CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

41 Disahkan Positif Malaria, Wabak Malaria Di Pos Kemar Dipantau Ketat

22-11-2016 11:22 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3108| Komen: 15

Description: Pergerakan keluar masuk penduduk termasuk ke kawasan terdapatnya kes malaria mungkin antara punca berlaku wabak Malaria di Pos Kemar, Hulu Perak kira-kira 150 kilometer dari Ipoh.
Pergerakan keluar masuk penduduk termasuk ke kawasan terdapatnya kes malaria mungkin antara punca berlaku wabak Malaria di Pos Kemar, Hulu Perak kira-kira 150 kilometer dari Ipoh.


Demikian kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baharu negeri, Datuk Dr.Mah Hang Soon dalam sidang media di luar persidangan Dewan Undangan Negeri kelmarin.

Memetik laporan Bernama, Datuk Dr.Mah memaklumkan terdapat penduduk yang keluar masuk ke penempatan Orang Asli di Gua Musang, Kelantan yang dilapor mempunyai kes malaria Plasmodium vivax (P. vivax) tahun ini.

"Punca jangkitan (di Pos Kemar) belum dapat dikenal pasti, namun terdapat beberapa hipotesis yang sedang dipertimbangkan termasuk pergerakan penduduk."
 
Selain itu, kehadiran pekerja asing dari negara endemik yang sedang menjalankan beberapa projek pembangunan dan pertanian di sekitar Pos Kemar juga mungkin punca jangkitan, ujar beliau lagi.- CARI


sumber foto: Astro Awani


18

Bagus
21

Marah
25

Terkejut
24

Sedih
28

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (142 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote prettyuglybabe 22-11-2016 11:35 AM
tibi.. malaria..
makin menuju ke arah negara mundur..
Quote miemiecha 22-11-2016 02:57 PM
risau nya lah..

abes yg x amik vaksin tu camneh yek?
yes vaksin mmg xleh hapuskan tp kontrol, tapi yg x amik ni??

bahaya nya kat dorg...
Quote ronapink 22-11-2016 03:00 PM
miemiecha replied at 22-11-2016 02:57 PM
risau nya lah..

abes yg x amik vaksin tu camneh yek?

yang xambik tu biarla depa pelan2 meningggalkan dunia yang fana ini,
biarlah species ni kurang pembiakannya
Quote ronapink 22-11-2016 03:02 PM
thread semalam grik-ipoh 400km..
ni pula poskemar -ipoh 150km..

biul
Quote miemiecha 22-11-2016 03:09 PM
ronapink replied at 22-11-2016 03:00 PM
yang xambik tu biarla depa pelan2 meningggalkan dunia yang fana ini,
biarlah species ni kurang pe ...

ye x ye gak..

cuma kesian lah kat baby2.. mak2 nya kompem atuk nenek cucuk vaksin.. sekali dtg mak2 pak2 urbanlageng ni,.. xnak pulak..

natijah kat anak2 lah ek..

knp lah dorg tolak..

sian budak2.. risau plak, mkin byak wabak lama muncul..
Quote ronapink 22-11-2016 03:12 PM
miemiecha replied at 22-11-2016 03:09 PM
ye x ye gak..

cuma kesian lah kat baby2.. mak2 nya kompem atuk nenek cucuk vaksin.. sekali dtg  ...

wabak lama muncul sbb bangla indon myanmar masuk secara haram..
mereka ni xambik vaksik..

pas2 mak pak tongong malaysia ni lahirkan anak xmau ambik vaksin..
biarla anak2 depa mampos..

tapi tu la takut berjangkit kat kita
Quote miemiecha 22-11-2016 03:29 PM
ronapink replied at 22-11-2016 03:12 PM
wabak lama muncul sbb bangla indon myanmar masuk secara haram..
mereka ni xambik vaksik..

KADANG DEPA NI X KAN SEDAR SELAGI X KNE KAT DRI SNDRI..
geram pulak bila pikir...
walhal benda tu utk kebaikan..

kalau x kan lah d lepaskan utk d gunakan.. and dah lama kan kite d suntik vaksin tu..
semoga mereka sentiasa di lindungi lah..

kite yg adde suntikan ni pun takut.. depa relax je..

dlu kje taska,
ada jaga sorg anak ustaz ni, and ys x amik vaksin, mknan sunnah.. madu habatussauda etc.
tapi sian anak dia, asik demam sakit, selsema.. memula mmg ingat immune x kuat, kuar adik sorg lg... pun sama..
berjangkit plak ngan anak org lain.. smpai ada sorg akak ni ticer, bising... sbb dia penat bg anak dia mkn ubat,.. bwk p kinik.. ustaz tu relax je borak kata anak dia mkn madu etc je..

sudahnya, kami dendiam call doc kk, mintak mai n tgkkan..

nak bawak p hosp kang d cerita kat mak pak kang bahaya plak.. mkn ubat kat taska je...
haihhhh
Quote ronapink 22-11-2016 03:32 PM
miemiecha replied at 22-11-2016 03:29 PM
KADANG DEPA NI X KAN SEDAR SELAGI X KNE KAT DRI SNDRI..
geram pulak bila pikir...
walhal benda  ...

