CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Bayi Buta Sebelah Mata Akibat 'Flash' Kamera

29-7-2015 12:18 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 7250| Komen: 24

Description: Kerana kealpaan seseorang, bayi ini menanggung akibat kerana buta mata kiri akibat daripada percikan 'flash' yang kuat semasa gambar 'close-up' diambil.
Oleh : Fyruz Hanna

CHINA: Kerana kealpaan seseorang, bayi ini menanggung akibat kerana buta mata kiri akibat daripada percikan 'flash' yang kuat semasa gambar 'close-up' diambil.

Jarak kamera terbabi dengan mata bayi adalah hanya 10 inci dan doktor mengesahkan bayi terbabit kerosakan mata yang tidak dapat diselamatkan.

Keluarga terbabit hanya menyedari keadaan bayi mereka selepas gambar diambil. 

Selanjutnya, bayi berusia 3 bulan ini buta mata kanan manakala mata kirinya mengalami penurunan dalam penglihatan.


Pakar berpendapat walaupun bayi akan menutup mata apabila terdedah dengan cahaya namun cahaya yang kuat mampu menyebabkan kerosakan kekal pada mata.


sumber :dailymail.co.uk
9

Bagus
7

Marah
11

Terkejut
15

Sedih
10

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (72 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miabebe 29-7-2015 12:22 PM
Kesian nya....

Pasni kalo mia de rezeki dpt baby mmg xlah mia nk bg uolls amik picca baby mia...lol
Quote melinda_kerr 29-7-2015 12:24 PM
miabebe replied at 29-7-2015 12:22 PM
Kesian nya....

Pasni kalo mia de rezeki dpt baby mmg xlah mia nk bg uolls amik picca baby mia...l ...

Anak mia setaraf anak bradpitt ker? Hehe
Quote delsmomm 29-7-2015 12:27 PM
miabebe replied at 29-7-2015 04:22 AM
Kesian nya....

Pasni kalo mia de rezeki dpt baby mmg xlah mia nk bg uolls amik picca baby mia...l ...

anak tucen mia bleh x??


Quote rospinki 29-7-2015 12:29 PM
aku jugak pernah buat kt anak aku masa dia umo 1-2 taun gitu..sakit mata budak tu aku buat sebab suka amik gmbr dia flash2..pastu baru sedar dah bwk gi klinik ubat mata dia. nasib mata dia tk rocak.

time dia baby klu sakit mata spray je dgn susu ibu asli
Quote ell768 29-7-2015 12:33 PM
mmg ramai yg sengal...baby kuar2 jer beria amek gambo..bukan xleh buat laa lupa off flash tu..satu hal plak jd..kesian baby tu...
Quote miabebe 29-7-2015 12:36 PM
melinda_kerr replied at 29-7-2015 12:24 PM
Anak mia setaraf anak bradpitt ker? Hehe

Agak laaaaaa....lol
Quote miabebe 29-7-2015 12:38 PM

Anak mia lettew....lol
Quote ellejo 29-7-2015 12:39 PM
mmg kene amik gambo ye?
aku kalo visit member beranak tengok jela. cuit2 je anak dia. nak amik gambo buat memenuhkan memory je
Quote mattzzx 29-7-2015 12:43 PM
miabebe replied at 29-7-2015 12:22 PM
Kesian nya....

Pasni kalo mia de rezeki dpt baby mmg xlah mia nk bg uolls amik picca baby mia...l ...

dah ada calun bapa baby mia?

Quote yayangmama 29-7-2015 12:45 PM
alahai.....kesiannya....

ingat lagi lps bersalin 2nd baby...dok hosp kerajaan...tp dalam tu cuma ada 6 katil aje

memang nurse mulut ala2 jgk la...

ade sorang cina ni excited amek gamba bb dia masa wife dia baru d hantar ke situ

nurse tu kata...encik...u xboleh tau amek gamba anak u selalu dia baru lahir lagi...nanti mata dia boleh rosak tau.....

ingat kan nurse tu saje je cakap2 camtu...sebab dia mmg rajin sound orang...ade patient amek tisu kat sinki pon dia sound nye...
Quote chinta89 29-7-2015 12:55 PM
takut bila baca berita mcm ni.. lps ni kalau nk ambik gambar baby kena tutup flash.
Quote Lorra2411 29-7-2015 01:18 PM
kesiannya
Quote Artemesiaa 29-7-2015 01:18 PM
Kesiannya tak pasal2 dapat kecacatan kekal
Quote Felycya 29-7-2015 01:22 PM
dek kebodohan org dewasa yang xgune akal yg ada, baby yang xbersalah menjadi mangsa.
Quote miabebe 29-7-2015 01:49 PM
mattzzx replied at 29-7-2015 12:43 PM
dah ada calun bapa baby mia?

Calon samar2 lg..kihkihkih..
Quote ipes2 29-7-2015 02:11 PM
hmmm betul ke? hmmm.. as you know, if baby lahir ada jaundice, treatment dia adalah light treatment..
nanti sy check..
Quote ipes2 29-7-2015 02:14 PM
Cuba tengok ulasan ophthalmic doctors kat bawah:

http://www.medhelp.org/posts/Eye ... h-photo/show/432284

Q: What long/short term risks are there to using camera flash in photographing a 2-month old?

A: None, shoot away. -- John C Hagan III, MD, FACS, FAAO

http://carefirst.staywellsolutio ... eExpert/Children/72,ATD011008

Q: Can a camera flash harm an infant's eyes?

A: No, it cannot. Actually infants have more protection from a flash than adults since they are usually not interested in being photographed and do not look right at the camera. Also, they typically have smaller pupils. This means less light reaches the retinas. -- Don Bienfang, M.D.

http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH?d=dmtATD&c=367698&p=

Q: Can a camera flash harm an infant's vision?

A: The flash of a camera, even if used to take many, many pictures of your newest family member, should not harm an infant's vision. Although the flash seems very bright, it actually isn't much different from normal daylight. -- Leann M. Lesperance, M.D., Ph.D.

Quote ipes2 29-7-2015 02:16 PM
juga ini:

' ....To add to the background, here's a quote from the website of a neonatal intensive care unit — if there'd be a case where it might matter, presumably at-risk newborns would be the most vulnerable. But they say:

We encourage you to take pictures of your baby. Flash cameras are allowed and will not harm your baby.

For further citation, see this other Q&A site, where ophthalmologist Dr. Richard Bensinger (a graduate of the highly-regarded Johns Hopkins University School of Medicine) says:

In brief: No effect; the light from a flash is too unfocused and of low intensity that it cannot damage a baby's eyes.

Quote sapeka 29-7-2015 02:33 PM
sian baby

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 04:29 AM GMT+8 , Processed in 0.088011 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top