CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kadar Tol Naik, Rakyat Digalakkan Guna Bas

13-10-2015 10:06 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 10158| Komen: 89

Description: Kadar tol naik hanya libatkan ‘highway’ bandar, galak rakyat guna basMenurut Kementerian Kerja Raya, kerajaan juga telah menangguhkan kenaikan kadar tol di lebuh raya-lebuh raya......

Menurut Kementerian Kerja Raya, kerajaan juga telah menangguhkan kenaikan kadar tol di lebuh raya-lebuh raya yang layak mendapat kenaikan tol sejak tahun 2008 sebagai salah satu inisiatif untuk mengurangkan beban kewangan rakyat. - Foto TRP/Azrol Ali


KUALA LUMPUR, 12 Oktober: Penyelarasan kadar tol bermula Khamis ini hanya melibatkan lebuh raya dalam bandar dan tidak melibatkan lebuh raya antara bandar.

Selain itu, kadar tol untuk bas akan kekal seperti mana sekarang dalam usaha untuk menggalakkan penggunaan pengangkutan awam, terutamanya bas yang akan menjadi satu lagi opsyen mod pengangkutan ke destinasi masing-masing serta mengurangkan aliran trafik atau kesesakan ke pusat bandar.

Menurut Kementerian Kerja Raya, kerajaan juga telah menangguhkan kenaikan kadar tol di lebuh raya-lebuh raya yang layak mendapat kenaikan tol sejak tahun 2008 sebagai salah satu inisiatif untuk mengurangkan beban kewangan rakyat.


Kadar tol baharu. Sumber foto : bharian.com.my


“Oleh itu,kerajaan telah membayar pampasan kepada syarikat-syarikat konsesi yang terlibat sebagai mana yang diperuntukkan dalam Perjanjian Konsesi.

“Jumlah pampasan yang telah dibayar oleh kerajaan dari tahun 2008 hingga 2013 adalah sebanyak RM1,108.91 juta manakala bagi tahun 2014 adalah sebanyak RM402.99 juta,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, memandangkan pembangunan lebuh raya dibiayai oleh syarikat konsesi, kadar tol perlu dikenakan kepada pengguna untuk membolehkan syarikat tersebut menyelenggara lebuh raya tersebut untuk keselesaan dan keselamatan para pengguna.

Dalam hal ini, katanya, kadar tol yang dikenakan adalah berdasarkan user pay di mana kadar tol dibayar adalah mengikut jarak perjalanan pengguna.




baca selanjutnya - therakyatpost

26

Bagus
33

Marah
25

Terkejut
34

Sedih
19

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (167 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote alieyrina 13-10-2015 08:12 AM
Nk tgk alasan2 bodoh muntri lagi  

kalau kt tempat aku dia naik bas, mesti dia serender trun balik dr bas tu...
Quote asudau 13-10-2015 08:14 AM
bas yang ada penuh ngan bangla, indon
Quote chinta89 13-10-2015 08:18 AM
org kaya tak pernah merasa turun naik bas... sb tu rileks2 aje.... kita yg rakyat marhein ni bertabahlah!
Quote MarryPottet 13-10-2015 08:18 AM
tambang rapid bus pun bakal naek lah samdol umngok!
bani umngok serta penggundi parti umngok mmg bodoh abadi, mereka ni merupakan satu bala n liability buat msia
Quote lurve82 13-10-2015 08:20 AM
tmbg bas seposen saja ka? marilah naik bas bersama2 abgla dan abgdon...
Quote aechae 13-10-2015 08:23 AM
Bodoh lah...brapa minit nk melangut tggu bus tu? I hari2 tggu bus nk bll g lrt station....klu dh smpi 40min bus xmuncul sape x panas hati..
Quote krustykrab 13-10-2015 08:25 AM
bodoh, tambang bas, lrt pun nak naikkan...ada hati ckp nak galakkan rakyat naik public transport
Quote monreyes 13-10-2015 08:39 AM
naik bas puas la tengok indon bangla korek idung....
dgn bau busuk lagi....
Quote bluehedgehog 13-10-2015 08:42 AM
krustykrab replied at 13-10-2015 08:25 AM
bodoh, tambang bas, lrt pun nak naikkan...ada hati ckp nak galakkan rakyat naik public transport

diam la
@bioessence ckap ni kompeni melayu juga yg untung la...apa nak takut...masuk poket melayu juga
Quote krustykrab 13-10-2015 08:44 AM
bluehedgehog replied at 13-10-2015 08:42 AM
diam la
@bioessence ckap ni kompeni melayu juga yg untung la...apa nak takut...masuk poket melayu ...

oo ye ke... ok lah tak pe lah...sila lah naikkan harga tiket semua public trsport...
Quote gaara_X 13-10-2015 08:47 AM
sesedap je suh naik bus nie.....menteri umngok nie penah ke naik bas sebulan.....sesedap je bagi alasan and penyelesaian....apa pun terima kasih umngok....
Quote bluehedgehog 13-10-2015 08:55 AM
nanti korang senyap da
Quote nononcrux 13-10-2015 08:57 AM
baik ko sarankan naik basikal je. . lagi jimat duit & sihat tubuh badan
Quote Eura 13-10-2015 09:06 AM
Naik bas? boleh...sila bagi kekerapan bas setiap 5-10 menet satu...kalo satu bas nk kena tgu smpai nk dekat sejam baru nk jalan...boleh jalannnnnn...
Quote nh83 13-10-2015 09:08 AM
menterila start naik bas awam dulu..amacam?
Quote Decaffeinated 13-10-2015 09:13 AM
ko naikkan toll DUKE bas apa aku nak naik?....

reading between the lines, UMNO sengaja nak pedajal warga kota yang memang tak sokong dorang pun...

Quote si bulat 13-10-2015 09:18 AM
kalau nak punch kul 7.30, pukul brp nak melangut tunggu bas?

dh la xde bas direct...

nak buat satu2 bende tu fikir dulu masalah rakyat...

payah kalau menteri2 x pernah hidup susah...
celik2 mata je terus nampak duit berkepuk2....

Quote Equalizer 13-10-2015 09:20 AM
Tol lebuhraya KL - Karak pun naik jugak...
tu kan lebuhraya antara bandar...???


Quote AlongCute 13-10-2015 09:31 AM
kah..kah..statement bodoh lagi

Lihat semua komen(89)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 02:28 AM GMT+8 , Processed in 0.052770 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top