko letak mana? Lubang kunyit? Bila last ko disula brinjal?

Nasib engkolah having a hard monday, then take it to cari forum lashing here and there like headless cock-eh.

Someday you die, nobody's gonna miss your vi-shin. No-bo-dy. Js incase ko hengat org akan sanjung ratiban ablasah.

Mak ko kimslm, katanya nyesal branakkan ko klua pepek dia.
Quote sofiazara 25-7-2016 10:30 PM
i dont think parent ni anti vac
Quote dodolgemok 25-7-2016 10:37 PM
belilies replied at 25-7-2016 10:27 PM
Kau memang cihibai, changa-wannabe.

Sejak bila aku tak anta anak bagi vax? Js bcos u'r medical  ...

Sentap nyah antivax
Quote clarizsa 25-7-2016 10:40 PM
Mak dia mmg redha je dlm tv..senyum2 je..

Quote sukacactus 25-7-2016 11:54 PM
mak_wa95 replied at 25-7-2016 07:33 PM
abng dgnkaka arwah umur berapa..

ayah tu mungkin dah antivax..jadi kenapa dia sibuk2 nk bw anak ...

Xsilap td baca abg 21...kakak muda lg dr tu...xingat berapa tp skolah lg
Family ni kan yg cakap xsempat kasi vax pasal pindah jauh tu
Quote mixed 25-7-2016 11:55 PM
Kata abg yg unur 19th pn kena
Yg sorang lg x igt bape

Depa ni x amik vaksin ke?
Quote M5 26-7-2016 12:06 AM
dodolgemok replied at 25-7-2016 10:37 PM
Sentap nyah antivax

Nyah syumul tu anti vax ka? minta pencerahan  
Quote mbhcsf 26-7-2016 01:01 AM
sumber asal ?

dah  menerima vaksinasi ke belum?
nak isukan ape nyer dah ? berlambak thread pasal ni dah.


Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 08:22 PM GMT+8 , Processed in 0.092060 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top