CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Disebalik Penjara Bolivian, San Pedro

28-7-2015 04:55 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 11959| Komen: 23

Description: Tiada pengawal, tiada pakaian seragam untuk pesalah ataupun bilik besi, pesalah harus membayar untuk duduk di sel masing-masing...
Oleh : Fyruz Hanna

Sebaik kaki melangkah masuk didalam penjara di San Pedro ini, bayangan mengenai sel dan kekotoran serta keganasan berubah kepada satu komuniti baru yang tidak dapat anda bayangkan ianya sebuah penjara.

Kanak-kanak bermain, kedai runcit serta restoran, kedai gunting rambut dan juga hotel disebali besi pemisah penjara ini dengan dunia luar.


Penjara ini dibahagikan kepada 8 bahagian yang lengkap dengan kemudahan asas kepada kemudahan mewah.

Tiada pengawal, tiada pakaian seragam untuk pesalah ataupun bilik besi, pesalah harus membayar untuk duduk di sel masing-masing yang mana kebanyakkan pesalah bekerja didalam penjara ini untuk teruskan kehidupan.

Ada yang menjual barangan runcit, bekerja di restoren serta sehingga kerja sebagai pengilap kasut.

"jika kamu ada duit, kamu hidup bagaikan raja", kata salah seorang pesalah. Duit boleh beli segala-galanya . Bagi pesalah dalam kategori 'miskin' mereka adakalanya tinggal dalam satu sell yang sama dengan pesalah lain.


sumber berita dan gambar: bbcnews


20

Bagus
10

Marah
31

Terkejut
14

Sedih
18

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (117 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lindarafee 28-7-2015 10:28 AM
menarik. kerajaan tak perlu tanggung mereka. mereka kene kerja macam org biase. praktikal. tapi bab bawa anak isteri tinggal sekali yg x begitu praktikal.
Quote chinta89 28-7-2015 10:40 AM
kalau mcm ni gaya.. ramai la yg nak masuk penjara
Quote dondangdendang 28-7-2015 11:24 AM
mesti best kalau hollywood buat movie ni...........
Quote abduldel 28-7-2015 11:29 AM
ada juga tempat macam ini.
Quote eco_internet 28-7-2015 05:31 PM
dondangdendang replied at 28-7-2015 11:24 AM
mesti best kalau hollywood buat movie ni...........

dh ada movie rasanya... macam citer Get the Gringo



Quote cmf_Kimmy 28-7-2015 08:28 PM
senang hidup sebagai banduan kat La Paz..
Quote dondangdendang 29-7-2015 08:05 AM
eco_internet replied at 28-7-2015 05:31 PM
dh ada movie rasanya... macam citer Get the Gringo

tp filem yg ni ada askar yg jaga...tp tmpat ni kan bebas. nak tau kisah banduan kat sana.....
Quote mattzzx 29-7-2015 10:25 AM
mesti tak nak keluar walau pun selepas tamat hukuman......
Quote Artemesiaa 29-7-2015 11:13 AM
Dah macam hidup dalam pekan kecil tersendiri
Quote Artemesiaa 29-7-2015 11:14 AM
Apa pun ia tetap siaran ulangan
Quote Sitinurbaya 27-5-2017 11:52 PM
ada juga tempat macam ini.
Quote ikinbest 29-5-2017 11:42 AM
magadddd .. ni bukan penjara
Quote Arlina 31-5-2017 01:02 AM
wow..living in community
Quote raihaneem 31-5-2017 04:01 AM
Waaa.ada penjara mcmni...sapa punya idea
Quote raihaneem 31-5-2017 04:01 AM
Waaa.ada penjara mcmni...sapa punya idea
Quote delisha09 31-5-2017 11:41 PM
dh mcm pasar n perkampungan dh penjara ni...

pesalah pn idup bebas n xtakut masuk penjara mcm tu...

jgn byk kes jenayah kat luar penjara tu sudah sbb penjara dh mcm kwsn kg dh, bebas
Quote nora_balqis 1-6-2017 09:41 AM
seolah hidup di pekan baru. tak nampak macam dalam penjara
Quote hdon 2-6-2017 02:12 PM
Kagum lak skjp ada penjara mcm ni
Quote zupinkz 27-7-2018 06:51 PM
senang la hidup camni...

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 10:26 AM GMT+8 , Processed in 0.109509 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top