menarik citer ni..bongok ustaz..

sudahnya anak dia disuntik tak.

bodo kan, anak sakit dok bangga lagi makan penama tu..
Quote miemiecha 22-11-2016 03:43 PM
ronapink replied at 22-11-2016 03:32 PM
menarik citer ni..bongok ustaz..

sudahnya anak dia disuntik tak.

xsuntik pun kaka rona..

kalau suntik kang habis kne gulai kami nih..
sedangkan kipas kuat sikit pun dia bising..
dia kata nnt anak dia asthma, walhal xkuat mana pun..

d sebabkan byak sgt pantang larang dlm pengurusan anak nya itu..
maka bos kami mintak dia hntr tempat lain..
tapi sempat ler dgr naak dia kne jangkitan kuman kat peparu kalau x silap..
masuk sepital gak..

pastu teringatlah kakak ticer yg bebel sal penat bg anak dia mkn ubat tu.. dia kata suami dia pun bg gak anak mkn makanan sunnah tu.
tapi idak le smpai x nak bg anak suntik vaksin, ngat kerajaan sesaja nk cucuk munggong anak tu..

mencegah kan lebih baik dr merawat..
kalau benda tu x bagus xkan gov suh amik..

maka iols  yg single mingle ini pong bertekad, naak iols nnt sume kasi cucuk munggong ngan vaksin serta sumbat makanan sunnah sampai mereka sihat n bebas dr penyakit..
ewahhh in shaAllah
Quote Lolalala 22-11-2016 03:45 PM
miemiecha replied at 22-11-2016 03:29 PM
KADANG DEPA NI X KAN SEDAR SELAGI X KNE KAT DRI SNDRI..
geram pulak bila pikir...
walhal benda  ...

lepas anak dia sihat dia bangga la makanan sunnah dia berjaya? padahal taska dendiam bagi ubat kan?
benci betul puak2 macam ni. ni dah mula merebak wabak ni, kita tengok la apa statement bodoh yg bakal viral dari puak2 ni pulak
Quote arasham 22-11-2016 03:49 PM
Lolalala replied at 22-11-2016 03:45 PM
lepas anak dia sihat dia bangga la makanan sunnah dia berjaya? padahal taska dendiam bagi ubat kan ...

Silap2 buat testimoni lagi.. Hamjad betul kan???
Quote Lolalala 22-11-2016 03:53 PM
arasham replied at 22-11-2016 03:49 PM
Silap2 buat testimoni lagi.. Hamjad betul kan???

memang hamjad sangat. jual agama je jenis macam ni. bukan dakwah
Quote miemiecha 22-11-2016 03:58 PM
Lolalala replied at 22-11-2016 03:45 PM
lepas anak dia sihat dia bangga la makanan sunnah dia berjaya? padahal taska dendiam bagi ubat kan ...

entahlah lola..
sebab tiap kali ustaz tu amik anak dia, mmg sy x tggu, semak nak dgr dia bebel sal anak dia,  sal taska nya,...
and sy x pernah lg berdepan dgn org yg x suka amik vaksin ni..

harapnya x jumpe lah, sebab rasanya meluap nak marah,,
hahahahaha

baca thread sohai dlu msa sblm kne kunci pun saya dah rasa nak kokaq kepala dia..
adoiiii

entahlah,
sy pernah dlu borak ngan ustazah yg ajar mengaji kat taman umah sy ni..
dia kata bantuan Allah ni perbagai cara d ilhamkan..

pastu dia cerita kisah orgtua yg tersekat dlm banjr samoai 3x pasukan penyelamat mai nak selamatkan dia, tapi dia kata xpe Allah ada and akan selamatkan dia, sebenarnya dia x sedar, kata ustazah tu.. itu lah bantuan yg Allah turunkan kat dia... pastu lupa dah.. hahahahha adelah kata2 hikmah ustazah tu bg,...


Quote Lolalala 22-11-2016 04:10 PM
miemiecha replied at 22-11-2016 03:58 PM
entahlah lola..
sebab tiap kali ustaz tu amik anak dia, mmg sy x tggu, semak nak dgr dia bebel sa ...

ni puak2 sohai la ni. intai fb dia sibuk ba ca buku pasal vaksin dgn ubat pulak sekarang. Pagar benang dia tinggi sangat
Quote miemiecha 22-11-2016 04:24 PM
Lolalala replied at 22-11-2016 04:10 PM
ni puak2 sohai la ni. intai fb dia sibuk ba ca buku pasal vaksin dgn ubat pulak sekarang. Pagar be ...

lorhhh..ye ke..
sy xde pesbuk.. pas benang tu tggi sgt pagarnya, mmg sy x lepas nak panjat dh...

xfaham ngan mamat sohai tu..
ina blh lak bertahan ek.. ngat masa memula kawenina tu, sukor sgt sbb rsa dpt lg better dr mawi.. sekaliiiiiii!!

adoiiii


Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 01:39 AM GMT+8 , Processed in 0.051832 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top